10 handige toepassingen voor een slimme stekker

10 handige toepassingen voor een slimme stekker

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Slimme stekker in huis? Of je ze nu al hebt of niet, er zijn ongetwijfeld heel veel toepassingen waar je nog niet aan had gedacht voor je online plug. Een stekker is het eigenlijk niet, het is een deel dat tussen de stekker en het stopcontact zit. Maar, het kan daar wel wonderen verrichten. Dit zijn 10 handige toepassingen voor een slimme stekker.

1. Voor een koel huis

In combinatie met een airco (of beter nog: ventilator) kun je je huis alvast koel maken voordat je thuiskomt van werk. Op kantoor staat de airco waarschijnlijk de hele dag te loeien en dan is het pittig om thuis te komen in een huis van 23 graden. Door een uurtje voor je thuiskomt vast via je slimme stekker je ventilator of airco aanzetten voor een aangename temperatuur in huis.

2. Tegen brand

De apparaten die het vaakst zorgen voor kortsluiting of brand, dat zijn de wasautomaat en de droger. Vooral de droger weet nog wel eens een brand te veroorzaken, maar daar kun je iets aan doen. Zet een slimme stekker in om te zorgen dat je hem alleen stroom geeft wanneer hij dat echt nodig heeft.

3. Tegen energieslurpers

Wist je dat magnetrons in standby vaak enorm veel stroom gebruiken? Het is dan ook helemaal geen slecht idee om een slimme stekker tussen de stekker van de magnetron en het stopcontact te doen. Zo kun je hem zo vaak mogelijk uithebben, en pas aanzetten als hij echt nodig is. Of: hem zo inroosteren dat hij alleen rond etenstijd even op standby staat.

Gerelateerde artikelen

4. Voor een frisse slaapkamer

Veel woningen hebben baat bij een luchtreiniger, omdat deze zorgt dat de kleine, slechte deeltjes uit de lucht worden gefilterd. Sommige mensen slapen daardoor bijvoorbeeld beter, omdat ze betere lucht inademen. Ben je zo iemand en heb je een luchtreiniger op je slaapkamer, dan kun je deze met behulp van de slimme stekker op afstand (of ingeroosterd) aanzetten wanneer jij gaat slapen. Of net ervoor, zodat de ruimte alvast een betere luchtkwaliteit heeft.

5. Als wekker

Heb je geen wekker, maar wel een radio? Je kunt de radio in een slimme stekker doen en deze aan of uit laten gaan op een bepaald tijdstip. Ook handig als je een bepaalde radioshow zeker niet wil missen: je radio gaat vanzelf aan wanneer het zo ver is, dankzij je slimme stekker.

10 handige toepassingen voor een slimme stekker

6. Voor het tegengaan van batterijslijtage

Als er iets is dat we vaak opladen, dan zijn het wel onze smartphones, laptops en tablets. Echter hebben die apparaten er niet bepaald baat bij om bijvoorbeeld een hele nacht in de lader te zitten. Door een keer te kijken hoe lang je apparaat erover doet om op 100 procent te zijn, kun je zorgen dat hij daarna ook echt geen stroom meer krijgt door een slimme stekker in te zetten die na dat aantal uur uitgaat.

7. Voor een kerstig huis

We hadden het net even over drogers en de grote kans dat die brand veroorzaken, maar ook kerstverlichting kan zorgen voor brand. Zeker de ouderwetse lampjes maken zich daar wel eens schuldig aan. De kerstboomlampjes worden nu eenmaal vaak vergeten uit te doen als je vertrekt. Leuk om voor voorbijgangers aan te laten, maar wel een risico. Met een slimme stekker zet je hem uit, waar je ook bent. Of juist aan, mocht je dat telkens vergeten wanneer je thuiskomt.

10 handige toepassingen voor een slimme stekker

8. Voor bange kinderen

Je kent het wel: op een bepaalde leeftijd vinden kinderen de nacht maar eng. Dan willen ze voor het slapengaan een lampje aan. Maar ja, om nou de hele nacht dat lampje aan te laten, is toch een beetje zonde. Met een slimme stekker op een tijdsschakelaar kun je hem uitzetten. Ook handig om kinderen meer over tijd te leren: je kunt ze bijvoorbeeld ook zeggen dat het uitgaan van het lampje betekent dat ze dan echt moeten gaan slapen.

9. Voor een veilige thuiskomst

Of je nou om 3 uur ‘s nachts thuiskomt van de kroeg of simpelweg om 7 uur ‘s avonds uit je werk: het kan pikkedonker zijn en dat is niet altijd een veilig gevoel. Je tuinverlichting aanzetten op een vast moment of op afstand kan met een slimme stekker. Zo maak je je tuin minder aantrekkelijk voor mensen om zich te verschuilen en val je niet over die gieter die door de wind op je paadje is gewaaid.

10. Voor je modem

Sommige mensen willen liever niet dat ze ‘s nachts omgeven zijn door wifi-signalen, of willen zichzelf beschermen tegen nachtenlang social media bekijken: de oplossing is om een slimme stekker te koppelen aan de stekker van je modem. Op die manier kun je elke dag om hetzelfde uur je modem laten uitschakelen en ‘s ochtends weer aan. Scheelt meteen energie, maar dat geldt eigenlijk voor alle bovenstaande tips: het scheelt.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk