Dit zijn de grootste energieslurpers in huis en wat je eraan kunt doen

Dit zijn de grootste energieslurpers in huis en wat je eraan kunt doen

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

We zijn door de verhoogde energiekosten even flink op scherp gezet. Mensen zochten naarstig naar manieren om geld te besparen, dus werden allerlei stekkers uit het stopcontact getrokken. Opmerkelijk, want er zijn bepaalde energieslurpers die mensen toch iets minder snel weg zouden doen. Dit zijn ze.

Koelkast

Een koelkast met losse vriezer gebruikt per jaar wel 120 euro aan energie. Nu is een koelkast wel heel essentieel in huis, namelijk om te zorgen dat je voedsel goed blijft. Kijk echter ook eens naar een koelkast met een kleiner vriesvak aan de binnenkant en zoek naar een koelkast met een zeer groen energielabel. Zet je koelkast op 4, 5 of 6 graden. Check daarnaast altijd goed of de deur van de koelkast goed gesloten is en haal regelmatig het aangevroren ijs uit de vriezer weg. Als je er dan ook nog voor zorgt dat mensen de koelkast niet open laten staan terwijl ze staan te mijmeren over hun dag of drinken inschenken, dan is het koudste plekje in huis hopelijk minder aanwezig op je energierekening.

Alles wat licht geeft

Televisies geven licht en lampen geven licht: samen benodigen die zelfs meer dan de koelkast. Heb je nog een oude gloeilamp of halogeenlampen in huis: weg doen! Het is niet zonde om ze niet op te gebruiken: het is juist zonde om dat wel te doen. Ledlicht is een stuk minder zwaar in energieverbruik. Bedenk je daarnaast goed wanneer je de televisie aan hebt: is het slechts een soort behang in de achtergrond of ben je echt actief aan het kijken? Ben je toe aan een nieuwe televisie, check dan of er een televisie is die wat zuiniger met energie omgaat.

Gerelateerde artikelen

Stekkers

Er zijn veel redenen om stekkers uit stopcontacten te trekken. Het is brandgevaarlijk om bijvoorbeeld een telefoon-, estep- of ebike-lader in het stopcontact te laten zitten. Daarnaast vragen die stekkers toch energie, terwijl je er niets mee doet. Veel mensen denken dat als een apparaat uitstaat met de stekker in het stopcontact, er ook niets aan energie wegsijpelt, maar dat is niet waar. Kies er dus voor om standby verleden tijd te laten zijn en alleen datgene in het stopcontact te hebben dat je ook echt gebruikt. Laad bovendien je smartphone alleen op overdag. Vroeger was de laadtechnologie anders en moest je hem wel 4 tot 8 uur laten laden, maar inmiddels is dat allang niet meer nodig. Veel telefoons zijn in een uurtje voldoende bijgeladen (sowieso is het beste om te laden tot 80 procent, in plaats van de volle 100) en je hoeft dan meteen niet onnodig lang je lader in het stopcontact te laten zitten. Het spaart je telefoonbatterij en je energierekening.

De Airfryer

Je wil het niet horen, maar de Airfryer kan er ook wat van. RTL schrijft dat dit apparaat elke week een half uurtje gebruiken gelijkstaat aan 30 euro per jaar aan energiekosten. Als je hem niet alleen gebruikt voor de bitterballen, maar ook voor de partybroodjes in de ochtend en het opwarmen van de pizza in de middag, dan schiet dat bedrag al gauw omhoog. Andere energieslurpende aanrechtvrienden zijn de waterkoker en de koffieautomaat. Het hangt er wel een beetje vanaf welk type je hebt (vooral bij het koffiezetapparaat), maar je bent al gauw 47 euro per apparaat per jaar kwijt als je ze tweemaal per dag gebruikt. Dus ja, die Airfryer slurpt energie met zijn vaak ongezonde snacks: dat gezonde kopje thee is qua energieverbruik bepaald niet beter.

Wil je meer weten over zuiniger omgaan met energie? Lees dan onze pagina over energie besparen.

Beeldbron: Nicotitto.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk