EcoFlow River 2 Max review: een thuisbatterij, werkt dat goed?

EcoFlow River 2 Max review: een thuisbatterij, werkt dat goed?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

EcoFlow heeft een nieuwe reeks thuisaccu's onthuld. De River 2-accu's zorgen voor stroom wanneer je gaat kamperen, of zit te chillen in de tuin. Ze laden je laptop of telefoon op en je kan ermee kleine elektronische apparaten gebruiken. En dat allemaal terwijl je het stroomverbruik volgt in een appje. Maar werkt het ook goed?

EcoFlow River 2 Max

Midden in een energiecrisis worden thuisbatterijen worden steeds succesvoller. Ze kunnen extra capaciteit van zonne-energie opslaan zodat je die energie later kan gebruiken. EcoFlow maakt zo verschillende oplossingen, afhankelijk van de capaciteit of het vermogen van stroom dat mensen nodig hebben.

De nieuwe River 2-serie van draagbare thuisaccu's kreeg al aandacht op AW Smart. Ze bestaat uit drie batterijen die op elke lijken, maar wel komen met elk verschillende aansluitingen, een andere capaciteit en een ondersteund vermogen. Naast de gewone River 2 is er nog een Max en en Pro-model. Wij gingen met het middelste model aan de slag: de Max.

Specificaties

- Lees verder onder de specificaties -

EcoFlow River 2  EcoFlow River 2 Max EcoFlow River 2 Pro
Batterijcapaciteit in Wh 256Wh 512Wh 768Wh
Output 1x x AC 230 V, 1x 12V/8A, 3x usb-a 12W, 1x usb-c 60W Totaal max. 600W piekvermogen 2x x AC 230 V, 1x 12V/8A, 3x usb-a 12W, 1x usb-c. 100W. Totaal max. 1000  piekvermogen 3x x AC 230 V, 1x 12V/8A, 3x usb-a 12W, 1x usb-c 100W. Totaal max. 1600 piekvermogen
Input  AC maximaal 360W, zonne-energie via MC4 maximaal 110W, 11-30V 8A AC maximaal 660W, zonne-energie via MC4 maximaal 220W, 11-30V 13A, auto: 12V DC 8A Max AC maximaal 940W, zonne-energie via MC4 maximaal 220W, 11-30V 13A, auto: 12V DC 8A Max, usb-c 100W
Oplaadtijd via AC 0% to 100% in 60 minuten 0% to 100% in 60 minuten 0% to 100% in 70 minuten
Afmetingen 24,5 x 21,5 x 14,5 cm 27 x 26 x 19,6 cm   27 x 26 x 22,6 cm
Gewicht 3,5kg 6kg 7,8kg
Prijs 299 euro 599 euro 799 euro

Stevig ontwerp zonder veel beloftes

De behuizing van de River 2 Max voelt enorm robuust aan. Dankzij zijn stevige greep kan je hem makkelijk met je meedragen. 6 kilogram is nog vrij makkelijk te verplaatsen, al hij is natuurlijk niet bedoeld als een partner voor tijdens wandelingen.

Het stevige ontwerp van de River 2 Max is natuurlijk geen overbodige luxe als je hem bijvoorbeeld wil meenemen voor tijdens het kamperen. Maar let wel op, want het blijft wel degelijk een elektronisch apparaat en je moet hem dus uit de buurt houden van water en regen.

Weet ook dat de EcoFlow geen certificaat kreeg voor een militaire graad aan bescherming (MIL-STD-810H) en EcoFlow doet ook geen beloftes over eventuele schade wanneer je de batterij van bepaalde hoogtes zou laten vallen. Het blijft dus opletten. De accu kan gelukkig wel werken bij koude of hete temperaturen: van -10°C tot 45°C.

Bediening en aansluitingen

Uitvoer (stroom verbruiken)

Ik ben een fan van de indeling van alle aansluitingen op de EcoFlow-batterij, want het bedrijf maakt een heel gemakkelijk onderheid tussen de aansluitingen voor de invoer en uitvoer van stroom. Langs de voorzijde vindt je alle uitvoer: de de usb-poorten, 12V en DC-aansluitingen en de 230V AC-aansluiting.

Het is fijn dat EcoFLow een usb-c-poort voorziet die 100W stroom kan uitvoeren, want die poort kan je dan gebruiken om een laptop snel op te laden, zonder dat de stopcontacten worden belast. Maar vergeet ook niet dat de usb-c-poort een dubbele functie heeft. Het is de enige poort aan de voorzijde van het apparaat die ook kan dienen om de River 2 max op te laden.

Aan de voorzijde heeft de thuisbatterij zit verder een powerknop en een knop waarmee je de stopcontacten kan activeren of uitschakelen. Daarnaast is er een scherm waarop je de resterende capaciteit kan aflezen maar ook het vermogen dat gepaard gaat met de invoer of uitvoer van stroom. Op het scherm geeft de accu verder de geschatte gebruiksduur weer op basis van je stroomverbruik.

EcoFlow River 2 Max review: een thuisbatterij, werkt dat goed?

Invoer (opladen)

Op de achterzijde vind je de twee poorten waarmee je de River 2 Max kan opladen. Er is een AC-invoer die je aan het stopcontact met netstroom verbindt en een zogenaamde XT60-aansluiting voor wisselstroom.

Bij de River 2 Max krijg je een kabel waarmee je de XT60-poort van de batterij kan verbinden met de 12V-aansluiting van je auto. En dus tijdens het rijden laad je zo de accu op. Anderzijds kan je dezelfde poort ook gebruiken om zonnepanelen aan te sluiten. De kans is groot dat de zonnepanelen van je woning een te hoog vermogen opwekken voor de accu, want de River 2 kan maar 220W verdragen via zonne-energie. Let dus goed op de specificaties van jouw zonnepanelen thuis, voor je zomaar een River 2 in huis haalt.

EcoFlow River 2 Max review: een thuisbatterij, werkt dat goed?

Zonnepanelen

Heb je geen panelen of zijn ze te sterk? Gelukkig verkoopt EcoFlow zijn River 2 Max-batterij samen met vier compacte zonnepanelen. Los kosten deze 339 euro, maar ze kunnen dus wel gratis stroom voor je opwekken en wel tot 110W.

Wie even de specificaties van de River 2 Max grondig heeft bestudeerd, kan eigenlijk al zien dat het dus mogelijk is om twee series van zonnepanelen aan te sluiten op de batterij, die samen 220W aan stroom opwekken. Je hebt daarvoor alleen de juiste kabels nodig en die kan je bestellen via de webshop van EcoFlow.

De EcoFlow-app

We schreven al dat de River 2 max een knop heeft waarmee je de stopcontacten kan in- en uitschakelen, maar die kan je ook net zo goed bedienen via de EcoFlow-app. Daarmee kan je dus de stroom vanop afstand in- en uitschakelen.

Je leest in de app verder ook de informatie die ook op het kleine scherm van de EcoFlow River 2 te lezen staat: de resterende capaciteit, de geschatte gebruiksduur en het vermogen van de in- en uitvoer van stroom. Je kan ook apart het vermogen bekijken van elke aparte bron voor de in- en uitvoer van elektriciteit.

EcoFlow River 2 Max review: een thuisbatterij, werkt dat goed?

EcoFlow laat zijn River 2 Max op twee manieren verbinden met de bijbehorende app: via wifi en bluetooth. Het zal je niet verbazen dat verbinden met wifi het snelste en het meest betrouwbaar werkt, maar het is dus goed op te weten dat je de batterij ook via bluetooth kan koppelen op plaatsen waar je geen draadloos internet hebt.

De capaciteit en het vermogen

In de specificaties kan je lezen dat de batterij een capaciteit heeft van 512 wattuur. Dat wil dus zeggen dat een elektrisch apparaat met een vermogen van 512W precies een uur lang gebruik kan worden als de accu volledig is opgeladen.

De River 2 Max is uitermate geschikt om laptops, telefoons en camera's op te laden, maar je zal er ook van schrikken hoeveel kleine elektronische apparaten via de stopcontacten kunnen werken. Een staafmixer bijvoorbeeld - toch erg handig voor tijdens het koken - verbruikt slechts 35W en hij vormt geen enkel probleem voor de accu. De accu kan ook gelijktijdig opladen op zonne-energie en stroom uitvoeren met de stopcontacten.

EcoFlow River 2 Max review: een thuisbatterij, werkt dat goed?

Controleer het verbruik

De River 2 Max wordt vanwege de veiligheid automatisch stilgelegd wanneer hij zijn piekvermogen van 1000W overschrijdt. Ik heb dat ook uitgetest met een waterkoker, die in een fractie van een seconde werd stilgelegd, zonder dat de batterij of de waterkoker schade kunnen oplopen.

En toch is het nog steeds belangrijk om eerst naar het verbruik van je elektronische apparaten te kijken, voor je beslist om één van de River 2-batterijen in huis te nemen. Zo ben je zeker dat je realistische verwachtingen hebt over welke apparaten met de thuisaccu zullen werken en voor hoe lang. Via de bovenstaande tabel met specificaties kan je de drie accu's gemakkelijk vergelijken, want ze hebben elk een verschillende capaciteit en piekvermogen.

EcoFlow River 2 Max review: een thuisbatterij, werkt dat goed?

Er is nog wel één element om rekening mee te houden, namelijk de koeling van de River 2 Max. Die springt vrij snel aan wanneer je de batterij gebruikt voor je elektra en tijdens het opladen met netstroom. De Batterij maakt tijdens dat koelen ook meer geluid dan je misschien zou willen, zoals je ook in de video van dit artikel kan horen.

Conclusie

Een thuisbatterij zoals de EcoFlow River 2 Max is ideaal voor wie de nodige flexibiliteit kan gebruiken als het om stroom gaat. Ze kan uitkomst bieden voor kampeerders in de open natuur, maar net zo goed voor wie tijdens de zomer in zijn tuin wil relaxen. Snel buiten een lamp aansluiten of je laptop opladen: het wordt heel eenvoudig.

De EcoFlow River 2 kan alleen op een teleurstelling uitdraaien wanneer kopers onjuiste verwachtingen hebben. Kijk vooraf goed naar de capaciteit van de batterij en het piekvermogen van de stroomuitvoer. Eigenaars van zonnepanelen moeten ook vooraf het vermogen van hun panelen controleren.

Gerelateerde artikelen

De EcoFlow River 2 heeft wel een aantal verbeterpunten. Het apparaat zou nog veel meer slimme functie kunnen krijgen, zoals een integratie met de Google Assistent of de Google Home-app. Je zou zo de accu met een stopcontact met een spraakopdracht kunnen activeren.

In de EcoFlow-app is ook nog veel ruimte voor automatisaties. Het zou heel gaaf zijn als de River 2 Max automatisch een stopcontact kan laten werken op het moment dat de zonnepanelen plots in werking schieten. Zulke automatisaties zagen we wel al eerder bij het slimme stopcontact van HomeWizard in combinatie met de energiemeter van het bedrijf.

EcoFlow River 2 Max kopen

De EcoFlow RIVER 2-serie is beschikbaar in verschillende uitvoeringen en varieert in prijs van 299 euro tot 799 euro:

  • EcoFlow RIVER 2 - 299 euro
  • EcoFlow RIVER 2 Max - 599 euro
  • EcoFlow RIVER 2 Pro - 799 euro
EcoFlow RIVER 2 kopen
EcoFlow RIVER 2 kopen
EcoFlow RIVER 2 kopen

EcoFlow RIVER 2 kopen

De EcoFlow RIVER 2-serie bevat betaalbare thuisaccu's onder de 1kWh. De drie thuisaccu's in deze serie moeten erg lang meegaan en worden in slechts 48 minuten tot 80% weer opgeladen.

Vanaf € 299,-

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk