Nieuwe accu laat elektrische auto's 1.000 kilometer rijden in 2023

Nieuwe accu laat elektrische auto's 1.000 kilometer rijden in 2023

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Een Chinees bedrijf dat al leverancier is voor BMW heeft een accu ontwikkeld waarmee elektrische auto's tot 1.000 kilometer kunnen rijden. De 'Qilin CTP 3.0'-batterij van het CATL kan van ook van 10 tot 80 procent opladen in 10 minuten.

1.000 kilometer elektrisch rijden

De achilleshiel van het elektrisch rijden is altijd de maximale afstand geweest die je kan afleggen. In de loop van de jaren zijn batterijen wel verbeterd, maar zomaar 1.000 kilometer afleggen zoals bij een auto met fossiele brandstof is geen mogelijkheid.

Het Chinese bedrijf CATL heeft nu een nieuwe architectuur voor batterijen ontwikkeld die wel de nodige efficiëntie hebben om auto's voor meer dan 1.000 kilometer op de weg te sturen, dat weet Bloomberg. De 'Qilin CTP 3.0'-batterij heeft daarnaast een betere koeling, meer energiedichtheid en ze is ook veiliger geworden. CATL stelt dat zij accu efficiënter is dan de 4680-accu van Tesla en dat ze 13 procent meer capaciteit kwijt kan in dezelfde oppervlakte.

Een ander aspect waar de nieuwe batterij op inzet is snelladen, want ze kan van 10 tot 80 procent opladen in 10 minuten. Toch moeten we daar een kanttekening bijplaatsen, want dat snelladen zal in de praktijk trager werken door de infrastructuur van laadpalen in Europa. Die laden op met een maximaal vermogen tot 350kW, maar CADL rekent op laadpalen met 400kW.

- Lees verder onder de afbeeldingen -

Massaproductie in 2023

CATL staat bekend als de grootse leverancier ter wereld voor batterijen die in elektrische auto's worden gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van SNE Research. Het levert accu's aan merken zoals Volkswagen, BMW, Hyundai en Toyota.

De 'Qilin CTP 3.0'-batterij moet in 2023 in massaproductie gaan. Ze zal datzelfde jaar voor het eerst worden gebruikt in elektrische auto's, maar ze zal vanaf 2024 het meeste worden gebruikt. Ben jij sneller geneigd om voor een elektrische auto te kiezen als ze verder kunnen rijden met één oplaadbeurt? Laat het ons weten in de reacties.

Nieuws

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk