Hier moet je op letten als je zonnepanelen wil aanschaffen

Hier moet je op letten als je zonnepanelen wil aanschaffen

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

We zijn misschien niet het meest zonnige land van Europa, we hebben niet voor niets Nederlandse wijngaarden. We hebben namelijk best veel zonuren. Uren waar we duurzaam gebruik van kunnen maken door er energie mee te genereren. Overweeg jij ze, zonnepanelen? Dit is waar je dan op moet letten.

Budget

Bedenk je van tevoren hoeveel geld je wil spenderen aan je zonnepanelen. Hoe meer je er neemt, hoe duurder het wordt. Bovendien wil je misschien investeren in een batterij om die energie te kunnen opslaan. Zet dit alles op papier om vervolgens te berekenen hoeveel zonnepanelen realistisch voor je zijn. Je kunt eventueel op de website van Milieu Centraal terecht voor een indicatie van wat deze gadget voor je dakpannen gaat kosten. Check ook of je het eigenlijk wel mag. Een vergunning is niet nodig, tenzij je in een monumentaal pand woont.

Hier moet je op letten als je zonnepanelen wil aanschaffen

Dak

Radar schrijft dat daken meestal wel geschikt zijn voor zonnepanelen, al is een dak op het noorden vaak aanzienlijk minder interessant. Daken op het zuiden, zuidoosten of zuidwesten krijgen veel zon, terwijl een dak op het noorden 40 procent minder zon krijgt. Je kunt bij een dak op het noorden dan ook beter investeren in isolatie. Hetzelfde geldt voor daken naast grote bomen, waardoor er bijvoorbeeld veel schaduw op valt. Het is ook niet gezegd dat het type dakbedekking van je woning geschikt is voor zonnepanelen.

Installateur

Zonnepanelen installeer je niet zelf. Hiervoor komt een installateur langs om de gevaarlijke klus te klaren. Vraag bij minimaal drie partijen een offerte op en kijk goed wat er allemaal inclusief is en wat niet. Maken ze ook schoon? Wat zijn de garanties? Is er een schets van je situatie gemaakt? Heeft het bedrijf een keurmerk zoals Zonnekeur? Wat is de levensduur van de omvormer, wat de schatting van de opbrengsten per paneel?

Garantie

Hoewel garantie ook een onderwerp is dat aan bod komt bij de installateur, is het ook iets waar je je zelf goed over moet buigen. Check het vermogen van de panelen als ze eenmaal liggen. Wat leveren ze? Zullen ze over 10 jaar nog steeds hetzelfde opleveren? Wend je eventueel tot de Stichting Garantiefonds Zonne-energie. Die garandeert wanneer een leverancier of installateur failliet gaat dat garanties toch doorlopen. Ook is er Stichting Zonnegarant, dat de opbrengst van panelen garandeert en eventueel het verschil vergoedt.

Veel plezier met het uitzoeken van de juiste zonnepanelen en installateur. We wensen je veel groene stroom toe!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk