Google Home-app krijgt script editor, routines worden nog uitgebreider

Google Home-app krijgt script editor, routines worden nog uitgebreider

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

De Google Home-app krijgt binnenkort de beschikking voor een script editor. Hiermee kun je routines nog uitgebreider en geavanceerder maken. AW Smart legt uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wat is het precies?

In de Google Home-app kun je al verschillende routines koppelen aan verschillende smarthomeproducten. Zo kun bijvoorbeeld een routine maken die start als je het woord ''goedemorgen'' zegt. Je kunt dan instellen dat bij dit ''trigger word'' je slimme gordijnen langzaam open gaan, de lichten geleidelijk aanspringen en je Google Home-speaker het nieuws aan je voorleest.

Met de nieuwe script editor - een programma waarmee je zelf scripts voor routines kunt schrijven - is er straks nog meer mogelijk. Je moet namelijk extra content kunnen toevoegen en speciale voorwaarden maken waarin bepaalde nieuwe routines moeten gaan werken. Met andere woorden: routines kunnen op deze manier nog specifieker ingesteld worden. Google noemt in een community-bericht hiervoor een aantal voorbeelden:

  • Doe het licht aan wanneer eer een deur wordt open gedaan, maar doe dit alleen 's nachts. 
  • Laat een licht knipperen als een slimme koolmonoxide melder koolmonoxide detecteert 
  • Als je slimme luchtventilator meet dat de luchtkwaliteit slecht is, laat je slimme luchtreiniger of ventilator direct aanspringen. 

Gerelateerde artikelen

Hoe werkt het?

In de afbeelding hieronder zie je de nieuwe automatisering-opties in Google Home. Je vindt hier persoonlijke huishoudelijke routines. Als je zelf een automatisering (of routine) wilt maken klink je hier op + Add new. Als je een nieuwe automatisering maakt, moet je het volgende doen:

  • Stel en titel en beschrijving voor de nieuwe routine in
  • Kies een smart product of Google Assistent-opdracht
  • Stel de voorwaarden in: denk hierbij aan het tijdstip of de dag wanneer de routine moet werken
  • Kies de actie, dit is hetgeen wat de routine moet gaan doen. 
Google Home-app krijgt script editor, routines worden nog uitgebreider

Beeld: Google

Een nieuwe routine maken

Het maken van een script, kun je een beetje zien als programmeren. Je schrijft zelf, of met behulp van Google, een programma (stukje software) voor de Google Home-app. Google heeft hiervoor overigens een handleiding gemaakt, deze vind je hier. Daarbij zijn er al een aantal standaard scripts door Google gemaakt. Deze vind je hier.

Volgens Google zijn er enkel basisvaardigheden voor programmeren nodig om de nieuwe automatiseringen te maken aan de hand van de voorbeeld scripts die het bedrijf gemaakt heeft. Je kunt daarbij elk eigen gemaakt script controleren door op Validate te klikken. Als er fouten in jouw eigen gemaakte script zitten, spoort het programma deze voor je op.

De script editor vult verder zelf automatisch apparaten, acties en voorwaarden toe. Dit gaat op basis van de smart producten die jij in de Google Home-app hebt gekoppeld. 9to5Google meldt dat ze al toegang tot het systeem hebben gehad. Zij melden dat het nog niet heel gebruiksvriendelijk werkt en er niet altijd genoeg uitleg wordt gegeven. Het gaat echter om een preview-versie, de uiteindelijke versie kan nog worden verbeterd.

Beelden: Google

Beschikbaarheid

Google geeft aan dat de script editor in een vroege preview is vrijgegeven. Om nieuwe routines, of dus scripts, te maken moet je nu eerst nog toegang hiertoe krijgen. Vanaf vandaag moet Google de nieuwe editor uitrollen voor het web en in de mobiele app van Google Home. Let wel, dit is alleen in de Public Preview. Mensen die zich hiervoor hebben aangemeld moeten vanaf vandaag dus de mogelijkheid krijgen om scripts aan te maken.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk