HomeWizard energiemeters review: onmisbaar als je zonnepanelen hebt

HomeWizard energiemeters review: onmisbaar als je zonnepanelen hebt

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Energiekosten rijzen de pan uit en bij elk beetje stroom of gas dat je kan besparen, wint je portemonnee. Het Nederlandse bedrijf HomeWizard beweert dan zijn slimme energiemeter en stopcontact meer inzicht geven in het verbruik. De Wi-Fi P1 Meter en Energy Socket tonen je verbruik in een grafiek op je telefoon en de prijs van de producten is laag. Dit is de review.

HomeWizard slimme energiemeters

Elektriciteit en gas neemt in 2022 een flinke hap uit het budget van gezinnen. In Europa klinken steeds meer stemmen die roepen om sneller af te stappen van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. De oorlog is Oekraïne heeft een grote invloed op de energieprijzen: een externe factor waar we geen invloed op hebben. Maar wat je wel kan doen is stappen nemen om te besparen en je verbruik in het oog te houden.

Gerelateerde artikelen

HomeWizard heeft met de Wi-Fi P1 Meter en Energy Socket twee goedkope smarthomeproducten uitgebracht die precies dat doen. De Wi-Fi P1 Meter kan je verbinden met je digitale energiemeter en in de app verschijnt dan in real-time je verbruik van elektriciteit en gas, net als de energie die je eventueel opwekt met je zonnepanelen. Daarnaast kan de Energy Socket gedetailleerd het stroomverbruik tonen van één specifiek apparaat en zo kan je sluipverbruik opmerken. Je kan ook met timers instellen wanneer het stopcontact actief moet zijn.

De P1 en Energy Socket kosten respectievelijk 29,95 euro en 33,95 euro, wat geen enorme bedragen zijn. Hier lees je wat je ervoor terugkrijgt.

Specificaties

- Lees verder onder de specificaties -

Wi-Fi P1 Meter Energy Socket
Verbinding: Wifi 2.4Ghz b/g/n Wifi 2.4Ghz b/g/n
Gebruik: IP51 (binnenshuis) IP51 (binnenshuis)
Aansluiting: P1-poort, netstroom Netstroom
Eigen gebruik: Minder dan 1W Minder dan 1W
Data-opslag: In de cloud, 12 maanden In de cloud, 12 maanden
Data-frequentie: Elektriciteit elke seconde, gas elke 5 minuten Elke seconde
Versleuteling: Ja Ja
Smarthomeplatform: / /
Extra: Meten in fasen Sckakelslot, Kinderbeveiliging, RGB dimbaar
Prijs:  29,95 euro Vanaf 23,95 euro

HomeWizard Wi-Fi P1 Meter

Installatie

De P1-energiemeter en het slimme stopcontact moet je op bijna dezelfde manier installeren. Allereerst download je de 'HomeWizard Energy'-app en belangrijk is dat je je hierbij niet laat verwarren door de andere apps van het Nederlandse bedrijf. Zo had ik in de plaats de HomeWizard-app op mijn telefoon - dus zonder het woordje Energy - en ik probeerde tevergeefs aan het werk te krijgen. De informatie die met de verpakking komt is ook erg summier en er is geen QR-code die je bijvoorbeeld naar de je juiste app leidt.

Maar zodra je HomeWizard Energy op je telefoon hebt gaat het gelukkig snel. De P1-meter krijgt een plaatsje in de P1-poort van je digitale energiemeter, dat is in feite een telefoonaansluiting die meestal achter een klepje zit verstopt.

De verpakkingen van de Wi-Fi P1 Meter en Energy Socket

De verpakkingen van de Wi-Fi P1 Meter en Energy Socket

Volgens HomeWizard werkt de P1-meter met alle slimme meters die in Nederland en België worden gebruikt. Toch hangt het van jouw type meter af of het apparaatje al dan niet stroom krijgt via de P1-poort of toch behoefte heeft aan een aansluiting via een AC-adapter. Voor de laatste slimme meters is zo'n adapter geen vereiste meer en anders kan je hem via een micro-usb-kabel en een telefoonoplader van stroom voorzien. Als je een wit lichtje ziet weet je dat het apparaatje werkt.

Vervolgens maakt het apparaatje zelf een wifi-hotspot waar je mee verbindt, om vervolgens het wachtwoord van je router in te voeren. Je geeft daarna je huis en energiemeter nog een naam en ten slotte is er voor de P1-meter nog een extra klusje. Veel netbeheerders vergrendelen de P1-poort van hun slimme energiemeter en de HomeWizard Energy-app verwijst je dus automatisch naar de website van je netbeheerder waar je de poort kan ontgrendelen zodra je even inlogt. Dat werkte vlot en zonder problemen.

De HomeWizard Wi-Fi P1 Meter verbonden met een digitale meter

De HomeWizard Wi-Fi P1 Meter verbonden met een digitale meter

Stroom en gas meten

De P1 geeft in de app aan de hand van twee grafieken je stroom- en gasverbruik weer. Je kan voor elk tijdstip je verbruik nagaan en zo tot 12 maanden terug in de tijd gaan. De HomeWizard Energy-app maakt het controleren van je stroomverbruik erg eenvoudig en overzichtelijk en zeker voor wie over zonnepanelen beschikt, is de informatie die de P1-meter verzamelt erg waardevol.

De app toont namelijk ook de stroom die je met je zonnepanelen weer in het stroomnet injecteert. En afhankelijk van de weersomstandigheden ontdek je zo dat je op zonnige dagen vaak meer stroom zal opwekken dan je kan verbruiken. Dat geeft je meteen nieuwe inzichten. Ik geef even een voorbeeld.

Ik merkte tijdens mijn testperiode om 22:00 uur en om 00:30 uur twee opvallend hoge pieken in mijn verbruik. De P1-meter meette zo'n 1.800W stroom terwijl ik 's avonds doorgaans tussen de 200W en 300W verbruik. Ik wist dat rond dat tijdstip de vaatwasser heeft gewerkt, want met het daltarief is het waterverbruik goedkoper. Om te bevestigen dat het verbruik inderdaad afkomstig is van de vaatwasser, sloot ik hem ook even aan op het Energy Socket die daarna dezelfde verbruikspieken toonde. Ik kwam zo tot de conclusie dat ik de vaatwasser veel beter op een zonnige dag kan laten werken, want op de meeste lentedagen wek ik tot 3.000W op met mijn zonnepanelen. De kosten van elektriciteit liggen veel hoger dan die van water en dan is de keuze snel dus gemaakt.

- Lees verder onder de afbeeldingen -

HomeWizard energiemeters review: onmisbaar als je zonnepanelen hebt

Bereken je kosten

Natuurlijk is het begrijpelijk dat je misschien niet elke dag naar je stroomverbruik wil kijken. Daarvoor dient de Weekvergelijking die je vanuit de instellingen van de HomeWizard Energy-app kan activeren. Het zijn eenvoudige meldingen die procentueel de stijging of daling van je stroomverbruik weergeven, vergeleken met de vorige week.

Dat is handig, maar persoonlijk vind ik dat zulke rapporten nog uitgebreider mogen. Met enkel de procentuele verandering van je verbruik, zou je het grotere plaatje kunnen missen. Verder kan je in de HomeWizard-app ook handmatig het maandverbruik van gas- en elektriciteit controleren, maar die informatie zou de app nog iets inzichtelijker kunnen presenteren.

Daarnaast kan je ook je stroom- en gaskosten berekenen in de app, maar daarvoor moet je eerst je tarieven invullen. Dat is vooral handig voor wie nog een vast energiecontract heeft. Voor eigenaars van zonnepanelen houdt de HomeWizard Energy-app houdt ook rekening met de vergoeding van geïnjecteerde stroom en je krijgt zo een totale kost te zien per dag, week of maand.

De vergelijking van het stroomverbruik op langere termijn zou nog uitgebreider mogen

De vergelijking van het stroomverbruik op langere termijn zou nog uitgebreider mogen

HomeWizard Energy Socket

Installatie

Zoals gezegd is de installatie van de Energy Socket vergelijkbaar aan die van de P1. Je stopt hem in het stopcontact, verbindt met wifi en al laatste kies je een passend label voor het apparaat dat je wil aansluiten. Je kan dus aangeven of het om een oven gaat, een gameconsole, vaatwasser, enzovoort.

De Energy Socket geeft met een opvallend groen licht weer als hij correct is ingesteld. Dat licht blijft standaard aan zolang het stopcontact actief is, maar persoonlijk vond ik het licht veel te fel. Ik ontdekte pas later per toeval dat je het licht in de instellingen van de HomeWizard Energy-app kan dimmen of zelfs helemaal uitschakelen.

Al hoef je niet te veel in te zitten over het extra stroomverbruik, want dat blijft telkens onder de 1W ook bij fel licht. Toch mag het licht van mij standaard iets subtieler zijn of HomeWizard zou je bij de installatie de lichtsterkte kunnen laten kiezen.

Sluipverbruik opsporen

Met de Energy Socket kan je elke minuut het stroomverbruik van je aangesloten apparaten meten. Dat is handig wanneer je veranderingen in het gebruik wil opmerken. Zo kan je bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat apparaten op bepaalde momenten te veel verbruiken en dat je beter van de netstroom haalt als je ze niet gebruikt. Dat werkt ook erg goed in combinatie met de P1-meter, zoals ik al eerder omschreef. Hoge pieken in het algemene stroomverbruik zetten je tot nadenken waarna je met de Energy Socket 'de schuldige' gaat opsporen.

Ik heb de Energy Socket onder andere met de vaatwasser gerbruikt, maar ook met de Nest Hub, een smart display van Google. Dat apparaat beschikt over een lichtmeter en bij weinig omgevingslicht hanteert het een lagere schermhelderheid dan bij veel licht. Ik zag zo dat de Nest Hub overdag tot een derde meer stroom verbruikt vergeleken met 's nachts, al weegt het verbruik uiteraard maar nauwelijks op tegen de energiehongerige vaatwasser. Net als bij de P1-meter kan ook de Energy Socket je energiekosten bereken als je vooraf de tarieven invult.

De Nest Hub heeft overdag een hoger verbruik

De Nest Hub heeft overdag een hoger verbruik

Slim stopcontact

Het kan een goed idee zijn om bij apparaten zoals de Nest Hub overdag de stroom te onderbreken als je toch naar je werk bent. Met de Energy Socket kan je voor je slimme stekker een timer instellen. Dat werkt via de EnergySaver-functie. Je stelt per dag een planning in en de Energy Socket onderbreekt dan automatisch de stroom. Dat werkt erg eenvoudig.

Integratie met smarthome

Zowel de Wi-Fi P1 Meter en Energy Socket bieden geen ondersteuning voor bekende smarthomeplatformen zoals HomeKit, IFTTT of Google Assistent. Voor de P1-meter lijkt dat een logische keuze, maar het slimme stopcontact zou van mij gerust met de Assistent mogen werken. Dan kan je met een commando het de Energy Socket activeren of je kan je stopcontact aanzetten met een knop in de Google Home-app.

Vooral het ontbreken van IFTTT-ondersteuning voelt als een gemis aan. IFTTT staat voor 'If This Than That'. Je kan daarmee smarthomeproducten slimmer maken door ze samen te laten werken. Een voorbeeld: de zon schijnt en je wekt meer stroom op dan je verbruikt, dan meet de P1-meter. Op het moment dat je dus in feite gratis stroom verbruikt zou HomeWizard automatisch een signaal kunnen geven aan je Roomba-robotstofzuiger die je huis begint schoon te maken. Dat soort verbindingen tussen producten kunnen ontzettend handig zijn en dat ze niet werken met de HomeWizard-producten is echt een gemis. De meeste grote merken van smarthome-apparaten werken namelijk met IFTTT.

HomeWizard Energy heeft een timerfunctie voor de Energy Socket

HomeWizard Energy heeft een timerfunctie voor de Energy Socket

Energy+

Toch maakt HomeWizard het mogelijk om apparaten samen te laten werken, zij het in beperkte mate. Als onderdeel van het Energy+-abonnement van 0,99 euro p/m kan je een zogenaamde 'Zonnetaak' maken. Wanneer je volgens de P1-meter meer stroom opwekt dan je verbruikt, kan je automatisch een Energy Socket activeren. Al is die eigen betaalde toepassing een stuk beperkter vergeleken met de mogelijkheden met een integratie van IFTTT.

Energy+ brengt nog meer extra's. Je kan je energiemetingen langer dan 12 maanden opslaan en zo vergelijk je je verbruik per jaar. Verder kan de app pushmeldingen sturen wanneer je stroomverbruik plots opvallend hoog is. De HomeWizard Energy-app kan dan ook het sluipverbruik beter analyseren door stand-by-grafieken van je verbruik te tonen in vergelijking met hoge verbruikspieken. Het is ten slotte mogelijk om je gegevens te exporten naar een document.

- Lees verder onder de afbeeldingen -

HomeWizard energiemeters review: onmisbaar als je zonnepanelen hebt

Je kan stellen dat HomeWizard een aantal krachtige functies achter zijn Energy+-betaalmuur stopt. Zeker de pushmeldingen bij hoog verbruik kunnen je mogelijk veel geld besparen en je zou je kunnen afvragen of deze functie niet standaard zou moeten werken bij producten als deze. Anderzijds kan je ook stellen dat 0,99 euro per maand ook zeker geen hoog bedrag is. Het mooie is dat de app je zwart op wit kan aantonen of ze jou al niet geld bespaart zodat je de kostprijs voor je abonnement kan terugverdienen.

Privacy en beveiliging

De manier waarop slimme producten zijn beveiligd en fabrikanten met je privacy omgaan, is een belangrijk aspect om te overwegen bij smarthome-apparaten. In de informatie van de HomeWizard Energy-app in de Google Play Store blijkt dat gegevens versleuteld zijn bij overdracht. Verder verzamelt HomeWizard wel je appgegevens en gegevens over je telefoon en die gebruikt het Nederlandse bedrijf om de kwaliteit van zijn producten te verbeteren. Toegang tot je locatie wordt in de app gevraagd, maar die toestemming is optioneel.

Al we verder de uitgebreide privacyverklaring lezen, valt alleen op dat de HomeWizard Energy-app links kan bevatten naar websites en advertenties van derden. Deze partijen kunnen mogelijk informatie van gebruikers registreren en HomeWizard heeft geen controle over wat die derde partijen met gebruikersgegevens doen. In de app heb ik geen advertenties gezien, maar HomeWizard zet er dus wel de deur voor open.

Gerelateerde artikelen

Conclusie

HomeWizard heeft met zijn Wi-Fi P1 Meter en Energy Socket twee ontzettend handige producten uitgebracht die een grote groep van consumenten kunnen aanspreken. Met de hoge energieprijzen wordt het steeds interessanter om je verbruik nauwlettend in het oog te houden en de HomeWizard Energy-app maakt dat erg eenvoudig. Als je de Energy Socket en de P1-meter laat samenwerken kan je sluipverbruik ontdekken en zo flink wat geld besparen.

Let er alleen op dat dit bedrijf een aantal nuttige functies achter een betaalmuur verschuilt. Met name de pushmeldingen bij hoog verbruik zijn echt een gemis en ze zouden eigenlijk standaard moeten werken. Je koopt namelijk deze producten om energie te besparen en overmatig verbruik te ontdekken. Gelukkig is de prijs van het Energy+-abonnement wel toegankelijk. Een ander gemis is ondersteuning voor de bekende smarthomeplatformen.

De Wi-Fi P1 Meter en Energy Socket werken ook handig samen dankzij de zogenaamde 'Zonnetaken'. Als de zon meezit, kan de Energy Socket automatisch één van je elektrische apparaten aan het werk zetten. Het maakt deze slimme meters ontzettend interessant voor eigenaars van zonnepanelen. Een no-brainer durf ik gerust zeggen gezien de toegankelijke prijzen.

HomeWizard Wi-Fi P1 Meter en Energy Socket kopen

De Wi-Fi P1 Meter en Energy Socket zijn te koop via de website van HomeWizard en via verschillende andere kanalen.

HomeWizard Wi-Fi Energy Socket
HomeWizard Wi-Fi Energy Socket
HomeWizard Wi-Fi Energy Socket

HomeWizard Wi-Fi Energy Socket

De Energy socket helpt je met de gratis Energy app het gebruik van je apparaten te begrijpen. De energy socket plaats je op de stekker van het apparaat en verbindt met Wi-Fi. Inzicht was nog nooit zo makkelijk.

€ 33,95

Winkelen op:

De HomeWizard Energy Socket

De HomeWizard Energy Socket

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk