Het slimme slot van de toekomst heeft geen batterijen meer nodig

Het slimme slot van de toekomst heeft geen batterijen meer nodig

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Het slimme slot is een geweldige uitvinding. Ze maken namelijk je huissleutels overbodig, want je kan gewoon je smartphone gebruiken om je voordeur van het slot af te halen. Wel komen bijna alle smart locks met een groot nadeel. Ze gaan eens in de zoveel tijd leeg omdat ze op batterijen werken. Andere slimme sloten die werken met netstroom, moet je alsnog met een sleutel openen als de stroom uitvalt. Dan kun je alsnog beter je sleutels meenemen als je van huis gaat. Het Duitse bedrijf Infineon wil met zijn nieuwe chip voor slimme sloten een einde maken aan deze nadelen voor slimme deursloten, en daarvoor gebruikt de chip de stroom van je smartphone.

NAC1080 

Infineon heeft een chip aangekondigd die slimme sloten kan openen met niets anders dan de stroom die afkomstig is uit de NFC-chip van je telefoon. Eenzelfde soort techniek wordt ook al gebruikt om smartphones als autosleutel te laten fungeren. De chip krijgt de naam NAC1080 en is ontworpen als een enkele chip die praktisch alles doet. Zo kan de NAC1080 je NFC-telefoon herkennen, energie eruit halen om er vervolgens de motor van het slimme slot mee aan te drijven.

Ingebouwde beveiligingsfuncties

De chip komt met ingebouwde beveiligingsfuncties om te controleren of het wel degelijk jouw telefoon is die het betreffende slot wil openen en sluiten. Infineon geeft wel aan dat de chip voornamelijk geschikt is voor kleinschalige toepassingen zoals kantoormeubilair, kluisjes in ziekenhuizen en fitnessstudio's, fietssloten of brievenbussen.

De meeste slimme sloten op de markt hebben tegenwoordig nog steeds batterijen nodig. Toch zijn er al een paar voorbeelden die net zo werken als de die van Infineon. Zo heeft The Verge al batterijloze slimme sloten van de Finse fabrikant iLOQ gezien. We zien graag meer van soortgelijke technologieën op de markt verschijnen, zodat de kans dat we batterlijloze slimme sloten in de winkels gaan tegenkomen, steeds groter wordt.?

Heb jij al een slim slot in huis? Laat het ons weten in de reacties.

Het slimme slot van de toekomst heeft geen batterijen meer nodig

Gif: The Verge

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk