Nest Wifi Pro komt naar Nederland: dit moet je weten over de wifi 6-router

Nest Wifi Pro komt naar Nederland: dit moet je weten over de wifi 6-router

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De Nest Wifi Pro is officieel aangekondigd. De router werkt met de wifi 6-standaard en is in Nederland te koop vanaf 219,99 euro.

Google Wifi en Nest Wifi Pro 

Googles mesh-systeem 'Google Wifi' komt voort uit de Google OnHub Router en werd in 2016 in de Benelux gelanceerd. Het doel van Google Wifi was om de gebruiker een systeem te geven wat stabiel is en makkelijk te installeren is. In 2019 volgde een nieuwe versie met de nieuwe naam: Google Nest Wifi. Dat apparaat bestaat uit twee apparaten: de Google Nest Wifi Router en de Nest Wifi Punt. Je plaatst de Punt-units strategisch in je huis om zo het wifi-signaal uit te breiden. De Punt kreeg dezelfde mogelijkheden als de Google Nest Mini, waaronder de Google Assistent. Je kan dit apparaat dus ook specifieke vragen stellen zoals de huidige internetsnelheid of het pauzeren van de internetverbinding van de kinderen, allemaal via een stemopdracht. In 2020 kwam dit apparaat pas onze kant op, en nog altijd stond gebruiksgemak hoog in het vaandel bij deze opvolger.

De Nest Wifi Pro is de nieuwste versie van Googles mesh-systeem en hieronder vind je de belangrijkste eigenschappen van het apparaat.

1. Ondersteuning voor wifi 6-standaard en Matter

Er is veel veranderd als het om de wifi-standaard gaat, want we hebben nu de verbeterde wifi 6- en 6E-standaarden. Die zijn beter geschikt om meer verbonden apparaten tegelijk vlot te laten werken. De router werkt met de wifi 6E-standaard en biedt dus, naast 2,4 GHz en 5 GHz, ondersteuning voor de 6 GHz-band.

De 6GHz-band maakt je internetverbinding niet sneller, maar zorgt er wel voor dat de verbinding met apparaten stabieler verloopt. Stel dat je internetverbinding een snelweg is, dan komt er een derde rijstrook bij waar een kleine selectie van apparaten gebruiken van kan maken. Zo voorkomt de router dus overbelasting van het netwerk en kan je zonder problemen tegelijkertijd meerdere videogesprekken houden, een 4K-film kijken en gamen.

Nest Wifi Pro komt naar Nederland: dit moet je weten over de wifi 6-router

De Nest Wifi Pro werkt ook met Matter, de smarthome-standaard die de verbindingsproblemen tussen verschillende ecosystemen moet oplossen. Als Matter later dit jaar beschikbaar is, kan je met de Nest Wifi Pro al je Matter-apparaten beheren en bedienen. De router komt ook met een ingebouwde Thread-border router om je Thread-mesh-netwerk van smartapparaten te verbinden met je wifi-netwerk. Je netwerk dat geschikt is voor Thread zal sneller zijn, minder energie verbruiken en meer plekken in en rondom je huis bereiken.

2. Overal een goede internetverbinding

De vorige Nest Wifi-router met wifi 5 ondersteunt snelheden tot 2,2 Gbps. De Nest Wifi Pro Router biedteen gecombineerde snelheid van maximaal 4,2 Gbps en heeft ingebouwde twee 1 GB-poorten in elke router voor bedrade verbindingen.

Daarnaast komt de router met slimme functies waardoor het de belangrijkste activiteiten automatisch prioriteit weet te geven. Ook hier moet overbelasting van het netwerk voorkomen worden.

Nest Wifi Pro komt naar Nederland: dit moet je weten over de wifi 6-router

3. Geen Nest Wifi Punt meer nodig

De Nest Wifi Pro is de opvolger van de Nest Wifi. Een Nest Wifi Punt is nu niet meer noodzakelijk om je netwerk uit te breiden. Hiervoor kan je een extra Nest Wifi Pro kopen.

4. Eenvoudig in gebruik

Makkelijk te installeren en eenvoudig in gebruik. Dat geldt ook voor de Nest Wifi Pro. Via de nieuwe Google Home-app kun je de router makkelijk in enkele minuten installeren. Daarnaast kan je via deze app bepaalde apparaten prioriteit geven, snelheidstesten uitvoeren, een gastnetwerk instellen, en eenvoudig en beveiligd je wachtwoord delen.

Verder scant de Nest Wifi Pro proactief op problemen en diagnosticeert ze ook. Hij kan daarnaast zelf veelvoorkomende netwerkproblemen oplossen, zodat jij dat niet hoeft te doen. Nest Wifi Pro werkt overigens niet met oudere versies.

5. Beveiliging en bescherming

Google voorziet de Nest Wifi Pro van automatische beveiligings- en prestatie-updates. Je hoeft je dus nooit meer af te vragen of je router de nieuwste software heeft. De router is ook beter beschermd tegen niet-geautoriseerde software en routerhacks. In de Google Home-app zie je elk apparaat dat met je netwerk is verbonden, zodat je de toegang kunt onderbreken voor apparaten die je niet herkent.

Gezinnen kunnen in de Google Home-app apparaten toewijzen aan bepaalde gezinsleden en wifi op elk moment onderbreken voor die apparaten. Met ouderlijk toezicht stel je zelfs tijden in waarop je kinderen wifi kunnen gebruiken en beperk je de toegang bijvoorbeeld tijdens bedtijd en het avondeten. Daarnaast kan onveilige content eenvoudig geblokkeerd worden.

Nest Wifi Pro komt naar Nederland: dit moet je weten over de wifi 6-router

Nest Wifi Pro kopen

De Nest Wifi Pro is in de uitvoering Sneeuw vanaf 27 oktober beschikbaar in de winkels. Eén exemplaar kost 219,99 euro en voor twee stuks betaal je 329,99 euro. Je kan de router vanaf 4 oktober bestellen.

Nest Wifi Pro komt naar Nederland: dit moet je weten over de wifi 6-router

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk