De voordelen en nadelen van een slimme radiatorknop

De voordelen en nadelen van een slimme radiatorknop

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Als het om de verwarming van je huis gaat, dan is er enorm veel geld te besparen door smarthome-gadgets te gebruiken. Eén van die gadgets is de slimme radiatorknop, die je op je radiator monteert. Het communiceert via een app en hierdoor kun je op afstand de radiator aan- en uitzetten.

Slimme radiatorknop

Je kunt hiermee bijvoorbeeld vanuit je bed zonder op te hoeven staan de verwarming wat hoger zetten, of zorgen dat je huis vast een klein beetje warmer is door de verwarming vast aan te zetten als je van kantoor wegrijdt. Het hoeft echter niet allemaal handmatig: je kunt ook klokprogramma’s instellen, waardoor de knop weet dat hij elke dag (of elke werkdag) steevast aan moet om 7 uur omdat jij anders door de kou je bed nog minder goed uit kunt komen.

Er is echter nog een element aan de slimme radiatorknop waardoor je er veel geld mee kunt besparen: hij geeft je ook inzicht in hoeveel energie je verbruikt. Zeker in combinatie met een slimme thermostaat is dat ideaal, want die kan je helpen meedenken over wanneer het nou goede momenten zijn om de verwarming aan te doen en wanneer niet. Misschien besef je bijvoorbeeld wel dat je beter 2 uur voor je naar bed gaat de verwarming uit kunt zetten, omdat je dan immers toch warm onder de wol kruipt. Of misschien blijkt dat je ze vaak aan hebt staan op dagen dat je er eigenlijk helemaal niet bent. Zo’n slimme radiatorknop zorgt dat je er vaker bij stilstaat en geeft je die inzichten.

Gerelateerde artikelen

Eén ruimte verwarmen

Omdat je een slimme radiatorknop per verwarming installeert heb je meer mogelijkheden om specifiek één ruimte te verwarmen. Draai je immers gewoon aan de centrale verwarmingsknop, dan gaat meteen het hele huis aan (behalve de radiatoren waarvan de knop dicht is). Hoewel dat zeker werkt, is het handiger om specifiek op radiatorniveau aan en uit te kunnen zetten, zeker als je nog niet thuis bent. Dit zijn voordelen die zeker opwegen tegen het nadeel dat een slimme radiatorknop uiteraard duurder is dan een gewone, ouderwetse radiatorknop.

Er zijn wel nog twee nadelen die je in ogenschouw moet nemen voordat je deze radiatorknoppen aanschaft. Zo zijn ze niet op alle verwarmingen te bevestigen: er moet een thermostatisch radiatorventiel aanwezig zijn. Ook heb je soms een bridge nodig om ze te laten werken, en dat is wel weer een extra kostenplaatje. Aan de andere kant is het voordeel wel dat ze je niet alle losse radiatorknoppen op je wifi hebt, maar ze gebundeld zijn binnen die hub.

Uiteindelijk is het dus erg van je huidige verwarmingsknoppen afhankelijk of je deze slimme oplossing kunt gebruiken, maar zo ja, dan wegen de voordelen eigenlijk al heel snel op tegen de nadelen.

Maak jij gebruik van slimme radiatorknoppen? Welk merk heb je gekozen? Laat het nu achter in de reacties bij dit artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk