TCL zet met RayNeo X2 in op slimme brillen

TCL zet met RayNeo X2 in op slimme brillen

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Op dit moment vindt het Mobile World Congress plaats in Barcelona. Een groot evenement dat vroeger vooral draaide om smartphones, maar steeds meer andere slimme kanten laat zien. In Barcelona ontving TCL de internationale pers buiten het grote evenement om, om daar een nieuwe innovatie te laten zien die heel wat anders is dan een smartphone. Op het gebied van smart glasses was daar namelijk de RayNeo. Een slimme bril dus.

RayNeo X2

De ontwikkeling van deze slimme brillen ligt bij het bedrijf RayNeo, onderdeel van het grote TCL. Het apart opererende bedrijf liet op MWC de aanwezige pers allerlei producten zien momenteel in ontwikkeling zijn. Daar is de RayNeo X2 er een van, en ook meteen de meest interessante .

TCL zet met RayNeo X2 in op slimme brillen

Deze slimme bril werkt zonder bedrade verbinding met je smartphone of bijvoorbeeld een accu, waardoor je veel bewegingsvrijheid hebt. In de glazen van de deze bril zitten transparente ‘beeldschermen’ verwerkt die je informatie geven. Deze informatie lees je aan de onderkant van de glazen, zodat je wel gewoon om je heen kan kijken. Anders zou je immers steeds afgeleid raken en overal tegenaan botsen omdat je niet meer goed kunt opletten op het verkeer of de situatie om je heen. Je bestuurt het apparaat via aanraaksensoren op de poten van de bril, die voor rekenkracht is voorzien van een Qualcomm Snapdragon XR2-processor.

De RayNeo X2 heeft meerder mogelijkheden. Je kunt er muziek mee luisteren via de ‘poten’ van de bril. Je kunt foto’s nemen en video opnemen met de camera die tussen de twee glazen is gemonteerd. Wanneer je naar een afspraak loopt of fietst, dan krijg je via de bril aanwijzingen over de afslag die je moet nemen.

Net als de bril die Google vorig jaar toonde, kan de RayNeo X2 live gesprekken vertalen. Tijdens een demo sprak een van de TCL-medewerkers met een aanwezige journalist die de bril droeg. Deze kon direct de vertaling meelezen op de bril. Een uitkomst voor gesprekken met personen die je taal niet spreken (of andersom) en natuurlijk voor doven en slechthorenden.

Doel

Met de ontwikkeling van de nieuwe modellen hoopt RayNeo dat gebruikers straks hun smartphone niet meer te hoeven gebruiken voor de standaard taken. Bellen, navigeren, foto’s nemen en vertalen, het zal dan allemaal via de bril gaan.

Natuurlijk komt daar nog de priacy bij kijken. Met een dergelijke bril maak je in principe een nog grotere breuk op iemand zijn privacy dan met een smartphone. De X2 heeft mede daarom een notificatielampje dat oplicht wanneer de gebruiker een foto of video opneemt. Toch zullen we met zijn allen, en vooral RayNeo, moeten nadenken hoe we dergelijke situaties acceptabel en veilig maken voor een ieder.

RayNeo zal de X2 in Q1 beschikbaar maken voor developers, zodat er applicaties voor ontwikkeld kunnen worden. Het bedrijf hoopt in het midden van 2023 de eerste commerciële modellen op de markt te brengen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk