Het is officieel: EU stemt in met usb-c als standaard voor oplaadkabels

Het is officieel: EU stemt in met usb-c als standaard voor oplaadkabels

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen die de weg vrij maakt voor de universele oplader in Europa. Usb-c wordt hiermee de standaard.

Usb-c als standaard

De EU voerde in 2018 al onderzoek naar de eventuele voordelen van een universele oplader. Twee jaar geleden volgde de conclusie: zo'n oplader is handiger voor de consument en het helpt om de hoeveelheid elektronisch afval terug te dringen. De Commissie koos voor usb-c als standaard, omdat die technisch het beste was, en nu is het dan eindelijk zover: de EU is het erover eens dat usb-c de standaard moet worden.

De nieuwe regels zorgen ervoor dat consumenten in de EU hun apparaten kunnen opladen met één enkele oplader, en dat is de universele oplader. Dat geldt dus ook voor iPhones en andere Apple-apparaten met een Lightning-aansluiting. De belangrijkste motivatie voor deze regelgeving is de enorme hoeveelheid aan elektronisch afval waar smartphoneopladers verantwoordelijk voor zijn. Wereldwijd wordt er naar schatting jaarlijks 51 000 ton aan e-waste gecreëerd. Daarnaast moet het voor consumenten makkelijker worden op de verschillende producten op te laden.

Consumenten krijgen dankzij de nieuwe regels ook de keuze of ze nieuwe elektronische apparatuur willen kopen met of zonder meegeleverde oplader.

Akkoord

Vandaag werd bekend dat het Europese parlement bijna unaniem instemde met de nieuwe universele oplader. Op 24 oktober vindt nog een formaliteit plaats waarbij de lidstaten definitief moeten instemmen. Volgens NOS hebben Apple, Samsung en Huawei nog niet gereageerd. Apple is de grootste tegenstander van een universele standaard. Het verplichte gebruik van USB-C zou volgens de techreus de technologische vooruitgang tegenhouden.

In dit artikel lees je welke apparaten verplicht een USB-C-aansluiting krijgen en wat er met snelladers gaat gebeuren. Je leest hier welke oplader je dan het beste kunt kopen. We leggen in dit artikel uit hoe je de levensduur van de accu kunt verlengen.

Wat vind jij van de nieuwe Europese regels over de verplichting van de usb-c-poort voor apparaten? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk