SpaceX krijgt toestemming voor gebruik satellieten op rijdende voertuigen

SpaceX krijgt toestemming voor gebruik satellieten op rijdende voertuigen

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

De FCC, Federal Communications Commission, heeft SpaceX toestemming gegeven om satellieten te gebruiken op rijdende voertuigen. Het gaat hier om het eigen internetsysteem op de Starlink-satellieten van SpaceX. Het Starlink-satelliet-systeem mag dus nu gebruikt worden op onder andere vliegtuigen, boten en vliegtuigen. Dit moet als grote voordeel hebben dat je op afgelegen plekken toch goed internet kunt ontvangen.

Wat is Starlink?

Starlink is een onderdeel van SpaceX. En SpaceX kennen we natuurlijk als het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, de man achter de auto's van Tesla. In november van 2020 zorgde dit bedrijf nog voor de eerste ruimtevlucht van een raket gemaakt door een commercieel bedrijf.

Naast de ruimtevluchten, en de droom van een toekomstige reis naar Mars, is SpaceX echter ook bezig aan Starlink. Dit is een netwerk van satellieten die het mogelijk moeten maken om overal op onze mooie aarde internet te kunnen ontvangen. Op dit moment zijn er zo'n 1700 satellieten van Starlink de ruimte in gelanceerd. Een groot gedeelte hiervan draait in een lage baan baan om onze aarde. Deze satellieten moeten dus zorgen voor een wereldwijd breedbandinternet. Om hiervan gebruik te maken heb je een antenne nodig die, zo zegt Starlink zelf, niet groter is dan een pizzadoos. Starlink heeft verder dan ook als doel om toegang tot het internet voor iedereen, op elke plek in de wereld, toegankelijk te maken.

Satellieten op rijdende voertuigen

Dit is dan ook precies de reden waarom het bedrijf toestemming had gevraagd aan de FCC om de Starlink satellieten op rijdende voertuigen te plaatsen. De FCC heeft daar nu toestemming voor gegeven. SpaceX kan nu dus gaan werken aan schotel die op een rijdend voertuig verbinding kan maken met de Starlink-satellieten. Hiermee moet het dus mogelijk zijn om een schotel op bijvoorbeeld een boot te plaatsen, een vakantietripje te boeken naar verweggistan (prachtig land), en hier gewoon toegang tot het internet te hebben. Door de nieuwe schotels moet je namelijk op afgelegen gebieden op aarde stabiel toegang tot het internet kunnen krijgen.

De nieuwe schotels moeten overigens vooral voor landen als bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Canada handig zijn. In deze landen heb je namelijk niet overal (stabiel) toegang tot het internet. Het is nog niet bekend wanneer Starlink de nieuwe schotels zal presenteren.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk