tado° komt met slimme laadoplossing voor elektrische auto's

tado° komt met slimme laadoplossing voor elektrische auto's

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

tado° brengt tado° Smart Charging op de markt. Deze nieuwe app biedt een slimme oplossing voor het opladen van elektrische voertuigen (EV's) via thuislaadstations. Door gebruik te maken van de schommelende prijzen op de elektriciteitsmarkt plant de app automatisch oplaadtijden in wanneer energieprijzen laag zijn. Dit resulteert in een gemiddelde besparing van €300,- (30%) op de jaarlijkse oplaadkosten voor elektrische voertuigen. De tado° Smart Charging-app is ontworpen om zowel huishoudens te helpen besparen als bij te dragen aan de verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen.

Zo werkt de tado° Smart Charging-app

Meestal laad je jouw elektrische auto voor het grootste deel thuis op en maar een klein deel wanneer je onderweg bent. Met tado° Smart Charging kun je eenvoudig energie besparen tijdens het opladen thuis. Nadat je de app hebt gedownload en geïnstalleerd, verbind jij de app met jouw auto via het gebruikersaccount van de auto. Daarna kun je jouw oplaadvoorkeuren instellen, zoals het tijdstip waarop jouw auto klaar moet zijn om te vertrekken.

Een speciaal algoritme regelt dan automatisch het oplaadproces. In combinatie met de veranderende uurtarieven voor elektriciteit, maakt het gebruik van energie op de tijden die het meest milieuvriendelijk en goedkoop zijn, gebaseerd op de elektriciteitsprijzen voor de komende 24 uur. Pas daarna start het opladen, wat meestal zo'n 45 minuten duurt, ongeacht wanneer jouw auto is aangesloten op het laadstation. Zo kun je de duurste uren vermijden en bespaar je gemiddeld per jaar 30% van de kosten voor het opladen.

Als je wilt, kun je er ook voor kiezen om een bepaalde minimale hoeveelheid opladen in te stellen die niet wordt beïnvloed bij het optimaliseren van het opladen. Dit betekent bijvoorbeeld dat jouw batterij altijd voor een kwart kan worden opgeladen, ongeacht de prijs.

tado° komt met slimme laadoplossing voor elektrische auto's

Ondersteuning voor verschillende automerken

Met de tado° Smart Charging-app kun jij elektrische auto's opladen van verschillende grote automerken zoals Tesla, Volkswagen, Mercedes, BMW, Skoda, Seat en Land Rover. Het is eenvoudig: je kiest gewoon het merk van jouw auto in de app en verbindt de auto via jouw gebruikersaccount met je gebruikersnaam en wachtwoord. Voor sommige merken, zoals Mercedes, Peugeot of Kia, moet je ook een slimme wallbox installeren en aansluiten. Gelukkig zijn de slimme laadstations van Zaptec, Wallbox en Easee compatibel.

Met de tado° Smart Charging-app heb je de mogelijkheid om kosten te besparen dankzij dynamische uurtarieven. De app is gratis beschikbaar in de Apple App Store en Google Play Store in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje. Je kunt de app gebruiken in het Duits of Engels.

tado° komt met slimme laadoplossing voor elektrische auto's

Volgens Statista Market Insights wordt verwacht dat de verkoop van elektrische auto's in Europa tegen 2028 zal verdubbelen. "E-mobiliteit is een belangrijk onderdeel van de energietransitie", zegt Christian Deilmann, de medeoprichter en CPO van tado°. Elektrische auto's zijn eigenlijk drie keer efficiënter dan die oudere benzine- of dieselvoertuigen. Het beste is dat groene stroom, die van zonnepanelen of windturbines komt, direct kan worden gebruikt voor auto's. "Daarom heeft tado° als doel om elektrische auto's aantrekkelijker te maken door de laadkosten flink te verminderen - en tegelijkertijd te helpen bij het opbouwen van hernieuwbare energie in Europa", voegt Deilmann eraan toe.

tado° komt met slimme laadoplossing voor elektrische auto's

Haal voordeel uit wisselende energiemarktprijzen met energiebeheer

In jouw huis wordt 80 tot 90 procent van de energie gebruikt voor het verwarmen van kamers en het opladen van elektrische auto's. Slim energiebeheer heeft veel potentieel om geld te besparen. Dit komt doordat de elektriciteitsprijzen steeds meer veranderen door hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Als er veel groene stroom beschikbaar is, wordt elektriciteit goedkoper. Soms zijn er zelfs uren met veel zon en wind waarin de prijzen negatief worden.

Dynamische uurtarieven voor elektriciteit geven de prijzen direct door van de Europese Energiebeurs. Ze helpen jou om te profiteren van veranderende elektriciteitsprijzen. Met deze tarieven kun je energie gebruiken wanneer het goedkoper is, waardoor je jouw energiekosten flink kunt verlagen. Automatisch energiebeheer voor warmtepompen, elektrische auto's en airco's is beschikbaar om jou hierbij te helpen. Deze oplossingen maken slim gebruik van de verschillende uurtarieven, op de achtergrond en zonder dat je er last van hebt. Op deze manier verlaag je jouw jaarlijkse energiekosten en zorg je ervoor dat er minder groene stroom van wind- en zonne-energiecentrales ongebruikt blijft.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk