Google Nest Wifi Pro review: doet niet waar je echt op hoopt

Google Nest Wifi Pro review: doet niet waar je echt op hoopt

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft een nieuwe router gelanceerd die werkt met de nieuwe Wifi 6E-standaard. De Nest Wifi Pro belooft je netwerkverkeer in goede banen te leiden door gebruik te maken van een extra frequentieband. Hij bevat ook slimme functies waarmee je belangrijke apparaten prioriteit geeft. Dit is de review.

Google Nest Wifi Pro

Nest Wifi is al aan de derde generatie toe. De eerste router van Google was de Google Wifi: een mesh-systeem dat sinds kort opnieuw te koop is. De Nest Wifi uit 2020 kreeg een beter wifi-bereik, een hogere snelheid en elk afzonderlijk wifi-punt werkt als een smart speaker.

"Opvallende afwezige is ondersteuning voor Wi-Fi 6, ofwel 802.11ax. Door het ontbreken van ondersteuning voor deze nieuwe wifi-standaard, is het wifi-systeem minder toekomstbestendig", merkte mijn collega Claudia op in haar review van de Nest Wifi op Andoridworld. Bij de lancering kwam het niet met de laatste technologie en twee jaar vond Google dan ook de tijd rijp was voor een opvolger met de Nest Wifi Pro.

Google maakt met dit apparaat de opstap naar wifi 6E, de nieuwste netwerkstandaard. Maar wat zijn de voordelen en zijn er genoeg argumenten om voor deze nieuwe, prijzigere router te kiezen? Je leest het hier.

Specificaties

Google Nest Wifi Pro
Afmetingen en gewicht 13 x 11,7 x 8,5 cm, 595 gram
Dekking 120 vierkante meter (1 stuk), 220 vierkante meter (2 stuks)
Frequentiebanden 2,4 Ghz, 5 GHz, 6 GHz
Prestaties AXE4200: gecombineerde snelheden tot 4,2 Gbps (MU-mIMO)
Aansluitingen 2 ethernetpoorten (tot 1 Gbps)
Extra's Sneleheidstest, voorkeursactiviteiten, prioriteitsactiviteiten, gastnetwerk, familiefuncties, Matter-ondersteuning
Prijs 219,99 euro (1 stuk), 329,99 euro (2 stuks)

In de doos

  • Nest Wifi Pro
  • Voedingsadapter van 22 W
  • Ethernetkabel (2 meter)
  • Snelstartgids
  • Handleiding voor veiligheid en garantie

Design

De Nest Wifi Pro heeft een ander design vergeleken met zijn voorganger. De router is nog altijd wit met ronde vormen. Als je het apparaat vastneemt, voelt het eerder goedkoop aan en de behuizing is glanzend afgewerkt. Ik had persoonlijk liever een mat ontwerp gezien dat minder opvalt wanneer er zonlicht rechtstreeks op schijnt.

De Nest Wifi Pro is wel mooi compact. Google heeft hem naar eigen zeggen zo ontworpen zodat gebruikers niet de neiging hebben om hem weg te stoppen in een kast of andere verste krochten van hun woning. Het liefst stel je hem natuurlijk op op een open plaats in je interieur terwijl hij van de vloer is verwijderd, want dat zorgt voor het beste wifi-signaal. Het bedrijf is daar met zijn ontwerp behoorlijk in geslaagd.

Aan de voorkant heeft de Nest Wifi Pro een status-LED en achteraan vind je het Google-logo. De aansluitingen zij niet langer onderaan in het midden van de voet verwerkt, maar ze zitten nu onderaan aan de achterzijde, waardoor het uiteinde van kabels iets minder goed is verstopt.

Google Nest Wifi Pro review: doet niet waar je echt op hoopt

Geen speaker meer

Een laatste aspect dat opvalt. Als je een set van twee stuks besteld om je netwerk in huis uit te breiden, dan krijg je twee identieke routers. Bij de Nest Wifi Pro bevatte zo'n set één router en een wifi-punt. Dat wifipunt kwam zonder ethernetpoorten, maar hij werkte als een smart speaker in de kamer. Met een extra Nest Wifi krijg je wel twee ethernetpoorten, maar hij maakt geen geluid, hoe hard je ook probeert.

Ik vind persoonlijk een goede zaak dat de Nest Wifi Pro-uitbreiding meer ethernetpoorten bevat en geen speakerfunctie. Als je een smart speaker wil, kan je namelijk altijd een relatief goedkope Nest Mini aanschaffen en die extra poorten zijn welkom. Alleen is het jammer dat Google 1 gigabit ethernetpoorten gebruikt in plaats van de snellere 2,5 gigabit poorten die inmiddels vaker voorkomen in routers van concurrenten.

Installatie

Google verdient complimenten voor de makkelijke installatie via de Google Home-app. Als je de router aansluit met stroom en de ethernetkabel vanuit je modem, dan zie je de Nest Wifi Pro al spontaan verschijnen in de Google Home-app. Je wordt daarna goed begeleid in het hele installatieproces.

Je kiest de kamer waarin de router zich bevindt en daarna kies je een naam voor de router een een wifi-wachtwoord. Zodra je dan met het apparaat bent verbonden, worden eerst updates geïnstalleerd. Vervolgens krijg je de mogelijkheid om extra Nest Wifi Pro-punten toe te voegen om zo je draadloos netwerk uit te breiden.

Jammer genoeg is het niet mogelijk om een van de andere routers of wifi-punten van Google te gebruiken om je netwerk uit te breiden. Ook niet als je ermee kan leven dat je in dat geval op zulke plaatsen surft met een lagere snelheid. Het is dus noodzakelijk dat je alleen Nest Wifi Pro-routers koopt, eventueel in een bundel van twee.

Google Nest Wifi Pro review: doet niet waar je echt op hoopt

Het bereik valt tegen

Maar ondanks de verbeterde technologie aan boord, krijg je niet over de gehele lijn een superieure ervaring. Laten we duidelijk zijn. De oppervlakte die volgens Google één of meerdere routers dekken, neem je het beste met een flinke korrel zout. De indeling en de isolatie in je huis zijn allemaal factoren die je bereik sterk beïnvloeden. Zoals verwacht waren twee routers niet genoeg om mijn nieuwbouwwoning van twee verdiepen en 160 vierkante meter van wifi te voorzien. Houd dus in de eerste plaats rekening met de omstandigheden bij jou thuis.

Ik had alleen niet verwacht dat het bereik van de Nest Wifi Pro zwakker zou zijn vergeleken met de Netgear Orbi RBR40, een wifi 5-router. Die kan de eerste verdieping van mijn huis goed in zijn eentje bereiken terwijl hij op de begane grond staat. Bij de Nest Wifi Pro is het gebruik van een extra netwerkpunt voor de eerste verdieping onvermijdelijk.

Dat punt kan ook helaas niet op de eerste verdieping staan, omdat de verbinding met de router beneden dan te zwak is. De Google Home-app raadt ook aan om een extra punt niet te plaatsen op de plek waar je goede wifi wil, maar wel tussen die plek en je eerste router.

Dat is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan, want ik heb geen stopcontacten halverwege de trap. Het was dus even zoeken naar een geschikte oplossing. Na veel dingen proberen en testen met de Home-app, is het tweede punt helemaal bovenop een kast beland in de garage, zo dicht mogelijk bij het plafond.

Google Nest Wifi Pro review: doet niet waar je echt op hoopt

Zo begreep ik ook meteen waarom de Nest Wifi Pro niet meer werkt als een smart speaker. Mijn tweede punt zou er alleen muziek afspelen voor de spinnetjes die op de kast kruipen. En wat met de tweede verdieping van mijn woning? Tja, die moest ik helaas overlaten aan een extra access point, speciaal voor die verdieping.

Prestaties

De Google Nest Wifi Pro pakt uit met wifi 6E, dat hogere theoretische netwerksnelheden mogelijk maakt vergeleken met de wifi 5-technologie van de gewone Nest Wifi. Wifi 6E maakt verder gebruik van van de 6 GHz frequentieband, terwijl wifi 5 alleen werkt met 2,4 en 5 GHz.

Die extra frequentieband kan je het beste bekijken als een derde rijstrook op de snelweg. Het zorgt ervoor dat apparaten niet in elkaars vaarwater terechtkomen, waardoor eventuele vertraging vermeden worden. De Nest Wifi Pro dient dan als een soort dirigent die automatisch bepaalt welk verbonden apparaat gebruik maakt van welke frequentieband. Ik merkte bijvoorbeeld op dat mijn telefoon verbond met de 6 GHz-band, terwijl mijn Nest Hub de 5 GHz-band nam.

Waargenomen snelheid

Hoewel de Google Home-app een ingebouwde snelheidstest heeft gebruikte ik de bekende Speedtest van Ookla om de gemiddelde wifisnelheid van de Nest Wifi te vergelijken met mijn Netgear Orbi RBR40. Ik heb op beide apparaten evenveel snelheidstests gedaan vanuit de woonkamer waar de apparaten stonden opgesteld. De resultaten vind je in het onderstaande diagram.

Google Nest Wifi Pro review: doet niet waar je echt op hoopt

Het val op dat de Nest Wifi Pro gemiddeld genomen voor een hogere downloadsnelheid kan zorgen. Een belangrijke factor is dat ik op een relatief kleine ruimte veel verbonden apparaten heb zoals smart speakers, slimme klokjes, een smart display, enzovoort. De relatief grote prestatiewinst kan dus voor een deel te verklaren zijn door de extra frequentieband die apparaten beter helpt indelen.

Extra wifipunt stelt teleur

Er is wel één teleurstellend gegeven en dat zijn de prestaties op de eerste verdieping. Op die plaats staat geen extra wifipunt wegens de zwakke verbinding met de router beneden. Het extra wifipunt op de hoge kast in de garage zou onze slaapkamers boven in theorie van een goede verbinding moeten voorzien. De Google Home-app geeft ook aan dat het extra punt een prima mesh-verbinding heeft met de router, dat wil zeggen dat het netwerk succesvol wordt uitgebreid.

Toch was ik erg teleurgesteld door de netwerksnelheid op de eerste verdieping. Ik behaalde er snelheden van rond de 30 Mbps, wat nauwelijks beter is dan wat de Netgear Orbi RBR40 in zijn eentje kon klaarspelen vanaf de woonkamer beneden. Dat draadloos bereik moet echt beter. Je zou je Nest Wifi Pro-router al haast in je dekvloer moeten verwerken als je boven een behoorlijke snelheid wil.

Google Nest Wifi Pro review: doet niet waar je echt op hoopt

Slimme functies

Snelheidstest

De Nest Wifi Pro heeft een ingebouwde snelheidstest die je kan uitvoeren als je op het apparaat tikt in de Home-app. De test werkt erg vlot, hoewel ze geen informatie geeft over de ping, ofwel de gemeten vertraging op je netwerk. Google legt verder ook telkens laagdrempelig met taal uit of het al dan niet goed zit met je snelheden. Het is namelijk niet voor iedereen eenvoudig om metingen te interpreteren.

- Lees verder onder de afbeeldingen -

Google Nest Wifi Pro review: doet niet waar je echt op hoopt

Datagebruik

in de Google Home-app is het een beetje verwarrend dat functies voor de Nest Wifi Pro op twee verschillende plaatsen te vinden zijn. Als je op de Nest Wifi Pro tikt kan je een snelheidstest starten, de mesh-verbinding testen tussen je netwerkpunten, je vindt er enkele privacyinstellingen, instellingen voor meldingen en voorkeursactiviteiten.

Daarnaast vind je nog andere functie via de ronde 'Wifi'-knop in de Home-app. Via die knop vond je onder meer een overzicht van je internetgebruik. Je ziet het real-time dataverbruik, het dag-, week-, en maandverbruik en de resultaten van snelheidstesten. Google maakt het erg overzichtelijk en je vindt ook wel apparaten verbonden zijn. Voor elk individueel apparaat ontdek je onder meer met welke frequentieband die is verbonden en ook hoeveel data het in real-time verbruikt. Erg goed.

Voorkeursactiviteiten

Er zijn twee soorten van voorkeursactiviteiten in de Home-app: videobellen en gamen via Stadia. Indien je dat wenst kan je router deze activiteiten voorrang kan geven als ze automatisch worden gedetecteerd. Stel je vriendin streamt een serie op Netflix, terwijl jij in een videovergadering zit, dan wordt in de eerste plaats de stabiliteit van jouw vergadering gegarandeerd wanneer er een te druk netwerkverkeer is.

Die functionaliteit voor videobellen werkt niet alleen met Meet, maar ook met Zoom, Microsoft Teams en andere populaire tools. De gamefunctie aan de andere kant, werkt alleen met Stadia. Ja hoor, hetzelfde Stadia waar Google over enkele weken de stekker uit trekt.

Euhm Google

Het is erg jammer dat Google met de komst van de Nest Wifi Pro-router niet de inspanning heeft gedaan om deze gamefuncties ook voor andere diensten te optimaliseren. Google werkte bijvoorbeeld nauw samen met NVIDIA GeForce Now om de cloudgaming te optimaliseren voor het gebruik op Chromebooks. Jammer dat het dan weer niet werkt met de Nest Wifi Pro-router, alsof er onderling tussen deze twee teams bij Google nooit wordt gepraat.

Het team dat aan de Nest Wifi Pro heeft gewerkt, lijkt maar weinig andere vrienden te hebben op het werk. Recent begon Google ook de Home-app voor Wear OS-horloges te testen. Onlangs stelde ik nog bij de review van de Pixel Watch vast dat je vanaf je pols helemaal niets kan aanvangen met je nieuwe Nest-router.

Google Nest Wifi Pro review: doet niet waar je echt op hoopt

Prioriteitsapparaten

De functie 'Prioriteitsapparaten' lijkt sterk op 'Voorkeursactiviteiten', ook al vind je het in een heel ander menu. Met Prioriteitsapparaten geef je een bepaald apparaat voorrang in je netwerkverkeer voor een zelfgekozen duur. Als je dus je PlayStation geen voorrang kan geven met de voorkeursactiviteit 'gaming', kan het dus wel als je hem prioriteit geeft.

Ik ging de functies prioriteitsapparaten en voorkeursapparaten testen en die resultaten vergelijken met een normaal gebruik waarbij er geen voorrang wordt gegeven. Dat deed ik door draadloos een game te streamen op Stadia via de Steam Deck, dat is een handheld-pc. Ik streamde telkens in een lagere resolutie en dit waren de testscenario's:

  • Scenario 1: voorkeursactiviteit 'gaming' actief (enkel compatibel met Stadia)
  • Scenario 2: prioriteitsapparaat Steam Deck actief
  • Scenario 3: geen Nest Wifi Pro-functie actief, maar wel een Netflix en Spotify stream op de achtergrond

Het viel me op dat in elk van deze scenario's Stadia rond de 6 Mbps aan data verbruikt wanneer je een game streamt zonder dat je zelf met het spel in interactie gaat. Wanneer je volop de knoppen bedient, wordt dat piekverbruik verhoogd tot 12 Mbps. Dat piekverbruik verschilde ook nauwelijks bij deze drie scenario's, vermoedelijk omdat mijn netwerk nog steeds beschikte over ruim voldoende bandbreedte om de kwaliteit van streamen te garanderen. Deze functies kunnen dus enkel voordelig zijn wanneer je echt over een minder goede verbinding beschikt, bijvoorbeeld omwille van de aansluiting in je woning.

Wifi voor het gezin 

Met 'Wifi voor het gezin' krijg je meer controle over het netwerkgebruik in je huis. Je kan kinderen bijvoorbeeld op hun PlayStation de toegang ontzeggen tot wifi vanaf 20:00 wanneer ze moeten gaan slapen. Zo weet je dat ze niet stiekem uit hun bed zullen sluipen voor een nachtelijk potje Fortnite.

Daarnaast kan je ongepaste websites blokkeren op hun tablet. Deze functies zijn een leuke extra die doet denken aan de mogelijkheden van Google Family Link. Op apparaten waar Family Link niet kan ingrijpen kan je nog beroep doen op de Nest Wifi Pro.

Gerelateerde artikelen

Gastnetwerk

Verder is er nog het gastnetwerk waarmee bezoekers snel kunnen verbinden door een QR-code te scannen. Ze zijn dan niet rechtstreeks verbonden met jouw netwerk waardoor je meer controle hebt over je privacy. Je kan dan precies bepalen tot welke wifi-apparaten je bezoekers toegang krijgen. Je gastnetwerk heeft een eigen naam en wachtwoord en je kan de inloggegeven casten op een smart display of op het scherm van je tv. Het gastnetwerk is voornamelijk een interessante functie voor wie soms bezoekers ontvangt die hij niet goed kent, maar Google slaagt er ook in om de functie erg gebruiksvriendelijk te presenteren.

Conclusie

Met de Nest Wifi Pro heeft Google een prima router ontwikkeld die een technische zaken laagdrempelig maakt. Je wordt stap voor stap in de Home-app begeleid en Google geeft je advies bij het plaatsen van wifi-punten.

Het is alleen jammer dat alle functies van Nest Wifi Pro in twee verschillende menu's zijn ingedeeld in de Google Home-app. Want de informatie zelf is wel overzichtelijk gepresenteerd. Functies zoals 'wifi voor het gezin', 'prioriteitsapparaten' en het gastnetwerk zijn zeker een meerwaarde, alleen kunnen sommige functies dan weer wat vernieuwing gebruiken.

Google Nest Wifi Pro review: doet niet waar je echt op hoopt

De meeste functies van de Nest Wifi Pro zijn ook in de apps van concurrenten te vinden. Anderzijds mis je van Googles router dan weer een aantal nuttige functionaliteiten zoals een firewall, een ingebouwde VPN-dienst en de mogelijkheid om zelf te bepalen met welke frequentiebanden je apparaten werken.

De Nest Wifi Pro is ook best prijzig, en zeker als je kijkt naar het tegenvallende bereik van zijn antennes en het gebruik van 1 gigabit ethernetpoorten. Daarnaast is het jammer dat je geen andere Nest-routers of wifi-punten kan inzetten om je netwerk uit te breiden.

De Nest Wifi Pro is een product dat geschikt is voor gebruikers die een router zoeken waarbij ze bij de installatie in mensentaal wordt begeleid. Ook wie ervan houdt om de functies van zijn router te bundelen in de Home-app, kan de Nest Wifi Pro overwegen. Op die manier zijn die features op dezelfde plaats waar je ook je smarthome-apparaten bedient. Voor de meeste consumenten zijn er heel wat geschikte alternatieven en ook de andere goedkopere routers van Google zijn het overwegen waard.

Google Nest Wifi Pro kopen

De Nest Wifi Pro is in de uitvoering Sneeuw vanaf nu beschikbaar in de winkels. Eén exemplaar kost 219,99 euro en voor twee stuks betaal je 329,99 euro.

Google Nest Wifi Pro kopen
Google Nest Wifi Pro kopen
Google Nest Wifi Pro kopen

Google Nest Wifi Pro kopen

Met de Nest Wifi Pro heeft Google een prima router ontwikkeld die een technische zaken laagdrempelig maakt. Je wordt stap voor stap in de Home-app begeleid en Google geeft je advies bij het plaatsen van wifi-punten.

€ 329,00

Winkelen op:

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips & guides

Dit vind je misschien ook leuk