6 duurzame alternatieven voor airco's

6 duurzame alternatieven voor airco's

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Volgens klimatologen kunnen we steeds vaker extremen verwachten zoals hittegolven. Airco's zijn dan ook ontzettend populair, alleen zijn deze apparaten ontzettend slecht voor het milieu en je portemonnee. Zijn er ook duurzamere alternatieven?

Airco's zijn  populair maar slecht voor het milieu

Er zijn ontzettend veel airco's in Nederland te vinden. Volgens RTL Nieuws hebben maar liefst en op de vijf huishoudens er eentje in huis. Vaak gaat het ook om een mobiele airco en die vreten nog meer energie. Milieu Centraal heeft uitgerekend dat een mobiele airco, die op een warme dag 24 uur aanstaat, net zoveel stroom verbruikt als je koelkast in 48 dagen doet. Daarnaast zit er koudemiddel in airco’s, en sommige varianten hebben volgens Milieu Centraal wel 2.000 keer zoveel klimaatimpact als CO2.

Airco’s hebben gevolgen voor het klimaat doordat ze stroom verbruiken en koudemiddel bevatten. Een vaste airco waarmee je één kamer koelt (single split) en die je 200 uur gebruikt, verbruikt 150 kWh aan stroom. Dat is 15 keer zoveel als een ventilator die 200 uur aanstaat: die verbruikt maar 10 kWh aan stroom! En de totale klimaatimpact van de single split airco is nóg hoger, omdat er ook koudemiddel in zit. Het koudemiddel heeft een grote klimaatimpact en er lekt gemiddeld een paar procent van weg (dat komt dus in de lucht).  

Milieu Centraal

Duurzame alternatieven

Gelukkig wordt er momenteel hard gewerkt aan duurzame(re) alternatieven.

1. De ouderwetse ventilator

Vroeger was de ventilator voor iedereen het apparaat die zorgde voor verkoeling, maar wel zonder dat de lucht kouder werd. De airconditioning maakt de lucht wel kouder en is daardoor zo populair geworden. Toch kan je beter kiezen voor een ventilator, ze zijn een stuk goedkoper en klimaatvriendelijk. Daarnaast verbruikt een ventilator veel minder stroom dan een airco.

Als je een ventilator 200 uur gebruikt, kost dat 10 kWh aan stroom (€ 2). Ter vergelijking: een split airco waarmee je 1 ruimte koelt en die 200 uur aanstaat, verbruikt in een jaar 150 kWh (€ 35): dat is 15 keer!  En doordat een airco ook koudemiddel bevat, is de klimaatimpact zelfs 20 keer zo hoog.

Milieu Centraal

Lifehack

Tijd voor een ventilatorlifehack! Pak twee grote flessen erbij en vul deze met water. Leg ze vervolgens in de vriezer tot het water helemaal bevroren is. Zet nu de flessen water voor de ventilator met een theedoek eronder. De ventilator blaast de koude lucht, afkomstig van het ijs in de flessen, in je huis.

Maak je 'domme' ventilator slim met een slimme stekker

Er zijn allerlei soorten ventilatoren, maar de bekendste zijn toch wek de plafondventilator, tafelventilator, en staande ventilator. Er zijn ook torenventilatoren. Wat dacht je van deze slimme torenventilator die je met Google Assistent of HomeWizard bedient? Ook Xiaomi, bekend van de smartphones, biedt slimme ventilatoren aan. Je kan natuurlijk ook een 'domme' ventilator slim maken door er een slimme stekker aan te hangen.

6 duurzame alternatieven voor airco's

2. Zonneschermen en schaduwdoeken

Andere 'old skool' oplossingen om de warmte buiten te houden zijn zonneschermen en schaduwdoeken. Die zijn er in allerlei soorten en maten en zonneschermen vind je natuurlijk ook op de afdeling slimme apparaten, inclusief afstandsbediening en bediening via een app.

3. Isolerende folie

Zonwerende of isolerende raamfolie is geschikt om de isolatiewaarde van enkel glas en dubbel glas verbeteren. Je kan met deze folie van enkel glas als het ware dubbel glas maken, en van dubbel glas maak je HR-glas. Milieu Centraal: "Zo houd je de warmte beter in huis en verbruik je minder gas. De folie wordt aan de binnenkant op het glas geplakt of je spant het op het kozijn. Er is folie die direct op het glas wordt geplakt (glasfolie) en folie die je voor het raam spant en op de kozijnen vastplakt (kozijnfolie). Kozijnfolie kun je zelf aanbrengen. Voor glasfolie die op het raam geplakt wordt, heb je een vakman nodig."

4. Slimme ramen

Het alternatief voor airco's wordt misschien wel een slim raam. Onderzoeksinstituut TNO werkt samen met een aantal bedrijven aan dit product dat op basis van de buitentemperatuur zelf kan bepalen of warmte moet worden doorgelaten of niet. "Bij koude dagen laten de slimme ramen juist zonlicht binnen, zodat je minder hoeft te stoken In de zomer schakelen ze automatisch over naar het tegenhouden van de warmtestraling van de zon. Daardoor hoeft de airco niet of minder gebruikt te worden," vertelt TNO-wetenschapper Pascal Buskens aan RTL Nieuws.

Deze ramen zijn helaas nog niet te koop, dat kan nog enkele jaren duren. Als het zover is, hoef je alleen het glas te vervangen, de kozijnen kunnen blijven zitten als die nog goed zijn. De aanschaf van de slimme ramen zouden na zeven jaar terugverdiend moeten zijn. TNO geeft ook aan dat een huishouden met deze ramen zo’n 500 euro per jaar kan besparen ten opzichte van het beste dubbelglas dat er nu is.

6 duurzame alternatieven voor airco's

5. Vloer- en plafondkoeling

Heb je al een verwarmingssysteem in huis in combinatie met een warmtepomp? Wellicht kan jouw systeem dan al de temperatuur in je woning met een paar graden doen dalen. Dat gebeurt dan door koel water door de buizen te laten stromen. Je dekvloer onttrekt vervolgens overtollige warmte uit de woning, meldt HLN.be. Daarna geeft de warmtepomp de warmte af aan de buitenlucht, waardoor het water opnieuw afkoelt en de cyclus opnieuw kan beginnen. Je kan op deze manier de omgevingstemperatuur op de warmste momenten met 3 à 5°C laten dalen zonder dat jouw energierekening de pan uit rijst.

Er bestaan ook systemen die de verwarmingsbuizen in het plafond hebben zitten. Ook hier stroomt er in plaats van warm water, koud water door de buizen. Plafondkoeling heeft meerdere voordelen. Je kan ten eerste je gehele plafond ervoor gebruiken, er staan geen meubels in de weg. Daarnaast heeft plafondkoeling sneller effect.

6. Energieopslag in de bodem

Ten slotte kan je in de winter de kou opslaan en vervolgens gebruiken in de zomer om je huis te verkoelen. Dat is hartstikke duurzaam volgens RTL Nieuws, maar momenteel wordt deze warmte-koude opslag (WKO) alleen nog gebruikt door meerdere (nieuwbouw)woningen tegelijk. Zo'n systeem zelf aanleggen kost veel geld, je huis moet er geschikt voor zijn, je moet een vergunning van de gemeente en een warmtepomp hebben.

Er zijn al met al genoeg alternatieven voor de milieuonvriendelijke airco's. Wat gebruik jij in huis voor verkoeling? Laat het ons weten in de reacties.

Tips & guides

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk