Smarthome wordt populairder door energiecrisis

Smarthome wordt populairder door energiecrisis

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

44 procent van de huishoudens kijkt naar smarthome-producten om de energierekening binnen de perken te houden. Dat blijkt uit de GfK Smart Home Monitor 2022. Consumenten zijn duidelijk meer gebrand op het kopen van energiezuinige en besparende apparaten, nu de prijzen van gas en elektra de pan uitschieten.

Investeren in smarthome

Investeren in smarthomegadgets is voor consumenten een goede manier om het huis snel energiezuiniger te maken. Je moet de apparatuur er wel eerst even voor aanschaffen, maar het betaalt zichzelf al snel terug als de energieprijzen doorgaan op hun huidige koers. Volgens de monitor van het GfK (via Emerce) schroomt de helft van de consumenten niet om 20 procent extra te betalen voor een product dat slim is.

Inmiddels blijken veel mensen ook te begrijpen wat een smarthome eigenlijk is. De term was 7 jaar geleden nog maar bekend bij 32 procent van de mensen, maar inmiddels is dat al 72 procent. Er zijn gemiddeld 5,4 slimme apparaten per Nederlands huishouden. Denk aan slimme lampen, slimme robotstofzuigers en slimme speakers om met bijvoorbeeld Google Assistant te praten. Ook blijken medische apparaten zoals een slimme bloeddrukmeter erg populair, net als de slimme luchtreiniger (wat ongetwijfeld ook zal komen door de pandemie).

Beveiliging

Daarnaast zijn er inmiddels in veel Nederlandse huishoudens beveiligingscamera’s en deurbelcamera’s te vinden. Hiermee kun je makkelijk zien wie er voor de deur staat en zelfs een pakjesbezorger op afstand instructies geven wat hij of zij met het pakketje kan doen. Slimme camera’s in huis worden ingezet om eventueel diefstal te filmen, maar vaak ook om te kijken hoe het met de huisdieren gaat.

Sinds we ook nog verplicht rookmelders in huis moeten hangen, blijkt daar vaker te zijn gekozen voor een slim exemplaar. Het heeft ook zo zijn voordelen: je kunt bijvoorbeeld in de app zien hoeveel batterij je rookmelder nog heeft en hem eventueel ook makkelijk testen. Aangezien je per 1 juli op elke verdieping van je huis een rookmelder moet hebben, is het aantal smarthomegadgets per huis al snel vermeerderd.

Smarthome wordt populairder door energiecrisis

Heb jij door de energiecrisis al meer in smarthome geïnvesteerd? Laat het bij dit artikel achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk