WiZ-lampen gaan nu automatisch aan en uit als je door je huis loopt

WiZ-lampen gaan nu automatisch aan en uit als je door je huis loopt

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

WiZ stelt zijn SpaceSense-technologie voor waarmee je slimme lampen aan en uitgaan als je door je huis loopt. Dat werkt zonder extra sensor of andere accessoires, maar met de lampen die je al hebt. WiZ gebruikt in de plaats de wifi-verbinding van de lampen.

WiZ SpaceSense

WiZ, de fabrikant van slimme verlichting, heeft een nieuwe technologie voorgesteld waarmee lampen automatisch aan- en uitgaan. Dat deed WiZ tijdens een online lanceringsevenement. SpaceSense, zoals het systeem heet, werkt zodra je minstens twee WiZ-lampen in een kamer hebt. De functie is beschikbaar voor de bestaande WiZ-lampen die sinds september 2021 zijn gelanceerd met wifi en op termijn moet het ook werken voor bluetooth-lampen van WiZ.

Het werkt als volgt. Doordat je in de kamer leeft, breng je kleine verstoringen in het wifi-signaal waarmee de lampen onderling in verbinding staan. Zo weet de WiZ-app dat jij in de kamer bent en gaan de lampen aan. Wanneer je de kamer verlaat, wordt dat ook herkend, en gaan ze uit.

Zo stel je het in

Je kan de SpaceSense-functie instellen in de vernieuwde versie van de WiZ-app, die binnenkort via een update wordt uitgerold. Allereerst kies je in welke kamer je SpaceSense wil gebruiken. Daarna kies je een lamp die in het dichtste in het midden van de kamer staat als een 'beacon' en je selecteert ook lampen die eerder in de hoek van de kamers staan. Ten slotte volgt een kalibratieproces waarbij je door de kamer wandelt.

Maar wat als je nu handmatig de lampen wil bedienen om een leuke kleur of een scène te kiezen? In dat geval kan je instellen dat zo'n manuele aanpassingen van het licht de werking van SpaceSense in de kamer tijdelijk pauzeren. Verder kan je ook de gevoeligheid van de technologie instellen, zodat je lampen niet aangaan als je kat aan haar nachtelijke avonturen begint.

Privacy en opt-in

Belangrijk is dat SpaceSense detecteert beweging door de verstoring in Wifi-golven die ontstaat door de beweging van de gebruiker. Het detecteert niet de exacte locatie van mensen en herkent ook geen gezichten. Alle detectiegegevens worden lokaal verwerkt zonder naar het internet of een cloudservice verstuurd te worden. Deze functie is ook volledig opt-in, zodat alle WiZ-gebruikers zelf kunnen beslissen of ze er al dan niet gebruik van willen maken.

WiZ heeft naast SpaceSense ook zijn vernieuwde app aangekondigd die een meer gebruiksvriendelijke en volwassen interface heeft gekregen. Er zijn ook nieuwe lampen aangekondigd, waaronder verscheidene plafondlampen, een muurlamp, een draadloze lamp op batterij, een staande lamp, accentverlichting en een lichtsnoer voor buiten. We bespreken ze in dit artikel.

Meer over slimme verlichting
WiZ-lampen gaan nu automatisch aan en uit als je door je huis loopt

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk