Startup Scone wil energie besparen een leuke uitdaging maken

Startup Scone wil energie besparen een leuke uitdaging maken

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Heel tof dat we twee keer 190 euro ‘krijgen’ omdat de energierekeningen de pan uitschieten, maar het blijft enorm duur om energie en gas te gebruiken en dat gaan we toch echt wel voelen. Is het nog niet in 2022, dan ongetwijfeld in 2023. De startup Scone wil mensen helpen energie besparen een leuke uitdaging te maken, een soort game, en dat doet het met een app.

Scone

De app heet Scone en maakt gebruik van experts om adviezen te geven aan gebruikers. Hij meet via allerlei databronnen (waaronder je locatie en verbruik) of jij op de goede weg zit. Daarbij kun je ook linken met je vrienden zodat jullie je successen kunnen vieren. Of gewoon om te laten zien dat jij veel beter bezig bent, zoals we kennen uit bijvoorbeeld de Fitbit-app met zijn Bingo-uitdagingen. Alles om te zorgen dat jij je Co2-voetafdruk verkleint. De app maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te zorgen dat alle data wordt samengebracht en er conclusies kunnen worden getrokken.

Nu steeds meer mensen hun hand op de knip houden door de soms moeilijke, economische situatie, denkt Scone dat zijn app extra goed van pas komt: “Met de gestegen prijzen en de winter voor de deur zien we dat geld besparen een primaire drijfveer is om duurzamer gedrag te omarmen. Daarom richten we ons op een brede groep mensen waarvoor kostenbesparing nu prioriteit is,” zegt CEO Jan-Willem Rombouts.

Energie besparen

De tips die Scone geeft variëren van handige maatregelen om thuis te nemen en geld te besparen, zoals het plaatsen van radiatorfolie en tochtstrips. Radiatorfolie zorgt dat de warmte van de radiator niet via de buitenmuur ontsnapt, maar juist wordt teruggestraald het huis in. Hierdoor hoef je minder hard te stoken en dat scheelt geld. Ook wordt er naar jouw persoonlijke situatie gekeken om je te helpen je gedrag te veranderen. Wil je tot grotere acties overgaan die wat definitiever zijn voor je woning, dan kan de app je informeren over de mogelijkheden.

“We zien dat veel mensen op zien tegen hoge rekeningen en wel iets willen doen, maar niet goed waar ze moeten beginnen. De app helpt met kleine stapjes duurzamer gedrag te omarmen. Inzichten uit de gedragsleer, technologie en AI helpen om dit gedrag daarna vol te houden. Daarnaast werken we met partners om onze gebruikers te voorzien van het juiste advies op het juiste moment voor investeringen om te verduurzamen. Dit kan echt een groot verschil maken. Een gemiddeld gezin kan op deze manier de komende winter tot wel EUR 800 per persoon besparen.”

Startup Scone wil energie besparen een leuke uitdaging maken

Scone is gratis beschikbaar in de iOS-app store en de Play Store op Android.

Gebruik jij apps om te besparen op je energierekening? Deel in de reacties welke app voor jou het beste werkt.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk