Multiroom-ervaring JBL gaat helaas niet van een leien dakje

Multiroom-ervaring JBL gaat helaas niet van een leien dakje

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Nu Sonos en Google overhoop liggen over de multiroom-mogelijkheden waarmee Sonos zo beroemd is geworden, rijst de vraag: is multiroom inderdaad zo Sonos-specifiek? Dat moet toch met JBL ook wel kunnen? We hebben het getest en helaas: het wordt je op allerlei manieren niet heel makkelijk gemaakt.

JBL Boombox 3 Wi-Fi

JBL maakt er altijd flink reclame mee dat je ook hun speakers aan elkaar kunt koppelen voor een fijne muzikale ervaring. We leenden van JBL twee speakers om dat te proberen: de gloednieuwe JBL Charge 5 Wi-Fi en de JBL Boombox 3 Wi-Fi. Ze zijn allebei nieuw, ze werken allebei met dezelfde JBL-app (waarover later meer) en ze lijken wel uit hetzelfde hout gesneden (zij het ene apparaat meer uit een gewone boom en de andere uit een sequoia: Boombox 3 is echt GROOT).

Op zich gaat het vrij makkelijk om JBL-speakers met je telefoon te laten communiceren. Je doet de speaker aan, je drukt op de Bluetooth-knop en al gauw kun je hem ook op je telefoon zien via Bluetooth en maak je verbinding. Je opent Spotify, je kiest een van de speakers en je kunt er lekker op luisteren, want JBL weet één ding altijd heel goed aan te pakken: lekker hard geluid met een flinke bass: heerlijk.

Qua verbinding geldt voor de app JBL One hetzelfde als voor het voor het eerst verbinden via Bluetooth. Hij ziet de apparaten vrij snel, ook als je ze al met Bluetooth aan je telefoon hebt verbonden. Ideaal. Tot dat moment. Je ziet namelijk al vrij snel dat Spotify niet wordt ondersteund, wat toch wat ongemakkelijk is aangezien de halve wereld deze streamingdienst gebruikt. Oké, dan nemen we een abonnement op Tidal, dat wel wordt ondersteund. Daarnaast kun je luisteren via Amazon Music, Calm Radio, iHeartRadio, Napster, Qobuz en TuneIn. Geen Deezer, geen Apple Music: het aantal ondersteunde muziekdiensten valt dus erg tegen.

Veel te veel apps

Vervolgens wil je Tidal openen via de JBL-app, maar staat er alleen: Inloggen a.u.b. Oké: ik ben al ingelogd op de Tidal-app op diezelfde telefoon, maar vooruit. Ik tracht wederom op mijn Tidal in te loggen met mijn Facebook, want dat is om mij volledig onbekende redenen alsnog nodig. Echter geeft Facebook aan dat dat in de browser niet mag en dat ik de app van Facebook moet downloaden. Die heb ik standaard ingelogd en wel op mijn telefoon staan: daar kwam ik dus niet verder.

JBL maakt de multiroom-ervaring niet bepaald aangenaam

JBL Charge 5 Wi-Fi en Boombox 3 Wi-Fi.

Dan het maar anders proberen. Rechtsbovenin de JBL-app zie je een afbeelding van meerdere speakers en daaronder zijn twee mogelijkheden te vinden: multiroom en stereo. Voor stereo heb je twee exact dezelfde speakers nodig. Dus ook al lijkt de Boombox 3 een uit de kluiten gewassen JBL Charge 5: het werkt niet om ze samen in stereo te laten spelen. Multiroom kan wel, maar ook dat moet je weer in een app regelen buiten JBL zelf om, namelijk de Google Home-app. De twee wifi-speakers zouden te vinden moeten zijn via Google Home, maar of ik nu al connectie met ze heb of de connectie vergeet: als ik via Google Home en toevoegen een speaker probeer toe te voegen, dan ziet de app niets. Ook na het resetten van de speakers niet, helaas.

Ik had op dat moment nog hoop: ik bezit zelf namelijk een JBL Charge 5 (zonder Wifi dus). Wat blijkt echter: deze maakt gebruik van de JBL Portable-app, niet de Home-app, dus daardoor kan het hele stereo- of multiroomverhaal ook niet doorgaan. Inmiddels zijn we vijf apps verder (JBL One, Tidal, Facebook, Google Home en JBL Portable) en kunnen we nog steeds niet multiroom luisteren. Helaas is dit experiment vooralsnog mislukt.

Dat er overigens een verschil is tussen die One-app en die Portable-app, heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de One-app je verbinding laat maken met je speaker via wifi: het leek er dan ook op dat het dan heel makkelijk zou moeten lukken, maar dat blijkt in de praktijk helaas minder waar. Erg spijtig, want de speakers zijn zelfs voorzien van Chromecast dus er zijn allerlei mogelijkheden in huis om dit juist zo naadloos mogelijk te moeten laten werken.

JBL maakt de multiroom-ervaring niet bepaald aangenaam

Van links naar rechts: Charge 5, Charge 5 Wi-Fi en Boombox 3 Wi-Fi.

JBL maakt de multiroom-ervaring niet bepaald aangenaam

De nieuwe apparaten hebben het hartje links staan, terwijl oude apparaten daar het connectiviteitsicoon hebben.

Multiroom

Op een gegeven moment heb ik nog een poging gewaagd en verschenen de speakers na veel geploeter en een soort mirakel toch in de Google Home-app. Na ze allebei te hebben toegevoegd aan dezelfde kamer heb ik een ‘speakergroep’ aangemaakt (dat is ook wat de JBL-app aangeeft). Echter kan ik daar alleen de Boombox 3 in vinden: hoewel Google Home met een icoon aangeeft dat ook de Charge 5 Wifi wordt gezien als een speaker, is het niet mogelijk hem te kiezen om aan de speakergroep toe te voegen. Erg frustrerend, want je kan inderdaad dankzij Chromecast wel vanuit Tidal iets afspelen naar de speakergroep. Maar ja, een groep met één apparaat is niet echt een groep.

Zo moeten we tot de conclusie komen dat Sonos nog steeds de koning is op het gebied van multiroom-ervaringen. JBL wil het wel, maar maakt het zo moeilijk om goed gebruik te kunnen maken van deze mogelijkheden. Het kan aan mijn apparatuur liggen of aan de software, maar ook al zou het wel werken, dan heb je daar wel echt heel veel apps voor nodig. Het is echter zo ingewikkeld, dat het waarschijnlijk makkelijker is om een speakertje gewoon van de ene naar de andere ruimte mee te nemen. Tenminste, de Charge 5 dan, want daar is de gigantische Boombox 3 overduidelijk niet voor bedoeld, tenzij je er nog een workout uit wil halen.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk