3 thuisbatterijen om energie op te slaan van je zonnepanelen

3 thuisbatterijen om energie op te slaan van je zonnepanelen

Laura Jenny

door Laura Jenny

Veel mensen vragen het zich af: kan zonne-energie ook thuis worden opgeslagen, in plaats van dat ik het teruglever naar het net? Zeker. Daarvoor kun je een thuisbatterij inschakelen. Hiermee kun je zelf de stroom opslaan die je overdag via je zonnepanelen genereert, om bijvoorbeeld ‘s avonds te gebruiken. We noemen drie opties.

Thuisbatterijen

Thuisbatterijen zijn er in allerlei soorten en maten. Ze kunnen ongeveer 2 kWh tot 12 kWh stroom opslaan. Je kunt er het gebruik van je eigen zonnestroom mee vergroten: dat gaat van 30 procent naar 60 procent (gemiddeld). Het is overigens aan te raden om niet tot de avond te wachten om bijvoorbeeld een was te draaien of je auto op te laden: doe dat vooral lekker overdag, wanneer de zon zich volop laat zien. Besef ook goed dat een thuisbatterij vooral geld kost, omdat ze vrij duur in aanschaf zijn en je dus niet zo makkelijk terugverdient wat je erin hebt gestoken. Ook heb je nog steeds een stroomaansluiting nodig: in de winter wek je lang niet genoeg op met je zonnepanelen om de thuisbatterij vol te laden. Dit zijn drie thuisbatterijen om te overwegen.

Gerelateerde artikelen

1. Tesla Powerwall

De Tesla Powerwall is een flinke jongen: vooral een zware jongen: met een gewicht van meer dan 100 kilo is het een flink apparaat, maar je kunt er ook veel energie in kwijt. Tenminste, dat is de bedoeling: het apparaat is waarschijnlijk eind 2023 of begin 2024 in Nederland verkrijgbaar. Het is een batterij die niet alleen energie kan opslaan, maar ook stroomuitval kan detecteren. Gebeurt dat, dan zal de Powerwall zichzelf als hoofdenergiebron aanmerken voor je woning. Is het apparaat vol, dan kun je uitgaan van dagenlang energie voor je huis. Het is dan ook een flink ding: 1,1 meter hoog en 114 kilo zwaar, maar hij kan wel 7 kW piekvermogen leveren en 5 kW continu vermogen.

2. EcoFlow PowerStream Plug & Play

EcoFlow heeft net iets nieuws geïntroduceerd, namelijk een plug-and-playsysteem voro je zonnepanelen. Het is een draagbare powerstation waarmee je dag en nacht zonne-energie kunt gebruiken en net als bij de Powerwall een back-up hebt als er stroomstoring is. Het apparaat bestaat uit een micro-omvormer, zonnepanelen, slimme stekkers en de EcoFlow-app om de boel in de gaten te houden. Ja, dit is niet alleen een batterij, hij wekt ook nog eens zelf stroom op. Het zonnevermogen is 800 Watt en daarmee kan het apparaat 1039 kWh elektriciteit per jaar gebruiken. PowerStream is eind juni verkrijgbaar in Nederland.

3. Tibber Homevolt

Tibber heeft een innovatie geïntroduceerd op het gebied van thuisbatterijen: Tibber Homevolt is een batterij die gebruikmaakt van AI om slim energie op te slaan en zo te zorgen voor optimale benutting van de dynamische energieprijzen. Maar het is natuurlijk ook een thuisbatterij die juist energie opslaat die jij vervolgens later op de dag kunt gebruiken. Deze wekt niet zelf energie op, maar kan het wel opslaan en slim verdelen dankzij kunstmatige intelligentie. De Homevolt is net als de Tesla Powerwall waarschijnlijk vanaf begin 2024 beschikbaar in Nederland.

Genoeg vernieuwing dus, op het gebied van thuisbatterijen. Veel succes met shoppen!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk