Rookmelders per 1 juli verplicht: de 6 belangrijkste vragen beantwoord

Rookmelders per 1 juli verplicht: de 6 belangrijkste vragen beantwoord

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping van jouw huis verplicht. Zo krijg je sneller een waarschuwing bij rook of brand. Dit zijn de belangrijkste dingen die je erover moet weten.

1. Rookmelders waren toch al verplicht?

Ja, maar alleen voor nieuwbouwhuizen. Nu stelt de overheid rookmelders per 1 juli verplicht voor alle woningen.

2. Waarvoor is een rookmelder?

Een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komen met rook. Je krijgt zo een waarschuwing bij rook of brand.

Rookmelders per 1 juli verplicht: de 6 belangrijkste vragen beantwoord
De Google Nest Protect-rookmelder

3. Welke soorten rookmelders zijn er?

Er zijn verschillende soorten rookmelders. Hieronder leggen we de verschillen uit.

  1. Rookmelderaccessoires voor doven en slechthorenden: Deze accessoires kun je draadloos koppelen aan een rookmelder, bijvoorbeeld een trilplaat. Die leg je dan onder je kussen als je aan het slapen bent. Hierdoor word je door de trillingen direct gewaarschuwd als er brand uitbreekt en kun je snel vluchten. Er is ook een Strobe. Deze geeft bij brand felle lichtflitssignalen.
  2. Gekoppelde rookmelders: Je kan meerdere rookmelders aan elkaar koppelen. Als er dan een rookmelder op zolder begint te piepen, dan gaat het signaal ook af bij alle melders die gekoppeld zijn. Je wordt zo eerder gewaarschuwd en hebt dan langer de tijd om te vluchten. Je kan zelfs gekoppelde melders delen met de buren.
  3. Slimme rookmelders: Deze rookmelders geven niet alleen een geluidsignaal bij brand maar ook een melding op je telefoon. Dat is vooral handig wanneer je niet thuis bent. Sommige slimme rookmelders geven ook een visueel alarm door te gaan knipperen, en kunnen elektrische apparaten in de buurt uitschakelen en eventuele rolluiken openen. 
  4. Optische rookmelders: De meest voorkomende rookmelders zijn optische melders. Deze rookmelder werkt op basis van infrarood en waarschuwt je bij rookontwikkeling.
  5. Overige rookmelders: Er zijn nog een aantal minder bekende rookmelders zoals de thermische melder (ook wel hittemelder genoemd). Deze gaat niet af bij rook, maar ook bij een te hoge of snel stijgende temperatuur. Rookmelders op het lichtnet sluit je aan op een stroompunt in het plafond. Dit zorgt ervoor dat de rookmelder continu van stroom is voorzien, en bij stroomuitval nemen de batterijen het over. Het voordeel van deze rookmelders is dat je minder vaak de batterijen hoeft te vervangen. Ten slotte zijn er nog de combimelders en dat zijn de rookmelders en koolmonoxidemelders in één. Die plaats je bijvoorbeeld in de buurt van de cv-ketel.
Rookmelders per 1 juli verplicht: de 6 belangrijkste vragen beantwoord
De Netatmo Slimme Rookmelder

4. In welke ruimten moeten de rookmelders komen?

De verplichting houdt in dat op iedere etage waar zich een verblijfsruimte of afgesloten ruimte bevindt, minstens één rookmelder (bij voorkeur in de vluchtweg) geplaatst moet worden.

  • Ga naar de Rookmelderwijzer en kom erachter hoeveel rookmelders jij voor jouw woonsituatie nodig hebt

In kelders of zolders waar niemand verblijft, zijn rookmelders niet verplicht. Heb je een slaapkamer op zolder? Of een speelkamer in de kelder? Dan ben je vanaf juli 2022 verplicht om op deze woonlaag (bij voorkeur in de vluchtroute) een rookmelder te plaatsen. Het is natuurlijk nog beter om in de ruimte zelf er eentje te plaatsen. Vooral als er apparatuur staat waardoor brand kan ontstaan.

5. Waar moet je de rookmelders ophangen?

Je kan de rookmelder met de plakker of met een schroef ophangen op de volgende manieren:

  • in de hal;
  • aan het plafond;
  • op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek;
  • op minimaal 30 centimeter van een lamp.

Het is verstandig om rookmelder niet in de buurt van ventilatieopeningen of een verwarming te hangen.

6. Welke rookmelders moet ik kopen?

Gebruik een rookmelder die minstens 10 jaar meegaat. Je hoeft dan de batterij niet zo snel te vervangen. Deze rookmelders hebben overigens ook een levensduur van 10 jaar. Daarna vervang je dus de gehele rookmelder. De meesten zijn gelukkig niet zo duur. Voor minder dan twee tientjes haal je ze al in huis. Bij de winkels hieronder kun je terecht voor alle soorten rookmelders.

Ben jij al helemaal klaar voor 1 juli 2022? Dat wil zeggen, heb je voldoende rookmelders in huis? En welke rookmelders heb je aangeschaft? Laat het ons weten in de reacties!

Rookmelders per 1 juli verplicht: de 6 belangrijkste vragen beantwoord
Slimme draadloze rookmelder van KlikAanKlikUit

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk