Hoe veilig zijn slimme apparaten? Dat gaat deze overheidsorganisatie uitzoeken

Hoe veilig zijn slimme apparaten? Dat gaat deze overheidsorganisatie uitzoeken

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Van luidsprekers en lampen tot koelkasten en thermostaten: we hebben steeds meer slimme apparaten in en rondom ons huis. Maar zijn deze apparaten wel veilig? En wat zijn de privacyrisico’s van slimme apparaten?

Agentschap Telecom

Agentschap Telecom is een Nederlandse overheidsorganisatie dat werkt aan een veilig verbonden Nederland. Dat is nodig want de ontwikkelingen gaan snel. De afhankelijkheid van de digitale infrastructuur neemt toe – en daarmee de kwetsbaarheid van onze samenleving. Want wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor ons land als de telecom uitvalt door een cyberaanval van hackers?

In onze samenleving is de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de digitale infrastructuur enorm belangrijk. Agentschap Telecom voert de wet- en regelgeving uit op dit gebied. En we houden er toezicht op dat iedereen zich aan de regels, eisen en voorwaarden houdt.

Wat doet Agentschap Telecom?

Agentschap Telecom doet onder andere onderzoek naar bijvoorbeeld digitale veiligheidseisen van IoT-apparatuur of het toezicht op AI-toepassingen. En die IoT-apparatuur is nu juist een zorgenkindje. Maar liefst 48 procent van de Nederlanders is bang dat slimme apparaten in huis inbreuk kunnen maken op hun privacy. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.035 Nederlanders van achttien jaar en ouder: "Ondanks deze angst verwacht een op de vijf respondenten dat zij binnen vijf jaar volledig zijn overgestapt op het gebruik van slimme apparaten."

Hoe veilig zijn slimme apparaten? Dat gaat deze overheidsorganisatie uitzoeken

Alle slimme apparaten moeten cyberveilig zijn

Onder andere regelmatig updaten kan privacyrisico’s beperken. Ook goede inloggegevens zijn van groot belang. Helaas is lang niet iedereen hiervan op de hoogte. Gevolg: onveilige slimme apparaten, en daar komen de hackers om de hoek kijken. Agentschap Telecom test alle apparaten om te kijken of ze voldoen aan de nieuwe Europese regels die eraan komen. Alle slimme apparaten moeten namelijk vanaf de zomer van 2024 cyberveilig zijn. Zijn ze dat niet, dan kunnen ze van de markt worden gehaald, zo meldt het agentschap aan RTL Nieuws.

Meer weten? In de uitzending hieronder leggen de medewerkers van Agentschap Telecom uit hoe ze de cyberveiligheid van slimme producten testen.

Tips & guides

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk