Nieuw: energieweerbericht om goedkoper energieverbruik te plannen

Nieuw: energieweerbericht om goedkoper energieverbruik te plannen

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Wil je geld besparen, dan kun je allerlei handige tips gebruiken die zorgen dat je minder energie bespaart. Ook beter voor de planeet. Om je daarbij te helpen is er nu energieweerbericht.nu. Hierop zie je voor de komende week wat je kunt verwachten van de hoeveelheid zonne- en windenergie.

Energieweerbericht

Elke week komt er een nieuw energieweerbericht online voor de week erna. Zo kun je je energieverbruik een beetje sturen en bijvoorbeeld een was draaien op een dag dat de meeste duurzame energie wordt opgewekt. Je ziet precies wat je kunt verwachten van de zon en de wind, maar ook is er een staatje te zien van de gemiddelde warmtevraag vergeleken bij de week ervoor. Dit heeft alles te maken met de kou: is het percentage hoog, dan was het kouder dan diezelfde dag de week ervoor.

Klinkt goed, maar het is niet vanzelfsprekend dat je hier ook profijt uit kunt halen. Als je een variabel energiecontract hebt gebaseerd op vaste dag- en nachttarieven dan heeft de dag waarop je energie gebruikt geen invloed op de energieprijs. Dit is voor het gros van de mensen het geval, zeker nu de prijzen zo stijgen vinden sommigen het een veilige keuze. Eigenlijk is het echter gek dat een energiecontract vaak de nacht als daluren rekent: er is dan juist geen zon en weinig wind, ten opzichte van overdag. Mede hierdoor zijn er groepen mensen die menen dat het huidige energiecontractensysteem een ouderwets systeem is en dat er andere oplossingen zijn.

Nieuw: energieweerbericht om goedkoper energieverbruik te plannen

Energiecontract

Een voorbeeld daarvan is een energiecontract met dynamische prijzen. Heb je echter een contract met dynamische prijzen, dan kun je het weerbericht beter wel volgen om te profiteren van de ‘goedkope’ uren die de zon en de wind ons te bieden hebben. Veel grote energieleveranciers bieden dit niet, maar leveranciers zoals Zonneplan en Tibber, al schijnt Engie er ook aan te werken.

Heb jij een dynamisch energiecontract? Laat je achter in de reacties waarom wel of niet.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk