Philips Hue, Belkin: de Matter-smarthomestandaard heeft problemen

Philips Hue, Belkin: de Matter-smarthomestandaard heeft problemen

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Belkin heeft zich helemaal teruggetrokken uit het Matter-smarthomestandaard-project, en nu blijkt dat Philips Hue de ondersteuning ook uitstelt. Is Matter op een hobbelig pad terechtgekomen?

Matter-smarthomestandaard

Afgelopen november werd de Matter-smarthomestandaard nog vol trots aangekondigd in Amsterdam, maar inmiddels horen we er toch iets minder positieve verhalen over. Zo heeft Belkin zich al helemaal teruggetrokken en stelt Hue zijn Matter-ondersteunende producten nog even uit. De slimme lampen van Hue zouden ongeveer nu geschikt moeten zijn voor Matter, maar dat is niet het geval.

Er is een uitstel aangekondigd en daarbij is het verdrietige nieuws vooral dat dat een uitstel is zonder datum. We weten dus niet of Hue volgende maand of volgend jaar Matter-ondersteuning krijgt. Erg spijtig, want het idee van Matter is juist dat meer gadgets met elkaar kunnen ‘praten’. Hoe minder grote smarthome-gadgetfabrikanten (tijdelijk) afhaken, des te moeilijker Matter kan laten zien waar het voor bedoeld is.

Gerelateerde artikelen

Philips Hue op pauze

Er is nog een reden dat het uitstel van Philips Hue zo opvallend is, en dat is dat Hue juist een van de voortrekkers was van het project. We spraken Signify (het bedrijf achter Hue) in november nog over Matter en toen werd er gezegd op deze vraag: Lampen die zijn ingesteld in de Google Home-app verschijnen automatisch in Samsung SmartThings en omgekeerd. Werkt dat straks ook met Philips Hue in combinatie met andere apps?: “Ja, over enkele maanden wanneer de Matter-ondersteuning is ingebouwd.“ Helaas wordt dat dus niet langer enkele maanden.

Hueblog schrijft dat Signify nu zegt: “Voor de lancering van Matter werken we samen met vele partners in de smart home industrie. Met Philips Hue richten we ons altijd op overtuigende kwaliteit om aan de verwachtingen van onze klanten te voldoen. Daarom zullen we iets meer tijd nemen dan oorspronkelijk gepland voor de Philips Hue Bridge software-update voordat deze beschikbaar komt voor alle consumenten. We zullen je informeren zodra we een concrete datum hebben voor de release van de Matter software-update.”

Philips Hue, Belkin: de Matter-smarthomestandaard heeft problemen

Hue x Matter = uitgesteld

Kortom, het heeft zo te lezen nog lang niet de kwaliteit die Hue verwacht. Wat ook niet helpt, is dat Hue graag wil wachten tot meer smarthomemerken Matter ondersteunen. Nu wordt dus het een soort wachtspelletje. Als immers andere grote Matter-merken dezelfde strategie aanhouden, dan kunnen we tot in de eeuwigheid wachten en wordt Matter een flop. Sowieso is het verontrustend nieuws dat zo’n pro-Matter-bedrijf zich ineens tijdelijk terugtrekt. Dat getuigt niet van veel vertrouwen, dat getuigt van: ‘we willen onze handen er niet aan branden en kijken eerst de kat uit de boom’. Aan de andere kant is het ook goed dat Hue op zijn led-strepen staat: het is beter dan een product uitbrengen dat maar half werkt. Op die manier kan er juist nog meer schade worden aangericht aan de nieuwe smarthomestandaard.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk