Innr buitenverlichting review: betaalbare slimme lampen werken met Hue

Innr buitenverlichting review: betaalbare slimme lampen werken met Hue

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Het Nederlandse bedrijf Innr maakt al jarenlang slimme lampen die werken met de Philips Hue-bridge of een eigen smarthub. Ze zijn een stuk voordeliger dan Hue-lampen en we gingen onderzoeken of deze smart lampen in de tuin een slimme keuze is. Dit is de review.

Innr slimme buitenverlichting

Slimme verlichting is fantastisch, want je kan met kleuren en kleurencombinaties een gezellige sfeer creëren. De bediening van slimme lampen werkt ook vlot via je telefoon, een lichtschakelaar, afstandsbediening of een opdracht aan een digitale assistent. Kortom: hoe je maar wil. Alleen zal je al snel kunnen opmerken dat slimme lampen behoorlijk prijzig zijn.

Het bedrijf Innr uit Hilversum staat bekend om zijn slimme lampen die voordeliger zijn dan zijn belangrijke concurrent: Philips Hue. Toch communiceren ze net als Hue-lampen via de draadloze Zigbee-standaard. Je kan Innr-lampen dan ook koppelen met de Hue-bridge of de IKEA TRÅDFRI-verbindingshub.

Innr heeft zijn aanbod door de jaren heen steeds meer uitgebreid met onder andere nieuwe filamentlampen, armaturen en ook buitenverlichting. Wij deden de lichten aan in de tuin. Hebben deze drie producten uit het assortiment van de buitenverlichting indruk gemaakt, of betaal je beter wat meer?

Deze lampen hebben we getest

In deze hebben we drie van de vier producten uit Innrs aanbod van buitenverlichting getest. Ter vergelijking: het aanbod van Hue-lampen bestaat uit 54-producten: van slimme wandverlichting in alle vormen tot sokkels en LED-strips. Maar uiteraard zijn we niet alleen geïnteresseerd in de kwantiteit van het aanbod, maar vooral in de prijs-kwaliteit. We hebben de volgende drie producten van Innr getest:

- Lees verder onder de specificaties -

Innr Outdoor Smart Spot Colour Innr Outdoor Flex Light Colour Innr Outdoor Smart Globe Light Colour
Aantal lampen 3 1 3
Hoe bevestigen In de grond, ophangen Tegen de muur In de grond
Lichtkleur Gekleurd licht Gekleurd licht Gekleurd licht
Lumen 230lm (per lamp) 660 lm (2 meter), 1440 lm (4 meter) 370lm (per spot)
Stroombron Netstroom Netstroom Netstroom
Afstand van de lamp(en) tot de stekker 5 meter 3,30 meter 5 meter
Afstand tussen de lampen onderling 2 meter / 2 meter
Stroomverbruik 4,5W (per lamp) 24W (2 meter), 48W (4 meter) 4,6W (per  spot)
Protocol Zigbee Zigbee Zigbee
Compatibel met Amazon Alexa, Philips Hue, Innr-hub, Google Assistent, IKEA TRÅDFRI, Samsung SmartThings, Homey Amazon Alexa, Philips Hue, Innr-hub, Google Assistent, IKEA TRÅDFRI, Samsung SmartThings, Homey Amazon Alexa, Philips Hue, Innr-hub, Google Assistent, IKEA TRÅDFRI, Samsung SmartThings, Homey
IP-waarde IP65 IP67 IP65
Uitbreidbaar Ja (max 5 in totaal) Nee Ja (max 5 in totaal)
Prijs 139,99 euro (3-pack) 69,99 euro (2 meter), 119,99 euro (4 meter) 199,99 euro (3-pack)

Drie slimme bollen, drie spotjes en een LED-strip van 2 meter: dat ze Innr-buitenlampen die we voor deze review hebben getest. Ze werken allemaal met gekleurd licht, je sluit ze aan op netstroom en ze zijn uiteraard niet vies van een stevige regenbui.

Snelle installatie met enkele beperkingen

De lampen plaatsen

Innr Outdoor Smart Spot Colour

Je schroeft de drie Outdoor Smart Spots rechtstreeks met de meegeleverde schroeven op hun grondpen. Daarna verbind je de afzonderlijke tussenkabels met elkaar en schroef je ze aan elkaar vast. De bijhorende instructies zijn erg duidelijk. Je plaatst ze vervolgens stevig in de grond en je verbindt ze met stroom. Eventueel kan je nog de meegeleverde verlengstukken gebruiken als je ze iets boven grondoppervlak wil laten uitsteken.

Zorg ook dat ze maximaal 10 meter verwijderd zijn van je Innr Hub, een andere smarthub of gewoon een slimme lamp. Zigbee-lampen breiden namelijk zelf het netwerk uit en dat maakt de installatie makkelijker.

Het enige echte probleem dat je kan ondervinden is dat de ruimte van twee meter kabel tussen elke Outdoor Smart Spot vrij kort kan aanvoelen, afhankelijk van hoe je ze precies wil opstellen. Innr verkoopt daarom een verlengkabel die je tussen de lampen kan gebruiken of tussen de lampen en de poweradapter.

Innr buitenverlichting review: betaalbare slimme lampen werken met Hue
Innr Outdoor Flex Light Colour

Deze LED-strip kan je aan de hand van meegeleverde houders en schroeven buiten aan een muuroppervlak bevestigen, maar handiger is om ze gewoon op de grond in de tuin te leggen. Zorg alleen wel dat er geen kans bestaat dat ze midden in een plas terechtkomen, want daar zijn ze niet tegen bestand. Een slimme praktische keuze van Innr voorkomt al wel waterschade. De Outdoor Flex Light is 21 mm hoog, waardoor hij minder snel in water komt te staan.

Belangrijk om te weten is dat de Outdoor Flex Light in een versie van 2 meter verschijnt en een van 4 meter. Je kan beide modellen namelijk niet uitbreiden, zoals dat met veel lightstrips voor binnen wel kan. Die beperking is overigens ook aanwezig als we kijken naar outdoor-strips van de concurrentie.

Innr buitenverlichting review: betaalbare slimme lampen werken met Hue
Innr Outdoor Smart Globe Light Colour

Bij de drie Outdoor Smart Globes krijg je de keuze om ze op te hangen of op een grondpen te schroeven. Net als bij de spots dien je alle verbindingskabels vast te schroeven en ze met de stroomadapter te verbinden.

Bij deze Outdoor Smart Globes stoorde ik me nog meer dan bij de spots aan het feit dat de ruimte tussen elke afzonderlijke lamp vrij beperkt is. De bollen hebben namelijk een diameter van 19 centimeter en dan leek me juist leuk om ze wat meer te verspreiden in de tuin. Ik wilde afwisselend een lamp hangen en in een plantenbak plaatsen, maar dat is niet gelukt. Let er dus op dat je vooraf ook de verlengkabel bestelt als je hem nodig hebt.

Innr buitenverlichting review: betaalbare slimme lampen werken met Hue

Verbinden in de app

Als je al bekend bent met slimme lampen is het eitje om deze buitenverlichting met je slimme hub te verbinden. In mijn geval gebruikte ik de Philips Hue-bridge, en het verbinden werkte net als bij de Hue-lampen. Zodra ik ze in de stekker stopte, en op 'Lampen toevoegen' drukte in de app, kon de bridge ze meteen herkennen. Ik voegde ze daarna in de app toe aan een kamer - de 'Achtertuin' - en ze kregen elk een toepasselijk pictogram in de Hue-app.

Weinig spannend design, maar dat is prima

Innr Outdoor Smart Spot Colour

Anders dan de Lily-spots van Philips Hue zien de Outdoor Smart Spots van Innr er meer algemeen uit op het vlak van design. Toch is de behuizing van metaal gemaakt en ze voelen erg degelijk. Met de zwarte kleur zien ze er prima uit, al kan je ze zeker geen eyecatcher noemen als ze niet zijn geactiveerd.

Innr buitenverlichting review: betaalbare slimme lampen werken met Hue
Innr Outdoor Flex Light Colour

De Outdoor Flex Light is - zoals de naam het zegt - erg flexibel en je kan dus makkelijk bochten maken naast tuinpaden. De lichtstrip geeft zeker ook een solide gevoel. Als hij uitstaat, lijkt hij op een buigzame TL-buis. Of je dat fraai vindt, mag je zelf bepalen.

Innr buitenverlichting review: betaalbare slimme lampen werken met Hue
Innr Outdoor Smart Globe Light Colour

De Outdoor Smart Globes geven we de minst goede indruk. Het zijn witte bollen die gemaakt zijn van harde plastic en ze voelen vrij licht en een beetje goedkoop. Ik zou ze liever niet vanop een zeker hoogte op een terrastegel durven laten vallen, en dat is wel een zorg als je ze wil ophangen. Zorg dat ze stevig hangen.

Een andere onverwachte vaststelling is dat vliegjes en insecten blijkbaar dol zijn op deze flinke bollen. Ze kruipen maar er maar al te graag over. Dat is minder ideaal als je wil ophangen op je terras vlakbij de eettafel, iets waar ze eigenlijk voor gemaakt zijn.

Innr buitenverlichting review: betaalbare slimme lampen werken met Hue

Veelzijdige bediening

Zoals we in het begin van dit artikel al zeiden, zijn slimme lampen bijzonder flexibel. Bediening in de app, een spraakopdracht, slimme schakelaars en afstandsbedieningen kunnen naar hartenlust gebruikt worden.

In de Hue-app kon ik nauwkeurig de kleuren en de helderheid van het licht aanpassen en je kan er ook aan de slag gaan met Scènes. Omdat ik drie vormen van buitenverlichting heb getest, lukt dat ook goed en je ziet verschillende kleurencombinaties aan het werk. Verder kan je ook een planning maken voor je slimme buitenlampen zodat ze op vaste tijden gaan werken, of automatisch bij zonsondergang. Je kan ook werken met routines van de Google Assistent om je smart verlichting slimmer te maken.

Innr buitenverlichting review: betaalbare slimme lampen werken met Hue

De Innr-lampen in de Philips Hue-app

Ik was tevreden van de snelheid waarmee de Innr-lampen reageren en dat lijkt ook niet trager te verlopen vergeleken met Philips Hue. Verder had ik geen problemen met de verbinding en het was dus een plezier om de Innr-buitenverlichting te bedienen.

Er zijn best wat mogelijkheden, maar ook een paar beperkingen. Bij de sets van drie lampen kan je voor individuele spots of lampen geen aparte helderheid of kleur instellen. Dat gaat overigens ook niet bij buitenverlichting van concurrenten. Verder kan je niet gebruik maken van de dynamische scènes als je beslist om de Philips Hue-app te gebruiken. Dynamische scènes zijn kleurovergangen. Lampen veranderen de hele tijd van kleur afhankelijk van de tinten die bij de scène horen.

Verrassend lichteffect

Innr Outdoor Smart Spot Colour

Spotverlichting dient om te accentueren. Een mooie plant, een muur of misschien een fontein in je achtertuin. En dat is precies waar de Outdoor Smart Spots goed in zijn. Ze hebben een mooie en variëteit van kleuren die nauwkeurig worden weergegeven. Als je ze op een interessante plaats gebruikt, kan je hiermee echt je tuin in de verf zetten als de zon ondergaat.

Toch moet je er bewust zijn van de lichtsterkte die elke spot produceert: 230 lumen. Dat is minder de helft van het licht dat de Philips Lily-spots creëren. Zij zijn goed voor 600 lumen en een Lily XL-spot zorgt voor maar liefst 1.050 lumen. Dat verschil lijkt op papier groter dan het in werkelijkheid is, zolang je niet van plan bent om te grote oppervlakten een kleurtje te geven. In de meeste gevallen zal een Outdoor Smart Spot volstaan. Onderstaande beelden kunnen je een idee geven.

- Lees verder onder de afbeeldingen -

Innr buitenverlichting review: betaalbare slimme lampen werken met Hue
Innr Outdoor Flex Light Colour

Ik was aangenaam verrast door de lichtstrip. De Outdoor Flex Light geeft door zijn dikte een soort eighties neongevoel en dat ziet erg mooi uit. Het 'TL-buisgevoel' verdwijnt echt als sneeuw voor de zon en je tuin krijgt een heel andere sfeer. De lichtsterkte van 600 lumen stelt ook zeker niet te teleur, ook al belooft de Philips Hue Lightstrip Outdoor - die ook 2 meter lang is - een lichtsterkte tot 800 lumen. De Innr Flex Light is zeker een aanrader.

- Lees verder onder de afbeeldingen -

Innr buitenverlichting review: betaalbare slimme lampen werken met Hue
Innr Outdoor Smart Globe Light Colour

De Outdoor Smart Globes zijn leuk als sfeerverlichting op het terras. Ze geven best veel licht, maar tinten zijn wel minder nauwkeurig dan je misschien zou willen. Sommige kleuren lijken te sterk op elkaar met de Outdoor Smart Globes en zeker als de helderheid laag is.

Dat komt door het diffuus effect van deze lampen. Het maakte de lichten minder 'hard' dan pakweg een spotje, ook al heeft elke bol meer lumen dan een Smart Spot. De positieve kant van het verhaal is dat het onscherpe effect juist voor de gezelligheid zorgt op het terras, want niemand wil aan tafel kijken naar bijvoorbeeld een spot die in de ogen schijnt.

- Lees verder onder de afbeeldingen -

Innr buitenverlichting review: betaalbare slimme lampen werken met Hue

Conclusie

De Innr-buitenverlichting zijn stuk voor stuk heerlijke smarthomeproducten. Je tuin zal hiermee niet alleen overdag een plezier zijn om naar de kijken, maar je kan er ook 's nachts sfeer mee creëren. Afhankelijk van de kleuren en lampen die je gebruikt kan je met de Innr-lampen echt je creativiteit laten gelden. De lichteffecten waren verrassend mooi en dat voor een toegankelijke prijs.

Toch neemt het niet weg dat er een paar beperkingen zijn, waaronder in de Philips Hue-app. Een ander vraagstuk is de bouwkwaliteit van de Smart Globes die minder solide aanvoelt als de andere lampen. En dan moet je bij de spots rekening houden met minder lichtsterkte in vergelijking met de lampen van Philips Hue. Het maakt dat de Iris-spotverlichting van het merk in meer situaties kan worden gebruikt.

Maar laten we even kort de prijs vergelijken met het aanbod van Philips Hue. Voor de Smart Globes is er geen rechtstreekse concurrent, maar die is er wel voor de lichtstrip en de spots.

- Lees verder onder de prijsvergelijking -

Prijs
Philips Hue Lily buitenspotlamp 319,99 euro (3-pack)
Innr Outdoor Smart Spot Colour 139,99 euro (3-pack)
Philips Hue Lightstrip outdoor (2 meter) 129,99 euro
Innr Outdoor Flex Light Colour (2 meter) 69,99 euro
Philips Hue Lightstrip outdoor (5 meter) 219,99 euro
Innr Outdoor Flex Light Colour (4 meter) 119,99 euro

Ondanks dat Philips Hue op het vlak van design en de lichtsterkte van zijn lampen sterker uit de hoek komt, spreken ook bovenstaande prijzen voor zich. Slimme verlichting is over het algemeen best duur en met Innr worden de producten voor een grote groep toegankelijk. En het resultaat mag er ook echt zijn. Signify, het moederbedrijf van Philips Hue, heeft zijn dochtermerk WiZ om het goedkopere prijssegment te tackelen, alleen heeft het nog maar een beperkt aanbod aan armaturen en het heeft nog helemaal geen buitenverlichting.

We kunnen de buitenverlichting van Innr dus wel degelijk aanraden, want voor een betaalbare prijs haal je een heleboel sfeer in je tuin.

Innr slimme buitenverlichting kopen

De slimme buitenverlichting van Innr is nu te koop in verschillende winkels, waaronder onderstaande:

,

Innr buitenverlichting review: betaalbare slimme lampen werken met Hue

Tips & guides

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk