'Helft Nederlanders vreest dat smarthome hun privacy schendt'

'Helft Nederlanders vreest dat smarthome hun privacy schendt'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De helft van de Nederlanders is bang dat slimme apparaten in huis inbreuk kunnen maken op hun privacy, dat blijkt uit een onderzoek. Het is opvallend dat in het bijzonder dertigers en zestigplussers zich het meeste zorgen maken.

Privacy en smarthome

Onderzoek bij 1.035 Nederlanders wijst erop dat heel wat mensen vrezen dat slimme apparaten in huis een inbreuk maken op hun privacy. Dat is wat 48 procent van de ondervraagden denkt. Daarbij maken vooral dertigers zich opvallend vaker zorgen om hun privacy (56 procent) dan zestigplussers (veertig procent), dat stelt VPNdiensten.nl.

Bij diezelfde leeftijdsgroepen vinden we ook de meeste gebruikers die smarthome-apparaten volledig afzweren. Een derde van de zestiger en dertigers zegt ook liever geen slimme apparaten wil gebruiken. Onder jongeren tot dertig jaar geldt dit slechts voor vijftien procent.

Privacykwesties

Het is niet zo vreemd dat consumenten smarthome kunnen associëren met privacyrisico's. In het verleden zijn er wel wat schandalen geweest bij fabrikanten van smarthomeproducten, onder meer bij grote spelers zoals Google en Ring van Amazon. En toch stelt beveiligingsexpert Dave Maasland van ESET Nederland tegen Androidworld dat hij zich het meeste zorgen maakt om smarthomeproducten van witte merken. Hij verwijst daarmee naar producten die je vindt in winkels als de Action en Hema.

'Helft Nederlanders vreest dat smarthome hun privacy schendt'

"Als ik zo’n product zou kopen, dan zou ik me toch beter voelen bij een deurbel van Ring dan bij een white label-product, want je weet dat een bedrijf als Ring al talloze keren is gecontroleerd door beveiligingsexperts. Als ik een advies mag geven over goedkope producten, dan is het wel om beter nog even te wachten."

Wie is verantwoordelijk?

Verder blijkt uit het onderzoek dat heel wat gebruikers van smarthomeproducten het ook vergeten om hun slimme apparaten van updates te voorzien, dat is bij kwart van de ondervraagden. Ruim zeventig procent van de respondenten vindt dat producenten en verkopers van slimme apparaten de consument beter moeten wijzen op de privacyrisico’s.

Maasland ziet vooral een rol voor wetgevers zoals de Europese Commissie. "Als er door zo’n grote vraag naar toegankelijke, smarthome een gat in de wand ontstaat, dan denk ik dat het de rol is van overheden om die wand op te vullen. Het kennisvat is bij consumenten laag en die producenten willen nu eenmaal de markt overspoelen, dan is het een zaak om daar versneld op te anticiperen."

Wat denk jij? Maak jij je zorgen om een privacyinbreuk vanwege de smarthome-apparaten die je gebruikt? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk