Arlo Go 2 en Pro 4 review: draadloze camera's, waanzinnig compleet

Arlo Go 2 en Pro 4 review: draadloze camera's, waanzinnig compleet

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Arlo, een bekende fabrikant van beveiligingscamera's, heeft met de Go 2 en de Pro 4 twee camera's in zijn aanbod die je zowel 's nacht als overdag kan inzetten dankzij hun ingebouwde spotlight. De Go 2 kan met 4G-verbinden en slaat beelden lokaal op. Zijn deze camera's iets voor jou? Ontdek het in deze review.

Arlo Go 2 en Pro 4

Arlo is een dochtermerk van het Zwitserse bedrijf Verisure en het is bekend om zijn beveiligingscamera's en videodeurbellen. Op de redactie kregen we twee draadloze camera's toegestuurd die zowel binnen als buiten kunnen worden gebruikt. De nieuwe Go 2 zou in het bijzonder erg veelzijdig zijn, want hij verbindt zowel wifi als 4G dankzij zijn simkaartslot. Daarnaast kan deze camera beelden opslaan op de cloud, op een smarthub, maar ook lokaal via microSD.

Daarnaast ontvingen we ook de Arlo Pro 4. Die heeft op papier minder mogelijkheid dan de veel grotere en zwaardere Go 2, maar anderzijds kan hij filmen in een bredere hoek en hij legt beelden vast in een hogere resolutie. Je kan de verschillen hieronder ontdekken in de specificaties.

Specificaties

- Lees verder onder de specificaties -

Arlo Go 2 Arlo Pro 4
Afmetingen en gewicht 120 x 64,2 x86 mm, 490 gram 89 x 52 x 78,4 mm, 331 gram
Videoresolutie (maximaal) 1080p 2560p
Megapixels 2 MP 4 MP
Gezichtsveld (diagonaal) 130 graden 160 graden
Digitale zoom 12x 12x
Geluid Microfoon, speaker Microfoon, speaker
Spotlight Ja Ja
Opslag Cloud, smarthub, microSD Cloud, smarthub
Verbinding wifi, 4G wifi
Accuduur 3 maanden (4G), 8 maanden (wifi) 3-6 maanden
Smarthomeplatformen Alexa, Google Assistent, IFTTT, SmartThings Alexa, Google Assistent, IFTTT, SmartThings
Extra 3 maanden gratis Arlo Secure, sirènefunctie 3 maanden gratis Arlo Secure, sirènefunctie
Prijs 329,99 euro 249,99 euro

Even voorbereiden en dan vlot installeren

Arlo Go 2

Voordat je deze camera ergens hoog aan de muur hangt, kan je beter eerst de verwisselbare accu volledig opladen. De Go 2 is volledig draadloos en hij komt dus met een zware batterij. Verder plaats je ook alvast een eventuele simkaart. Een troef van deze camera is dat hij zowel kan leunen op wifi al op mobiele data, en je kan dus ook op een afgelegen plaats aansluiten. Belangrijk is wel dat je op die plaats een goede verbinding hebt, en dat moet je dus eerst controleren voordat je naar je provider gaat. Handig is een abonnement waarmee je de mobiele databundel van je telefoon kan delen met je slimme camera.

Arlo Go 2 en Pro 4 review: draadloze camera's, waanzinnig compleet
De Arlo Go 2 met zijn accu, simkaartslot en microSD-slot

Verder kan je nog een microSD-kaart plaatsen als je graag beelden lokaal wil opslaan, een tweede punt wat de Go 2 veelzijdig maakt. Vervolgens ben je klaar om hem te verbinden in de Arlo-app en dat werkt eigenlijk erg vlot. Je maakt een account, je camera scant een QR-code die op je telefoonscherm verschijnt en vervolgens voer je je wifi-wachtwoord in. Ook als je van plan bent om deze camera alleen met mobiele data te gebruiken, is het wel handig om bij de installatie even met wifi te verbinden, want vervolgens gaat de camera laatste firmwareversie installeren. Dat duurt best lang, maar daarna krijg je meteen toegang tot het Arlo-beginscherm.

Als laatste hoef je alleen nog maar de camera met de meegeleverde schroefjes aan de muur te bevestigen. Als je deze Go 2 naast de Pro 4 plaatst, merk je dat hij flink groter en zwaarder is, en daardoor komt hij met een schroefkop in plaats van de eenvoudigere magnetische houder waarmee je de Arlo Pro 4 de juiste richting kan laten opkijken. Met de schroefdop werkt dat iets onhandiger.

Arlo Go 2 en Pro 4 review: draadloze camera's, waanzinnig compleet
De Arlo Go 2
Arlo Pro 4

De Arlo 4 Pro-installatie werkt op nagenoeg dezelfde manier als bij de Go 2. Je kan in deze camera alleen geen simkaart of microSD-kaart plaatsen. Hij verbindt met andere woorden alleen met wifi en hij slaat beelden op op de cloudservers van Arlo via het Secure-abonnement van 2,99 euro per maand. Je kan het abonnement drie maanden gratis gebruiken met je camera en het brengt nog heel wat andere voordelen die we verderop bespreken.

Een alternatief is dat je camera beelden toch lokaal gaat opslaan en dat kan dan via een Arlo Smart Hub die je apart kan aanschaffen voor 129,99 euro.

Bediening in de Arlo-app

De Arlo-app is het centrale punt waar je de Go 2- en Pro 4-camera's bedient. Je kan er de camera's activeren en uitschakelen, maar het is ook mogelijk om voor elke individuele camera een planning te maken met dagen en uren waarop ze actief zijn. Je kiest er ook wie van je gezinsleden toegang krijgt tot de app en of ze ook instellingen kunnen aanpassen.

Uiteraard wil je ook van je camera's meldingen ontvangen wanneer er beweging is gedetecteerd, maar je hoeft niet per se een beeld te zien van elke kat die elegant van de omheining springt. Arlo laat je daarom een activiteitenzone instellen, dat is het gebied waarin de camera's effectief beweging gaan detecteren. Je kan dat nauwkeurig in de app bepalen. Verder kan je ook instellen voor welke bewegingen je een melding wil ontvangen. Arlo maakt een onderscheid tussen personen, dieren, voertuigen en pakketten. De camera's kunnen dus meer verschillende zaken detecteren dan de meeste concurrenten.

Microfoon en spotlight bedienen

Natuurlijk hoef je geen meldingen te krijgen om de beelden te kunnen bekijken van je Go 2- of Pro 4-camera. In de Arlo-app kan je altijd de camerafeed opvragen. Je vindt dan ook een microfoonknop die je kan indrukken om een gesprek te voeren met iemand, want beide camera's zijn met een microfoon en een luidspreker uitgerust. De kwaliteit is ook erg goed.

Daarnaast is er nog een zaklampknop die de spotlight-functie activeert en beide camera's hebben een schuifknop waarmee je de felheid van het licht kan aanpassen. Je kan ook eventueel inzoomen op het scherm en in de app zie je ook de status van elke camera. Je leest er met andere woorden hoe goed de wifi- of 4G-verbinding is en wat de resterende accucapaciteit is. Heel overzichtelijk.

Arlo Go 2 en Pro 4 review: draadloze camera's, waanzinnig compleet

Beelden die de camera's hebben opgenomen kan je terugkijken in de app. Dat werkt jammer genoeg alleen als die beelden in de cloud zijn opgeslagen of op de Smart Hub. Als je de Go 2 met een microSD-kaart gebruikt, dan moet je die in je pc stoppen om de camerabeelden te vinden. Arlo zou dat makkelijker kunnen maken en vanuit de app kunnen laten werken, want nu lijkt het alsof het merk gebruikers wil duwen in de richting van betaalde oplossingen.

De Arlo-app is een fijne omgeving om je camera's te bedienen en de belangrijkste functie hebben ook een overzichtelijke plaats in de interface gekregen. Voor meer geavanceerde dingen is het soms wel zoeken, maar alles samengenomen, biedt deze app wel een goede gebruikerservaring.

Videobeelden 's nacht en overdag

De Arlo Go 2 filmt beelden in een Full HD-resolutie en met een diagonaal van 130 graden. De Pro 4 neemt daarentegen beelden in een hogere 2K-resolutie, ook al kan je wel Full HD instellen als je dat wenst. Hij filmt ook in een bredere hoek van 160 graden.

Toch kan je niet eenvoudig stellen dat de Pro 4 automatisch de beste beelden maakt. Als je onderstaande videobeelden in detail bekijkt, dan zie je dat de kwaliteit van beide beelden nagenoeg overeen komt. Er is gefilmd bij ondergaande zon en het valt op dat Go 2 filmt met een betere belichting, ondanks de lagere resolutie en de 2 MP camera. Dat kan te verklaren zijn doordat het Arlo mogelijk een grotere camerasensor gebruikt bij zijn Go 2.

Als je in het donker filmt, dan merk je dat de Go 2 ook tot de mooiste beelden komt. Als je filmt zonder spotlight, dan zie je dat beelden bij de Pro 4 minder details bevatten en donkerder zijn. De Go 2 weet ook de kamer beter te verlichten met zijn spotlight. Het moment waarop de Pro 4 de beste beelden maakt is dus overdag in goede lichtomstandigheden.

Beelden van de Arlo Go 2 met en zonder spotlight

Beelden van de Arlo Pro 4 met en zonder spotlight

Spotlight en verbinding

Toch slagen beide camera's er wel in om goede opnames te maken. De beelden hebben genoeg kwaliteit om mensen herkenbaar te maken en 's nacht kunnen beide camera's in kleur filmen. Maar de Go 2 zal in de meeste omstandigheden voor het beste beeldmateriaal zorgen. Handig is dat beide camera's met een spotlight komen, want die gaat automatisch aan wanneer er 's nachts iets wordt gedetecteerd. Dat kan personen afschrikken en anders is er nog de ingebouwde sirènefunctie, een troef die in alle Arlo-camera's is gebouwd.

Een ander voordeel van de Go 2 komt met zijn ondersteuning voor mobiele netwerken. De combinatie van wifi en mobiele data maakt dat hij altijd verbonden is en je kan hem op meer plaatsen gebruiken. Daarnaast valt het ook op dat de Arlo-camera's niet alle beelden bewaren in de cloud wanneer er geen of een instabiele wifi-verbinding is. Zo ben ik met de Pro 4 en de Go 2 gaan filmen op een locatie waar de wifi-verbinding slecht is. De Go 2 heeft er elk moment vastgelegd, maar van de Pro 4 ontbreken sommige beelden.

Goede accuduur

Beide camera's komen met een accu en het is niet de bedoeling dat je ze de hele tijd met netstroom verbindt. De Go 2 kan zo'n 8 maanden overleven na een oplaadbeurt, of 3 maanden als je hem met een simkaart gebruikt. Bij de Arlo Pro 4 is de accuduur tussen de 3 to 6 maanden.

Arlo Go 2 en Pro 4 review: draadloze camera's, waanzinnig compleet
De Arlo Go 4 met zijn spotlight

Veel hangt af van hoeveel triggers de camera's te verwerken krijgt en hoe vaak ze actief zijn. Een camera die maar weinig zaken detecteert en dus weinig beelden opslaat, gaat langer meer. Maar zelfs bij heel actief gebruikt ben je zeker enkele maanden zoet. En als je echt niet houdt van opladen, dan is er nog altijd een zonnepaneelaccessoire dat je met de camera's kan verbinden.

Wanneer deze camera's aan de oplader moeten, dan werkt het met een speciale magnetische kabel die wordt meegeleverd. Dat is niet de beste keuze, want veel handiger zou zijn als je de accu met de oplader van je telefoon zou kunnen verbinden. Natuurlijk kiest Arlo zijn magnetische oplossing, omdat het waterbestendig kan werken in combinatie met accessoires zoals zijn zonnepaneel.

Arlo Secure-abonnement is noodzakelijk

We hadden het in deze review al over manieren om je videobeelden te bewaren. De Go 2 is de enige die video's op een microSD-kaart kan bewaren en beide camera's kunnen opslaan op de cloud of op een apart verkochte Smart Hub.

Als je voor cloudopslag gaat dan kan je een Arlo Secure-abonnement nemen voor 2,99 euro per jaar. Anders dan bij sommige concurrenten kan je met zo'n abonnement maar met één camera beelden bewaren. Als we vergelijken met Nest Aware van Google, dan werkt dat in één klap voor al je beveiligingscamera's. Bij Arlo moet je voor twee camera's dus twee abonnementen van 2,99 euro nemen, en als je toevallig drie camera's bezit, kan je al beter het aangepaste abonnement nemen voor een onbeperkt aantal camera's. Dan betaal je maandelijks 9,99 euro.

Ik hoor je al denken dat een Secure-abonnement overbodig is wanneer je beelden op je microSD-kaart bewaart of met de Smart Hub, maar zo eenvoudig is helaas niet. Je hebt namelijk je abonnement nodig als je activiteitenzones wil instellen of als je alleen meldingen wil ontvangen als personen worden gedetecteerd. Zonder het Arlo Secure-abonnement krijg je met andere woorden een melding voor elke beweging die in beeld is, en dat maakt dat je eigenlijk niet zonder kan. Dat kan je als een belangrijk nadeel beschouwen van de Arlo-camera's, omdat bij sommige concurrenten, waaronder Google, activiteitenzones en personenherkenning wel inbegrepen is bij heel wat camera's.

Smarthomeplatformen

Slimme producten zijn pas echt slim als ze allemaal samenwerken. Daarom werken de Arlo Go 2 en de Pro 4 met Alexa, Google Assistent, IFTTT en SmartThings. In de Google Home-app kan je ook de camerafeed van elke camera opvragen, maar je hebt er niet de bedieningsmogelijkheden die je vindt in de Arlo-app.

Arlo Go 2 en Pro 4 review: draadloze camera's, waanzinnig compleet
Camerafeed op de Google Nest Hub

Conclusie

Arlo's Go 2 en Pro 4 zijn beveiligingscamera's met een aantal raakvlakken en ook een paar eigen specialisaties. De Pro 4 filmt in een 2K-resolutie en een veel bredere hoek. Anderzijds filmt de Go 2 beter wanneer er minder licht is en hij is ook een stuk veelzijdiger. Dankzij de combinatie van een simkaart en wifi-verbinding is hij betrouwbaarder en de mogelijkheid om beelden op te slaan op de microSD-kaart is een voordeel.

Toch had deze functie nog interessanter kunnen zijn als Arlo andere keuzes had gemaakt. Enerzijds kan je vanuit de app jammer genoeg geen geen beelden opvragen die op de microSD-kaart zijn opgeslagen, en anderzijds is een Arlo Secure-abonnement bijna noodzakelijk voor deze camera's. De activiteitenzones en personenherkenning zijn wat deze camera's slim maken. En jammer is dat Arlo's abonnement ook niet het goedkoopste is als je meerdere camera's in huis haalt, wat bijna altijd nodig is als je je volledige woning wil beveiligen.

Toch heeft Arlo ook genoeg sterke aspecten die zeker een pluim verdienen. Met name de kwaliteit van de camera's, de uitstekende videobeelden die ze maken en de handige Arlo-app. Dankzij die begeleidende applicatie kan je de camera's vlot bedienen en het is ook eenvoudig om nieuwe camera's in te stellen. Wanneer goede camerabeelden en een handige app voor jou het belangrijkste zijn, maak je met deze camera's een prima keuze. Ze behoren op dat vlak tot de topklasse van de markt.

Arlo Go 2 en Pro 4 kopen

De Arlo Go 2 en Pro 4 zijn vanaf nu te koop. Je betaalt 329,99 euro voor de Go 2 en de Arlo Pro 4 heeft een adviesprijs van 249,99 euro. De Arlo Go 2 is enkel in het wit verkrijgbaar en je kan de Pro 4 in een witte en zwarte tint kopen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk