Dit zijn de meest duurzame momenten om je elektrische auto op te laden

Dit zijn de meest duurzame momenten om je elektrische auto op te laden

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Als je je auto het liefst oplaadt op zonnestroom of windstroom, die toch aanzienlijk duurzamer zijn dan grijze stroom, dan is het altijd zoeken wat dan het beste moment is. Een goede methode om de mensen die elektrische voertuigen bekritiseren te laten zien dat het milieuvriendelijker kan. En dat doe je door momenten te kiezen waarop niet de steenkolen of het gas hoeft te worden aangesproken, maar de wind en de zon waar we dagelijks toch al volop mee leven. Dit zijn de beste momenten per seizoen om je elektrische auto op te laden.

Wind en zon

Energiebedrijf Zonneplan geeft aan dat je het beste kunt opladen als het waait of de zon schijnt. Zeker de combinatie van die twee is geweldig en komt vooral ‘s middags voor. Helemaal als je in de zomer overdag oplaadt en zelf zonnepanelen hebt, dan is dat zomaar tot wel vijf keer zo duurzaam dan op welk ander moment dan ook. Heb je geen zonnepanelen, dan is het alsnog slim om ‘s middags te laden. tussen 13:00 en 15:00 uur schijnt 70 procent van de stroom die je laadt CO2-vrij te zijn. ‘s Nachts is dat heel anders: dan is 85 procent van de stroom juist vervuilend (in de zomer). In de lente is dat alsnog 80 procent.

Dit zijn de meest duurzame momenten om je elektrische auto op te laden

Kortom, maak slim gebruik van dat thuiswerken of zorg dat je op je vrije zaterdagmiddag je bolide van verse aanvoer van elektriciteit voorziet. Maar, beperk dat wel vooral tot de lente en de zomer, want in de herfst en de winter doe je er veel beter aan om je auto ’s nachts op te laden. Tenminste: ’s middags tussen 12:00 – 16:00 uur is dan nog steeds beter, maar het is minder erg als je oplaadmoment in de nacht valt, omdat de CO2-vrije stroomopwekking ’s nachts in deze maanden hoger is dan in de zomer.

Gerelateerde artikelen

Elektrische auto opladen

’s Avonds is in ieder geval het slechtste idee, welk seizoen het ook is. Mensen verbruiken dan veel stroom en omdat de zon ondergaat is er ook weinig rendement te halen uit zonnepanelen. Hopelijk kun je je auto nu zo vaak mogelijk zo duurzaam mogelijk opladen, al is het natuurlijk altijd nog beter om je auto te laten staan en te wandelen, te fietsen of te kiezen voor een carpoolsessie. Zeker op die momenten dat er even niet zoveel zon te zien is en er geen zuchtje wind staat. Dat laatste fietst ook meteen een stuk beter.

Beeldbron: Jenny Ueberberg

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk