Zo werkt de Matter-smarthomestandaard bij Philips Hue

Zo werkt de Matter-smarthomestandaard bij Philips Hue

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Eén standaard om al je smarthome-apparaten nu eindelijk echt slim te maken. Dankzij Matter spreken slimme speakers, robotstofzuigers en lampen voortaan dezelfde taal. Androidworld sprak met Philips Hue-topman George Yianni over de nieuwe standaard voor smarthome.

Wat is de Matter-standaard?

Slimme producten werken met tal van technologieën en ze maken deel uit van verschillende ecosystemen. Sommige slimme lampen werken met Bluetooth andere met Zigbee of wifi. Dan zijn er ook nog producten die een integratie hebben met Google Home-platform, maar dat betekent niet dat je ze dan kunt gebruiken met HomeKit op een iPhone.

Na jaren van vertraging hebben de grootste techbedrijven ter wereld eindelijk de eerste stabiele versie van de nieuwe Matter-standaard geïntroduceerd. Die vormt een brug tussen alle verschillende producten. Nieuwe Matter-producten krijgen een speciaal certificaat en enkele oudere smarthome-apparaten ontvangen in de komende maanden een update die Matter-ondersteuning mogelijk maakt.

Signify, het moederbedrijf van Philips Hue, is een van de bedrijven die Matter uitrolt naar alle oudere Philips Hue-lampen. Het was ook betrokken bij het vormen van de standaard.

De nieuwe Google Home-app die Matter-ondersteuning krijgt

De nieuwe Google Home-app die Matter-ondersteuning krijgt

George Yianni, de CTO van Philips Hue, legt aan Androidworld uit wat volgens hem de belangrijkste voordelen van Matter zijn die consumenten zullen merken. Hij lijkt zichtbaar opgelucht en tevreden nu de eerste versie van de standaard na jaren van overleg eindelijk klaar is.

"Elk nieuwe smarthome-apparaat kan je nu op eenzelfde manier instellen en dat op elk platform. Scan gewoon een QR-code. Als consument weet je nu makkelijk welke apparaten samenwerken door naar het Matter-logo te kijken. En dan is er nog het koppelen van diensten. Vandaag heb je al Alexa-skills en de Google Assistent waarmee slimme apparaten werken, maar met Matter krijgen we één uniforme manier om ze te linken op elk platform. Er zijn ook puur technische voordelen, want door matter reageren producten snellen omwille van de lagere latency. [netwerkvertraging, red.]"

AW: Vandaag heb je al Routines voor de Google Assistent en apps als IFTTT. Waar zit het verschil met de mogelijkheden van Matter?

"Op termijn wordt het veel makkelijker om slimme producten te laten werken met andere types van producten van andere merken. Neem nu het voorbeeld van een slimme thermostaat en een slimme lamp. Als ik mijn slimme lamp wil laten werken met een slimme thermostaat, dan moet ik de API's [communicatie-tools waarmee verschillende applicaties kunnen samenwerken, Red.] van die thermostaat laten werken met mijn app.

IFTTT heeft vandaag al een systeem van integraties

IFTTT heeft vandaag al een systeem van integraties

Ik heb zo alleen nog maar een integratie gemaakt tussen mijn lampen en dat ene merk van slimme thermostaten. Dan heb ik nog integraties voor alle andere thermostaten en de kleinere merken van thermostaten nodig, want die vallen al meteen uit de boot.

Dat vorm een barrière voor innovatie, iets wat Matter succesvol weghaalt. Daarom bouwen we nu één ervaring die meteen zal werken met alle slimme thermostaten die Matter ondersteunen."

Gerelateerde artikelen

AW: Signify heeft naast Philips Hue ook de lampen van WiZ. Hue-lampen werkten altijd met de zigbee-standaard, terwijl WiZ via wifi werkt. Gaan beide ecosystemen nu eindelijk samenkomen in de Hue-app dankzij Matter?

"Dat is een complexe vraag. Het korte antwoord is dat er weinig zal veranderen in vergelijking met vandaag. Zowel Hue als WiZ worden bijgewerkt met Matter, ze werken straks met de nieuwe automatisaties en ze kunnen ook samen in de Google Home worden toegevoegd. Toch blijven we zelf wel twee afzonderlijke apps gebruiken. De teams van WiZ en Hue ontwikkelen ervaringen die voor de respectievelijke dienst zijn geoptimaliseerd en beide systemen hebben hun eigen mogelijkheden. We willen ons apps niet meer generiek maken om een universeel pakket van functies aan te bieden."

Een slim stopcontact

Een slim stopcontact

Privacy

AW: Oké, dat is een duidelijke keuze. Er is een Matter-functie die we nog niet hebben besproken: de zogenaamde 'multi-admin-functie'. Samsung en Google pakten er onlangs mee uit. Lampen die zijn ingesteld in de Google Home-app verschijnen automatisch in Samsung SmartThings en omgekeerd. Werkt dat straks ook met Philips Hue in combinatie met andere apps?

"Ja, over enkele maanden wanneer de Matter-ondersteuning is ingebouwd. Het verloopt als volgt: je kan als gebruiker al je Matter-producten in verschillende groepen indelen en die noemen we 'fabrics'. Zodra je dus producten voor het eerst instelt voor Matter in een app naar keuze, creëer je zo'n fabric. Je geeft deze app daarmee ook de toegang tot je Matter-apparaten.

Elke andere smarthome-app die je gebruikt, kan je vervolgens toegang geven tot bepaalde fabrics en zo verschijnen in één klap al die producten in de tweede app. Stel, je hebt 'fabric A' met je smartspeakers en slimme tv en er is 'fabric B' met al je Hue-lampen. Dan kan je bijvoorbeeld Google Home enkel toestemming geven tot Fabric A, terwijl je je slimme lampen alleen met de Hue-app bedient."

Wil je meer lezen? Lees dan het artikel op Androidworld.

Ga jij op het Matter-logo letten wanneer je nieuwe smarthome-apparaten aanschaft of spreken de voordelen jou niet aan? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk