De beste slimme thermostaat die je kan kopen (2022)

De beste slimme thermostaat die je kan kopen (2022)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

In tijden waarin we ons blauw betalen aan energie, kan een slimme thermostaat veel betekenen. Een zelflerende thermostaat leert je gewoonten, zodat er alleen wordt verwarmd als het nodig is. Zo bespaar je op je energierekening. Dit zijn de beste slimme thermostaten die je kan kopen.

Besparen met slimme thermostaten

Je betaalt vandaag op je jaarafrekening een veelvoud voor de verwarming van je huis in vergelijking met een jaar geleden, en die crisis kan wel op langere termijn aanhouden. Een slimme thermostaat kan zichzelf terugverdienen, omdat je geen onnodige energie verbruikt op momenten dat je niet thuis bent.

Je thermostaat staat altijd in verbinding met je telefoon en je kan hem zo van op afstand bedienen. Verder kan hij de verwarming aan het werk zetten wanneer je bijna thuis komt van je werk, en dat heet ook wel 'geofencing'. Verder zijn de beste slimme thermostaten ook zelflerend, en ze leren zo inspelen op houw gewoonten om nog energie-efficiënter te verwarmen. Belangrijk is wel dat je de juiste thermostaat kiest voor het type verwarming van jouw type verwarming en je budget. Dit zijn onze favoriete producten.

De beste slimme thermostaat - Tado V3+

De Tado V3+ is de meest complete slimme thermostaat die je kan kopen. Niet alleen werkt hij met geofencing en een handige begeleide app, maar hij kan ook detecteren wanneer een raam openstaat en de vriezende kou naar binnen komt. Een andere factor waar Tado bij het verwarmen rekening mee houdt in het weer. De Tado V3+ gaat niet zoals alle andere dagen verwarmen op een bijvoorbeeld een uitzonderlijk hete lentedag.

De Tado V3+ werkt met bijna elke cv-ketel en ook met vloerverwarming, warmtepomp en stadverwarming. Verder kan je je apparaat ook koppelen met alle bekende smarthomeplatformen, waaronder de de Google Assistent, Apple HomeKit en Amazon Alexa. Dat wil zeggen dat je ook aan de Assistent kunt vragen om de verwarming hoger of lager te zetten. Je kan je Tado V3+-thermostaat indien nodig ook uitbreiden met slimme registerknoppen, waarmee je afzonderlijk de temperatuur kan regelen.

De beste slimme thermostaat die je kan kopen (2022)

De Tado V3+ is ook verkrijgbaar in een draadloze variant

Ramen dicht

Verder is Tado ook een platform dat regelmatig wordt verbeterd. Nieuw is bijvoorbeeld het advies over de luchtkwaliteit. Op momenten dat de vervuiling het grootste is, adviseert de app je om de ramen te sluiten. Verder kan je de Tado zelf aansluiten dankzij een duidelijk stappenplan dat als begeleiding dient.

Je kan kiezen voor een bedrade of een draadloze starterskit. De draadloze optie kan je gebruiken als je huis nog geen gewone thermostaat heeft, of een exemplaar dat draadloos in verbinding staat met de cv-ketel. De draadloze variant kan je tegen de muur bevestigen of je kan hem met een eenvoudig houdertje neerzetten waar je maar wilt.

Tado Slimme thermostaat V3+ kopen
De beste slimme thermostaat die je kan kopen (2022)

De Tado V3 Starterkit

Alternatieven

De Google Nest Learning Thermostat V3 is een prima alternatief voor de Tado V3+. Je kan een energieschema instellen, maar elke keer wanneer je met de draairing of in de app de temperatuur aanpast, dan houdt de thermostaat er rekening mee.

Na een tijdje weet hij zelf al dat je graag ontbijt bij 21 graden voor je naar werk vertrekt, en dat je huis opnieuw warm moet zijn als je omstreeks 17:30 uur terug bent. Verder zie je in je maandelijkse Nest-rapport hoeveel je hebt bespaard. De Nest Thermostaat is minder uitgebreid dan de Tado, maar hij is goed geïntegreerd in Google-producten. Hij is ook compatibel met de meeste systemen voor centrale verwarming, vloerverwarming en warmtepompen.

De beste slimme thermostaat die je kan kopen (2022)

De bediening van de Nest Learning Thermostat V3 werkt via een draairing

Ben je een gebruiker van Apple HomeKit, dan kan je eens kijken naar de Honeywell Lyric T6. Hij werkt met HomeKit, er is een app voor de Apple Watch en je kan de verwarming via de spraakbediening van Siri bedienen. Daarnaast kan je hem ook koppelen met onder meer Amazon Alexa en Google Assistent.

Verder heeft de Lyric T6 een eenvoudig uiterlijk, maar hij komt met slimme functies. Het apparaat is zelflerend en ondersteunt ook geofencing. Verder is de Lyric-app van Honeywell eenvoudig in gebruik. Het belangrijkste nadeel van de Lyric T6 is dat hij net als de Nest geen ondersteuning biedt voor temperatuurregeling in zones. Hij is wel compatibel met veel verschillende installaties.

De beste slimme thermostaat die je kan kopen (2022)

De Honeywell Lyric T6 is in een zwarte en witte kleur beschikbaar

Hama Verwarmingsregeling wifi

Ben je op zoek naar een voordeliger alternatief voor de bovenstaande thermostaten, dan moet je eens kijken naar de Hama Verwarmingsregeling wifi. De warmteregeling staat in verbinding met slimme radiatorkoppen waardoor je de ruimte voor elke kamer kan instellen. De bediening gebeurt met fysiek aan de radiatorkop of met de Hama Smart Home-app.

In die app kan je tijdsschema's instellen en je kan je verwarming van op afstand bedienen, ook als je niet thuis bent. Anderzijds kan je ook Amazon Alexa of de Google Assistent inschakelen om de temperatuur te regelen. De Hama Verwarmingsregeling wifi werkt met de meeste cv-ketels, maar je hebt wel radiators nodig met een thermische verwarmingskop. De Hama Verwarmingsregeling wifi is ook de enige uit de lijst die niet zelflerend is.

,

De beste slimme thermostaat die je kan kopen (2022)

De Hama Verwarmingsregeling wifi komt standaard met twee radiatorkoppen

Meer tips om energie te besparen

Eerder kon je al op AWSmart verschillende tips ontdekken waarmee je energie kan besparen. Begin bij deze vier tips en kijk ook eens naar de energiemeters van HomeWizard, die we recent hebben getest. En wist je al dat de nieuwe Nederlandse energieleverancier Tibber je kan helpen besparen?

Uiteraard zijn er nog veel meer uitstekende keuzes voor je slimme thermostaat. Welke heb jij in huis, of overweeg je misschien om één van deze drie te kopen? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk