Politie: "Vernieuw de toegang tot beveiligingscamera's via DigiD"

Politie: "Vernieuw de toegang tot beveiligingscamera's via DigiD"

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Nederlandse politie vraagt aan 15.000 burgers om hun informatie over beveiligingscamera's bij te werken. Camera in Beeld is een database van privécamera's van burgers die de politie gebruikt om beelden op te vragen in geval van een misdaad. Deelnemers moeten hun account nu koppelen via het DigiD.

Camera in Beeld koppelen met DigiD

Met het Camera in Beeld-initiatief wil de politie de misdaad beter bestrijden. Het heeft toegang tot meer dan 315.000 camera's van burgers die door in totaal 65.000 vrijwillige deelnemers worden gedeeld. Als er een misdaad bij jou in de buurt is, kan de politie dus je beelden opvragen om te kijken of er sporen zijn van de dader.

Camera in Beeld is natuurlijk alleen effectief als de adresgegevens van deelnemers ook kloppen, en daarom stuurt de politie nu een mail naar 15.000 van zijn deelnemers. Zij zouden hun gegevens koppelen aan het DigiD, zodat de politie over de actuele adresgegevens van camera-eigenaars beschikt.

"Effectief middel"

"Camera in Beeld heeft zich al vaak bewezen als een effectief middel, waarmee burgers de politie kunnen helpen om verdachten op te sporen. Daarom vinden we het zo belangrijk dat zo veel mogelijke bestaande deelnemers zich opnieuw aanmelden met hun DigiD. Zo zien wij per straat welke beveiligingscamera’s beschikbaar zijn, wie de eigenaar is en hoe lang de beelden worden bewaard", Dat zegt Karel van Engelenhoven, de projectleider van Camera in Beeld bij de politie in een persbericht. "Dat helpt de politie om vervolgens sneller en gerichter camerabeelden op te vragen na bijvoorbeeld een inbraak, (woning)overval of ander misdrijf. Zo houden we samen de wijk veilig."

De privacykeerzijde

Toch heeft Camera in Beeld ook een meer omstreden kant, want het plaatst veiligheid lijnrecht tegenover het recht op privacy. Het is namelijk voor burgers verplicht om hun camera's zo te richten dat juist zo weinig mogelijk in beeld is van de openbare weg. En dat om de privacy van buurtbewoners niet in het gedrang te brengen. Een initiatief als Camera in Beeld kan mensen op het idee brengen om die richtlijn in de wind te slaan, omdat ze zo de politie een handje kunnen helpen in het geval er een misdaad plaatsvindt.

De Autoriteit Persoonsgegevens uitte zich ook al kritisch over cameratoezicht via burgercamera's. In de gemeente Almere werden bijvoorbeeld gratis videodeurbellen aan burgers uitgedeeld. "Als een gemeente cameratoezicht wil, dan moet de gemeente gewoon camera's ophangen", zei AP-bestuurslid Katja Mur toen tegen de NOS.

De politie kan overigens niet live meekijken op beelden van gebruikers en vraagt alleen toegang in het kader van een onderzoek. Wat vind jij over het initiatief Camera in Beeld? Is het een goede zaak dat de politie ook hulpmiddelen van burgers inschakelt, of is het in de eerste plaats belangrijk dat burgers de hun camera van de straat afwenden? Neem jij deel aan Camera in Beeld? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk