Dit zijn de eerste verticale zonnepanelen op landbouwgrond in Nederland

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Nederland heeft er een bijzonder zonne-energieproject bij. Het project betreft verticale zonnepanelen van Vrijstad Energie en die staan in de wei van de familie De Raad van Stal Den Heuvel in Culemborg.

Van asbestdaken tot verticale zonnepanelen

Boeren moeten voor 2024 alle asbestdaken van stallen hebben gesaneerd. Gijs de Raad van Stal Den Heuvel besloot daarom contact op te nemen met energiecoöperatie Vrijstad Energie.

Gecombineerde voordelen

Gijs de Raad heeft dus zonnepanelen op de daken van zijn stallen geplaatst. Daarnaast staan er verticale zonnepanelen in oost-westopstelling op zijn grond. Deze verticale zonnepanelen staan 6 tot 8 meter uit elkaar en staan dus niet in elkaars schaduw. Ze nemen minder ruimte in beslag, waardoor het groeien van gewassen en grazen van koeien niet in het gevaar komt. Daarnaast kunnen landbouwvoertuigen makkelijk tussen de verticaal opgestelde zonnepanelen door rijden.

Gezamenlijk zorgen de zonnepanelen op de daken en de verticale zonnepanelen ervoor dat de opgewekte zonne-energie over de dag wordt verdeeld. Men verwacht dat de gecombineerde zonnepanelen jaarlijks 740.000 kilowattuur zonnestroom opwekken

Gijs de Raad geeft ook nog extra aandacht aan zijn patrijzen die er rondlopen. Voor deze dieren heeft hij een halve hectare gereserveerd en ingericht met kruiden en graangewassen.

Vrijstad Energie

Vrijstad Energie is een initiatief van Culemborgers die de stad energieneutraal willen maken, met energiebesparing en toepassing van duurzame energie. Dit heeft geresulteerd in een zonnedak én een grondgebonden zonnepark dat landbouw met energieopwekking combineert. De coöperatie heeft inmiddels ruim 200 leden en zij kunnen investeren in dit project.

Vrijstad Energie maakte ​voor de financiering van het project gebruik van het Realisatiefonds, dat eind 2021 door Energie Samen en SVn met Triodos Bank, Rabobank en ASN Groenprojectenfonds is gelanceerd.

Dit zijn de eerste verticale zonnepanelen op landbouwgrond in Nederland

Via Solar Magazine

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk