'Matter' smarthome standaard nu gelanceerd: laat alles samenwerken

'Matter' smarthome standaard nu gelanceerd: laat alles samenwerken

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Meer dan 550 technologiebedrijven van over de hele wereld hebben nu eindelijk versie 1.0 van het Matter-protocol voorgesteld. Het is de nieuwe standaard die smarthome-apparaten toelaat om onderling te communiceren en voor gebruikers om taken beter te automatiseren.

Matter-standaard

Meermaals is er uitstel gekomen, maar Matter 1.0 wordt nu dan toch voorgesteld. Dat doet de Connectivity Standards Alliance op zijn website, en die alliantie bestaat uit meer dan 550 techbedrijven, waaronder ook de grootste spelers in in industrie.

Matter is een communicatieprotocol dat zal werken op heel wat slimme apparaten en ook op smarthomeplatformen zoals Google Home, Amazon Alexa en Samsung SmartThings. De bedoeling is dat Matter de verbinding met slimme apparaten stabieler maakt, maar ook veiliger en eenvoudiger. De standaard is ontwikkeld op basis van bestaande technologieën zoals wifi, zigbee en bluetooth.

Wifi zorgt voor snelle netwerkoverdracht, terwijl de bluetooth-technologie in Matter het onder meer mogelijk maakt dat apparaten via Low Energy (LE) met elkaar in verbinding blijven, zonder dat het veel energie verbruikt. Een voordeel van Zigbee is dan weer dat apparaten onderling communiceren als een soort van meshnetwerk en samen het netwerk uitbreiden.

Een concrete toepassing van Matter

Een concrete toepassing van Matter zien we al met de nieuwe versie van de Google Home-app. Die gaat meer inzetten op automatisaties, omdat Matter het voor apparaten mogelijk maakt om onderling te communiceren.

Zodra je bewegingssensor met Matter detecteert dat je naar je 's ochtends de deur uitgaat en naar je werk vertrekt, communiceert hij snel met de robotstofzuiger die een schoonmaakbeurt begint. Zulke acties zal je dus met Matter kunnen instellen, en dat doet denken aan de mogelijkheden van IFTTT. Dat is een bekend smarthomeplatform. Alleen zal dankzij Matter nog meer samenwerkingen tussen apparaten mogelijk zijn en het moet ook vlotter werken. Meer voordelen van Matter bespreken we hier.

Beschikbaarheid

Het Matter protocol zal werken op nieuwe smarthome-apparaten van onder andere Apple, Google, Amazon en en Samsung, maar ook heel wat van de huidige apparaten zullen nog ondersteuning krijgen via een update.

Neem nu de slimme lampen van Philips Hue. Al deze lampen verbinden samen in de app, ongeacht of ze nu nieuw of enkele jaren oud. Het is daarom essentieel dat ook de oudere Hue-lampen met Matter werken. Wanneer alle huidige producten worden bijgewerkt, hangt af van de fabrikant. Nieuwe apparaten kunnen nu een Matter-certificering krijgen. Ben jij tevreden dat de standaard eindelijk klaar is? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk