10 beste apps om laadpalen in de buurt te vinden

10 beste apps om laadpalen in de buurt te vinden

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Lekker op pad met de elektrische auto, geeft hij aan dat hij ‘dorst’ heeft. Thuis weet je precies waar je je auto van wat verse elektriciteit kunt voorzien, maar hoe zit dat onderweg? Met deze apps heb je snel een plek gevonden om wat elektriciteit bij te tanken.

Laadpaal-apps

Er zijn enorm veel apps voor elektrische auto’s op de markt. Bij sommige varianten moet je de laadpas van de aanbieder gebruiken om alle functies te kunnen zien, maar je kunt bijvoorbeeld ook op Apple Kaarten en Google Maps zien waar je laadpalen kunt vinden. Dit zijn de beste apps om snel een laadpaal in de buurt te vinden, zodat je vlug weer onderweg kunt.

1. Apple Kaarten of Google Maps

We noemden het net al, maar je kunt deze twee landkaarten- en navigatie-apps ook heel goed gebruiken om een laadpaal voor je elektrische voertuig te vinden. Je kunt in Apple Kaarten zoeken naar ‘oplaadpunten elektrische auto’. Liever Google Maps? Daar kun je zoeken op ‘charging station’ om je dichtstbijzijnde stroompunt voor de auto te lokaliseren.

10 beste apps om laadpalen in de buurt te vinden

2. Shell Recharge

De app NewMotion is ooit overgenomen door Shell en luistert naar de naam Shell Recharge. Deze app is handig als je een Shell-tankpas hebt, maar zonder die pas werkt het ook. Je kunt dankzij filters snel de laders die beschikbaar zijn vinden. Er zijn honderdduizenden laadpalen in deze app te vinden, inclusief een indicatie van hoeveel de stroom kost.

10 beste apps om laadpalen in de buurt te vinden

3. Sygic

Sygic is net als Apple Kaarten en Google Maps: het is vooral een app voor navigatie. Toch kun je er ook vinden waar je je bolide kunt opladen. Hiervoor zet je in de instellingen van de app aan dat je in de ‘EV-modus’ wilt rijden en vervolgens zorg je dat je de kaart van Nederland ook offline beschikbaar maakt en voila: je kunt zoeken op laadpalen.

10 beste apps om laadpalen in de buurt te vinden

4. Smoov

Smoov is een app waarmee je geen laadpas nodig hebt om te laden, omdat je je laadmoment gewoon start vanuit de app. Smoov ziet er mooi uit en je ziet dankzij een plaatje van het station ook goed of je wel op de goede plek bent. Plus, je hebt snel overzichtelijk waar je heen moet rijden voor je volgende ‘tankbeurt’.

10 beste apps om laadpalen in de buurt te vinden

5. ChargeMap

Als je fan bent van navigatie-app Waze, dan zal ChargeMap je ook aanspreken. Dit is een community-gestuurde app waarbij iedereen samen zorgt dat de locaties van de laadpalen erin staan. Ook hier is het mogelijk om een foto toe te voegen van de laadpaal, zodat je snel kunt herkennen of je goed zit. Via filters kun je zoeken op een specifieke stekker en kun je duidelijk zien wat je kunt verwachten qua kosten.

10 beste apps om laadpalen in de buurt te vinden

6. ChargePoint

ChargePoint is een grote internationale app voor oplaadpunten en die ziet er heel professioneel uit. Je kunt meteen zien of een laadpaal nog beschikbaarheid heeft en je kunt er met de navigatie heel makkelijk heenrijden. Je kunt zelfs specifiek aangeven welk type stekker je gebruikt. Het is ook mogelijk om via Siri te vragen je naar de dichtstbijzijnde laadpaal te sturen, want ChargePoint werkt met Siri Shortcuts.

10 beste apps om laadpalen in de buurt te vinden

7. PlugShare

PlugShare is net als ChargeMap vooral onderhevig aan het grote publiek: dat bepaalt wat er zoal in de app komt te staan, terwijl het tegelijkertijd ook de toevoegingen van anderen controleert. Je kunt zelfs een soort reviews lezen van hoe anderen de laadplek hebben ervaren. Je kunt routes uitstippelen voor een langere rit, maar daar is eigenlijk een andere app beter in.

10 beste apps om laadpalen in de buurt te vinden

8. A Better Routeplanner

Die app is ABRP, ook bekend als A Better Routeplanner. Deze app is echt gemaak om roadtrips uit te stippelen, mocht je bijvoorbeeld eens met je elektrische auto naar Italië willen rijden. Je geeft aan welke auto je hebt en de app houdt met vanalles rekening om je goed en wel op je bestemming te krijgen. Echt alles: het weer, de maximumsnelheden en dus welk automodel je rijdt. Je kunt zelfs instellen hoeveel percentage batterij je nog acceptabel vindt om mee te rijden, zodat de app hiermee rekening kan houden.

10 beste apps om laadpalen in de buurt te vinden

9. PUMP

Wil je heel fanatiek aan de slag met een roadtrip, maar je vindt ABRP om wat voor reden dan ook niet zo geschikt, dan is er PUMP. PUMP heeft een mooi design en bevat een vrij basic kaart met laadpunten. Er zit een eigen routeplanner in waarbij je zowel ziet waar je dan moet laden als hoe lang het duurt, zodat je beter kunt plannen hoe lang je ongeveer over je rit zal doen. Je kunt in deze app wel minder specifiek op jouw autotype selecteren, dus er kan wat verschil zitten in de uiteindelijke tijd dat je arriveert.

10 beste apps om laadpalen in de buurt te vinden

10. Fastned

Fastned is beroemd in Nederland en Europa, want Fastned is één van dé bedrijven voor het installeren van laadpalen. Er zijn overal snellaadstations te vinden van Fastned en dat maakt het handig om die app te gebruiken als je een rit moet maken. De app leunt op ABRP en is daardoor van vele gemakken voorzien. Zo kan de app onder andere vertellen hoe ver je op je terugreis komt als je op de plek van bestemming niet kunt opladen.

10 beste apps om laadpalen in de buurt te vinden

Gerelateerde artikelen

Genoeg apps om je uit de brand te helpen dus. Veel veilige kilometers gewenst!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk