Inzicht in je waterverbruik met een slimme watermeter, zo werkt het

Inzicht in je waterverbruik met een slimme watermeter, zo werkt het

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Met de HomeWizard Watermeter krijg je realtime inzicht in het waterverbruik van je woning. Je komt te weten hoeveel water er wordt verbruikt tijdens het douchen, het besproeien van de tuin besproeiing, het wassen en nog veel meer. Dit moet je weten over de HomeWizard Watermeter.

Wat is de HomeWizard Watermeter?

Deze Watermeter is gemaakt door een Nederlands bedrijf genaamd HomeWizard. Dit bedrijf begon in 2011 als domoticaplatform inclusief een smarthomehub. Deze hub kon gekoppeld worden met accessoires zoals slimme stopcontacten, modules en sensoren. Ook de hardware van KlikAanKlikUit was compatibel met het systeem. Dit platform heeft plaatsgemaakt voor een hele serie Homewizard-producten waarmee je inzicht krijgt in je water-, stroom- en gasverbruik. De bijbehorende HomeWizard Energy-app helpt je om je verbruik inzichtelijk te maken.

De HomeWizard Watermeter is het nieuwste product en hiermee kun je in een paar stappen realtime het waterverbruik van je woning monitoren. In dit artikel lees je alles over dit slimme apparaatje.

Slimme Homewizard producten
Inzicht in je waterverbruik met een slimme watermeter, zo werkt het

Specificaties

Verbinding: 802.11b/g/n (2.4 GHz) WiFi, versleuteling met WPA, WPA2 en WPA3  
Voeding: Via usb-c: Realtime data, via 2x CR123A Batterij: 4x per dag meetgeschiedenis  
Maximale meetsnelheid: Via usb-c: 200 liter per minuut, via 2x CR123A Batterij: 30 liter per minuut (1 jaar)  
Minimale meeteenheid: 0.3 liter
Geschiedenis: Geschiedenis van de afgelopen 12 maanden energieverbruik, te verlengen met een Energy+ abonnement
Beveiliging: Automatische beveiligingsupdates, 128 bits AES versleuteling met TLS/SSL
Externe koppelingen: Open API (JSON)

Wat zit er niet) in de doos

  • Homewizard Watermeter
  • Watermeter adapter
  • 5V USB voeding
  • 3 meter USB-C kabel
  • Snelstartgids  
Inzicht in je waterverbruik met een slimme watermeter, zo werkt het

Eenvoudige installatie

Je bevestigt de HomeWizard Watermeter allereerst op je analoge watermeter. Dat is zo gepiept. Binnen een paar minuten was de adapter bevestigd. De HomeWizard Watermeter apparaatje werkt namelijk met de meeste watermeters met een Itron-, Elster- of Sensus-montage. Wil je weten of de Watermeter met jouw analoge watermeter werkt? Kijk dan hier.

Inzicht in je waterverbruik met een slimme watermeter, zo werkt het

Heb je het apparaatje op je watermeter gemonteerd? Dan verbind je de HomeWizard Watermeter met wifi en download je de HomeWizard Energy-app op je telefoon. Nu ben je klaar om water te besparen!

Kies voor netstroom of batterijen

De HomeWizard Watermeter kun je voorzien van stroom via een usb-c-kabel van drie meter met een 5V-stekker. Deze zit al in de verpakking. Je wordt dan realtime op de hoogte gehouden van je waterverbruik. Nog een voordeel: de HomeWizard Watermeter kan via netstroom 200 liter per minuut meten.

Heb je geen stroompunt in de buurt van je watermeter? Dan kun je batterijen gebruiken. Je waterverbruik wordt dan vier keer per dag bijgewerkt in de app. Geen realtime inzicht dus, en de maximale meetsnelheid staat op slechts 30 liter per minuut.

Netstroom Batterijen
Maximale meetsnelheid: 200 liter per minuut 30 liter per minuut
Inzicht in waterverbruik: Realtime 4 keer per dag
Kosten: Gratis € 4.95
Inzicht in je waterverbruik met een slimme watermeter, zo werkt het

Inzicht in je waterverbruik

De HomeWizard Watermeter geeft je direct inzicht in je waterverbruik. Zo weet je precies hoeveel water je gebruikt bij het vullen van een bad, wassen van je handen of tijdens het douchen. Pak de Energy-app erbij en wissel tussen Nu (realtime), Dag, Week, Maand en Jaar. In de screenshot hieronder zie je wanneer we onder de douchen stappen, en wanneer we water voor thee pakken.

Realtime inzicht, inzicht per dag en inzicht per week

Je kan in de Energy-app ook tarieven voor gas, stroom (normaal en daltarief) en water invoeren. Zo kun je inzichtelijk maken wat precies de kosten zijn van een douchebeurt van tien en van vijf minuten. Die afzonderlijke kosten laat de app (nog) niet zien. Je ziet alleen de kosten per dag, week, maand en jaar.

Meer slimme functies

Wil je het uiterste uit de HomeWizard Watermeter halen? Neem dan een abonnement op Energy+. Met dit abonnement krijg je exclusieve functies bovenop de gratis functies in de Energy-app. Zo zal vanaf eind dit jaar de Watermeter van jouw watergebruik leren en meldingen sturen bij opvallend hoog waterverbruik. Homewizard noemt dit 'Lekkage detectie'. Daarnaast heb je toegang tot meer data vanwege de langere meetgeschiedenis. Je kan namelijk je geschiedenis langer dan de standaard 12 maanden opslaan. Zo kun je jaren van waterverbruik met elkaar vergelijken.

Wist je dat waterlekkage een van de grootste schadeposten is van Nederland? Word snel op de hoogte gebracht met een notificatie bij een lekkende leiding, gesprongen kraan of ander opvallend verbruik. Met slimme zelflerende algoritmen word gekeken naar jouw normale verbruik en ontvang je een notificatie bij afwijkingen.

Homewizard over de functie 'Lekkage detectie'

Energy+ kost €0,99 per maand. Er is maar één Energy+ abonnement per huis nodig om alle producten en gebruikers toegang te geven tot de Energy+ functionaliteiten. Je kan dan ook energie- en gasgeschiedenis langer dan de standaard 12 maanden opslaan, en de data van je grafieken exporteren in Excel. En bij afwijkend stroom- of gasgebruik ontvang je dan ook een melding. Je kan het abonnement in de HomeWizard Energy-app afsluiten.

Slimme stekker, slimme energiemeter en slimme watermeter in de Energy-app

Slimme stekker, slimme energiemeter en slimme watermeter in de Energy-app

Beveiliging, privacy en api

De HomeWizard Watermeter zorgt ervoor dat de verzamelde data veilig opgeborgen wordt. Zo is het apparaatje voorzien van 128 bits AES versleuteling met TLS/SSL, en beveiligingsupdates worden automatisch geïnstalleerd. TLS (SSL) is 128-bit encryptie op het ogenblik nog de norm.

We hebben eerder al ontdekt dat HomeWizard je appgegevens en gegevens over je telefoon gebruikt om de kwaliteit van zijn producten te verbeteren. Toegang tot je locatie wordt in de app gevraagd, maar die toestemming is optioneel. Daarnaast is in de uitgebreide privacyverklaring te lezen dat de HomeWizard Energy-app links kan bevatten naar websites en advertenties van derden. Deze partijen kunnen mogelijk informatie van gebruikers registreren en HomeWizard heeft geen controle over wat die derde partijen met gebruikersgegevens doen. De app bevat geen advertenties, maar HomeWizard kan dat op elk moment veranderen.

Is de data afkomstig van de Homewizard Energy-app voor jou nog niet genoeg? Dan kun je gebruik maken van de api die Homewizard beschikbaar stelt om de meters te integreren met externe systemen zoals Home Assistant, Domoticz en Homey. Deze systemen kunnen de HomeWizardmeters eenvoudig op het lokale netwerk vinden en uitlezen.

HomeWizard Watermeter kopen

De HomeWizard Watermeter is te koop via de website van HomeWizard en kost € 49,95.

HomeWizard Watermeter
HomeWizard Watermeter
HomeWizard Watermeter

HomeWizard Watermeter

Haal je verbruik boven water met de nieuwe HomeWizard Watermeter. Bevestig 'm op je analoge watermeter, verbind met wifi en klaar. Met de HomeWizard Energy-app monitor je live het waterverbruik van je woning. Inzicht in douchen, tapwater, tuin besproeiing, witgoed en meer.

€49.95

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk