Start-up Charged maakt eerste Nederlandse thuisbatterij

Start-up Charged maakt eerste Nederlandse thuisbatterij

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Energie wordt duurder en we zoeken dan ook naarstig naar oplossingen om dat goedkoper te maken, maar ook duurzamer. Zo zijn er bedrijven in Nederland die allerlei methodes ontwikkelen om warmte uit het huis terug te leveren in het huis (zoals douchewater), maar zijn er ook start-ups die zorgen dat we de energie die we bijvoorbeeld winnen uit zonne-energie kunnen opslaan voor later gebruik. Charged is de eerste Nederlandse maker van een thuisbatterij en die heeft goed nieuws: de thuisbatterij ‘Sessy’ gaat vanaf september in productie.

Nederlandse thuisbatterij Sessy

Het toffe aan deze start-up is dat ze hun product waarheid kunnen laten worden door crowdfunding. Het heeft succesvol geld bij elkaar kunnen krijgen door simpelweg anderen te enthousiasmeren voor de thuisbatterij. In drie maanden werden er wel 600 Sessy’s besteld en dat was volgens de mensen achter Charged precies dat duwtje in de rug dat het nodig had voor de volgende stap: productie van zijn Sessy-batterij, een lithium-ionbatterij waarop 5kWh kan worden bewaard, maar die in een soort six-pack kan werken om in totaal 30 kWh op te slaan.

Maar, waar gebruik je zo’n thuisbatterij nu precies voor? Een thuisbatterij gebruik je als bezitter van zonnepanelen om te zorgen dat de zonnestroom die je niet gebruikt niet aan het elektriciteitsnet wordt geleverd, maar wordt opgeslagen in een accu. Zo kun je overdag volop zon opslaan die je ‘s avonds als je telefoon wil opladen kunt gebruiken.

Start-up Charged

Dit is uiteindelijk ook beter voor het bestaande energienet: hierdoor wordt namelijk momenten dat er te veel groen stroom is netcongestie voorkomen. Zo hoeft de spanning met zo’n thuisbatterij nooit te hoog op te lopen. Plus, je kunt zo echt je zelf opgewekte stroom gebruiken en dat is bijvoorbeeld als je off-grid wil wonen erg prettig. Nu is zo’n batterij om energie in op te slaan niet nieuw: ze bestaan al langer. Tesla maakt ze bijvoorbeeld (ook voor huizen) en er zijn meer Amerikaanse, maar ook Aziatische makers van thuisbatterijen. Charged zorgt ervoor dat de productie nu voor het eerst in Nederland is.

Het gaat daarbij niet alleen om de hardware, want er hoort ook slimme software bij de batterij waarmee deze op het juiste moment laadt of ontlaadt. Zo kunnen bewoners van het huis zoveel mogelijk geld besparen door gewoon hun eigen energie te gebruiken. Sessy werkt met alle merken zonnepanelen en omvormers. Als je een dynamisch energiecontract hebt, dan kun je met de slimme energiemanager ook geld verdienen: je kunt die stroom immers ook opslaan om deze vervolgens wel aan het energienet terug te leveren, maar dan op een moment dat de prijzen hoger zijn. Ook zou de Sessy de stroomconsumptie van zonnepanelen zelf met 30 procent verhogen: het gaat van 30 tot 40 naar 60 tot 80 procent.

Start-up Charged maakt eerste Nederlandse thuisbatterij

De productie van Sessy start volgende week en de eerste thuisbatterijen van Charged worden het eerste kwartaal van 2023 geleverd.

Zou jij het zien zitten, off-grid leven en dus afhankelijk zijn van je eigen energie? Laat het nu achter bij dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk