Beste slimme rookmelders (2022)

Beste slimme rookmelders (2022)

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Vanaf 1 juli zijn rookmelders in alle woningen verplicht, en dat betekent dat je nog een paar dagen de tijd hebt om te kijken of je voldoende melders in huis hebt. Zo niet, dan zijn dit zijn de beste slimme rookmelders die je momenteel kunt aanschaffen.

Rookmelders zijn verplicht

Voor nieuwbouw geldt dat op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder moet hangen. Deze verplichting geldt per 1 juli ook voor bestaande bouw. De meeste slachtoffers van brand vallen namelijk door het inademen van rook. Rookmelders redden dus mensenlevens.

Er zijn nogal wat verschillende soorten rookmelders op de markt. In dit artikel lees je er alles over. De slimme melders zijn van alle soorten steeds populairder aan het worden. Die geven namelijk niet alleen een ouderwets geluidssignaal, maar laten ook een melding op je smartphone zien als er brandgevaar is. Sommige slimme melders kunnen zelfs automatisch elektrische apparaten uitschakelen als er ergens in huis brand is uitgebroken of eventuele rolluiken openen. Tijd dus voor een handig overzicht met de beste slimme rookmelders op AW Smart.

Beste slimme rookmelder - Google Nest Protect V2 

De 2e generatie Google Nest Protect is een rook- en koolmonoxidemelder in één. De melder is uitgerust met een geavanceerde rooksensor: de split-spectrumsensor. Hiermee detecteert hij verschillende soorten brand, van langzaam smeulend tot snel brandend vuur. Dankzij de Stoomcontrole weet de Nest Protect of er stoom vanuit de douche komt of dat er rook is.

De Nest Protect V2 hoef je niet zelf te testen. Dat doet 'ie automatisch. Hij gebruikt hiervoor de Geluidscheck om één keer per maand zijn luidspreker en sirene te testen zonder veel lawaai te maken. De rookmelder gaat daarnaast tot tien jaar mee.

De Nest Protect V2 vertelt je als er iets aan de hand is en kan zelfs een melding naar je mobiel sturen. En als hij spreekt, dan spreken ze allemaal. Je verbindt ze namelijk aan elkaar. Onderling verbonden rookmelders zijn veiliger dan afzonderlijke rookmelders omdat ze je eerder op de hoogte brengen van een noodsituatie. Is er rook in de keuken, dan laat de melder in je slaapkamer dat weten.

De Nest Protect V2 is ook de eerste melder voor huishoudelijk gebruik waarvan je het alarm kunt afzetten met je mobiel zonder dat je extra hardware nodig hebt. Heb je de rook onder controle, dan zet je het gepiep dus eenvoudig uit. Piepjes 's nachts al de batterijen bijna leeg zijn behoren ook tot de verleden tijd. Je krijgt gewoon een melding op je mobiel.

De Nest Protect V2 komt overigens met nog een handigheidje. Hij licht op als je ‘s nachts bijvoorbeeld naar het toilet loopt. En dankzij die lichtring kun je bij een noodgeval ook meer zien in het donker.

De Google Nest Protect V2 Batterij is in verschillende pakketten beschikbaar, los of in een pakket met twee, drie, vier, vijf en zes stuks. Een los exemplaar kost 119 euro.

Alternatieven

De Netatmo Slimme Rookmelder is een goed alternatief. Deze rookmelder is eenvoudig te installeren, en heeft ook een automatische zelfcontrole. Hij houdt zijn eigen batterij, rooksensor en Wi-Fi-verbinding constant in de gaten. Bij problemen met één van deze drie, stuurt hij onmiddellijk een waarschuwing naar uw smartphone.

Het alarm is per ongeluk afgegaan omdat het brood in de broodrooster is verbrand? Je hoeft niet op een stoel te klimmen om de Slimme Rookmelder aan het plafond uit te zetten, dat doe je net als bij de Nest Protect V2 gewoon via je smartphone.

De batterij gaat ook 10 jaar mee en dekt dus de gehele levensduur van het product. Let wel, dit is geen rook- en koolmonoxidemelder in één, alleen een rookmelder. Netatmo heeft ook een Slimme Koolmonoxidemelder.

Beste slimme rookmelders (2022)

Een goedkoper alternatief is de KlikAanKlikUit ZSDR-850 Rookmelder. Dit is een eenvoudige slimme rookmelder is eenvoudig te installeren en werkt met een app. Je ontvangt dan notificaties via de app op je smartphone, waaronder een melding wanneer de batterij moet vervangen of de sensor niet meer volledig functioneert. Deze rookmelder werken stand-alone maar je kan ze ook aan elkaar koppelen met een Z1 Zigbee Bridge of ICS-2000. Je moet zelf één keer in de maand de rookmelder testen.

Beste slimme rookmelders (2022)

Ben je op zoek naar een rookmelder die heel dun is en er ook nog eens gelikt uitziet? Kijk dan eens naar de Elro Ultra Dunne Rookmelder. Dit is geen slimme rookmelder maar wel de dunste rookmelder ter wereld. Omdat deze melder slechts 2,3 cm dik is valt hij niet op aan het plafond en past hij perfect in een strak, modern interieur.

Beste slimme rookmelders (2022)

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk