Energie besparen? Bekijk deze 4 tips

Energie besparen? Bekijk deze 4 tips

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De energieprijzen rijzen de laatste maanden de pan uit. Het is daarom verstandig om te besparen waar het kan en daar kunnen smarthome-apparaten een grote rol in spelen. Met deze vier tips kun besparen op energie en dus ook je energierekening.

1. Installeer een slimme thermostaat

Meten is weten. De hoge prijzen voor gas en elektriciteit zorgen ervoor dat onze verwarming duur is geworden, maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat we koud moeten lijden. Een slimme thermostaat zoals de Tado V3+ of de Nest Learning Thermostat kunnen een overzicht geven van je verbruik zodat je het op de voet kan opvolgen.

Zo'n thermosstaat verlaagt de temperatuur automatisch wanneer je weg bent en weet precies hoe lang je verwarming nodig heeft om je huis weer op temperatuur te brengen voor je thuiskomst. Dat kan geheel automatisch werken op basis van de gps-functie van je telefoon.

Een slimme thermostaat bedient daarnaast je boiler en laat je een energieschema per kamer samenstellen. De Tado V3+ detecteert wanneer je een raam hebt laten openstaan en stuurt je dan een waarschuwing. Hij past de temperatuur aan afhankelijk van de weersvoorspelling zodat de temperatuur constant blijft en je niet te veel hoeft te verbruiken. Zowel de Nest-thermostaat als de Tado werken met de Google Assistent.

Slimme thermostaat review

Slimme thermostaat kopen

Energie besparen? Bekijk deze 4 tips
De Tado V3+-starterskit

2. Sluit apparaten aan op slimme stekkers

Een slimme stekker is een lifesaver voor je energiefactuur, en zeker als het gaat om elektronische apparaten die echt energie verslinden. Ik heb bijvoorbeeld een elektrische kachel die een ruimte in mijn huis verwarmt. Een slimme stekker zorgt ervoor dat het apparaat alleen kan werken wanneer het nodig is volgens een vast programma. Het is dan niet erg wanneer ik een keertje vergeet om de kachel uit te zetten, want dat gebeurt dan automatisch.

Dat is slechts een voorbeeld van een toepassing voor een slimme stekker, maar er zijn veel mogelijke situaties waarin ze je helpen om zuiniger met energie om te gaan. En los daarvan krijg je er ook andere handigheden bovenop. Je kan zulke stekkers vanop afstand bedienen, er is een timerfunctie, afwezigheidsfunctie, spraakbediening en slimme integraties met de bekende smarthomeplatformen. Vaak geldt dat hoe meer stekker je samen koopt, hoe lager de prijs in verhouding uitkomt.

Slimme stekker kopen

Energie besparen? Bekijk deze 4 tips
De TP-Link Tapo P100

3. Kies voor slimme verlichting

Niet alleen je verwarming en elektrische apparaten zorgen voor een hoog verbruik, maar ook je verlichting. Je verlichting laten branden is snel gebeurd en daar komen smart lampen bij kijken, want daarmee kan je ze vanop afstand doven. Zorg alleen dat je niet kiest voor lampen die je enkel met bluetooth kan bedienen, want die kan je niet vanop afstand uitzetten.

Verder kan je ook handige programma's instellen voor je slimme verlichting. je lampen gaan dan aan en uit op vaste tijdstippen. Anderzijds kan je ook bewegingssensors als accessoire gebruiken voor ruimtes waar de lampen automatisch aan en uit mogen als je ze binnentreedt en verlaat.

Er zijn tal van uitstekende merken voor slimme lampen die je vanop afstand kan bedienen. Degelijke keuzes zijn de lampen van: Philips Hue, Innr, WiZ of IKEA TRÅDFRI. Elk van deze merken verkoopt lampen of spotjes met E27, E14 en GU10-fitting.

Slimme verlichting vergeleken

Slimme lampen kopen

Energie besparen? Bekijk deze 4 tips
Een Philips Hue starterpakket inclusief Bridge en schakelaar

4. Besproei je planten automatisch

Een slim besproeisysteem helpt je geen stroom besparen, maar het kan wel een positieve invloed hebben voor je waterafrekening. Anderzijds helpt het om in de zomer ons grondwaterpeil gezond te houden. Je kan namelijk instellen hoe lang je planten besproeid moeten worden zodat de kraan nooit te lang blijft openstaan.

Een voorbeeld van zo'n slim beschrijvingssysteem is de Gardena smart Irrigation Control Sensor Set. Je kan daarmee tot maximaal zes beregeningsventielen aansluiten op het systeem. Voor de besproeiing gebruik je sproeiers, sprinklers of een druppelsysteem. In de Gardena Smart-app kan je dan tot 6 verschillende bewateringszones instellen en vervolgens kan je volgens ingestelde programma's besproeien.

Deze set komt daarnaast met een Smart Sensor die de vochtigheid van de grond meet. Zo voorkom je dat je per ongeluk te veel besproeit. Ten slotte slotte is er nog de Smart Gateway de appraten vanop afstand aanstuurt.

Slimme besproeiing kopen

  • Gardena smart Irrigation Control Sensor Set - CoolblueAmazon.nl - vanaf 340 euro
Energie besparen? Bekijk deze 4 tips
De slimme besproeiing van Gardena

Zijn er nog andere smarthome-apparaten die jij gebruikt om je energiekosten te beperken of op een andere manier te besparen? Heb jij ervaring met de producten die we in dit artikel hebben besproken, of ken je goede alternatieven? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk