Netatmo werkt aan slim deurslot zonder wifi, mét smart key

Netatmo werkt aan slim deurslot zonder wifi, mét smart key

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Het Franse bedrijf Netatmo kennen we van het weerstation, de slimme thermostaat en het rookalarm. Het bedrijf is hard bezig om het aantal producten uit te breiden en komt met een slim deurslot.

Slimme sleutel

Slimme sloten zijn in opkomst, kijk maar eens naar Nuki en naar Bold. Deze sloten kun je openen via je smartphone: waar je ook bent. Netatmo begeeft zich nu ook op deze markt, maar komt met een iets andere benadering.

Het meest gehoorde bezwaar tegen slimme sloten is dat de deur geopend kan worden via de app en daardoor kwetsbaar is voor hacken. Netatmo heeft dit probleem ondervangen door de verbinding met het internet eruit te halen. Je smartphone maakt verbinding met het slot door middel van Bluetooth LE (low energy), dus er wordt geen verbinding gemaakt met de wifi en het internet. Het slot kan via de app op je mobiel alleen worden geopend wanneer je binnen het Bluetooth-bereik bent. Dat is doorgaans maximaal 10 meter.

Netatmo werkt aan slim deurslot zonder wifi, mét smart key

Door de app kun je ook vrienden, familie en bijvoorbeeld huurders tijdelijk toegang geven door ze een uitnodiging te sturen. Wel kun je ze alleen toevoegen op het moment dat je fysiek bij je slot bent: het kan dus niet op afstand, want het slot werkt niet via het internet.

Het slimme slot kan op twee manieren gebruikt worden. Door de eerdergenoemde app, maar ook door een fysieke slimme sleutel, die je gebruikt zoals de conventionele sleutel die nu aan je sleutelbos hangt.

De sleutel

Het grootste verschil en het slimme van deze sleutel is dat ze allemaal hetzelfde zijn. Elke sleutel komt hetzelfde uit de winkel, maar het verschil tussen de sleutels zit hem in het programmeren. Via de app programmeer je als het ware een code op de sleutel (dat heb je alleen zelf niet door, want je voegt gewoon iemand toe).

Het voordeel daarvan is dat wanneer je de sleutel verliest je deze direct kan deactiveren. Heb je de sleutel weer gevonden, dan activeer je hem gewoon weer. Ook kun je eenvoudig meerdere sleutels aanmaken via de app. Deze zijn uniek per persoon, dus je kunt bijhouden wie, welke sleutel gebruikt. Je kunt bovendien je ene sleutel voor meerdere huizen gebruiken, afhankelijk van of je hiertoe toestemming hebt uiteraard.

Netatmo werkt aan slim deurslot zonder wifi, mét smart key

Netatmo werkt dus niet met een internetverbinding en vervangt de traditionele sleutel niet. Deze blijft belangrijk in het hele proces, alleen ben jij nu de baas over waar en wanneer deze sleutel werkt.

Wat vind jij: doet Netatmo een gouden greep door deze klassiek slot-smartslot-hybride? Laat het nu achter in de reacties bij dit artikel.

Nieuws

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk