Slimme apparaten updaten, dit moet je weten over smarthome beveiliging

Slimme apparaten updaten, dit moet je weten over smarthome beveiliging

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Via je draadloze printer ongewenst een kerstkaart ontvangen? Dit moet je weten over het updaten van je smarthome-apparaten.

Slecht beveiligde slimme apparaten

In 2021 waren bijna 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffer van online criminaliteit. Via slecht beveiligde slimme apparaten kunnen hackers je thuisnetwerk binnendringen. 91% van de Nederlandse huishoudens heeft één of meerdere slimme apparaten zoals een smart TV of slimme thermostaat. Slechts de helft geeft aan hun slimme apparaten regelmatig te updaten. Daarmee lopen zij het risico gehackt te worden. Hackers hebben aan één slecht beveiligd apparaat genoeg om bij je binnen te dringen. En zo bij je persoonlijke gegevens te komen. Om Nederlanders bewust te maken van online criminaliteit voert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de campagne ‘Doe je updates’. Als onderdeel van de campagne probeerde een ethisch hacker bij een aantal huishoudens in het thuisnetwerk te komen. En zo via de draadloze printer de kerstkaart te printen die je niet wilt ontvangen.

Ethisch hacker Dirk-Jan Bartels van Eurofins Digital Testing & Cyber Security werkte mee aan de campagne. Hij heeft als doel om mogelijke beveiligingslekken te vinden en te rapporteren: “Omdat slimme apparaten verbonden zijn met je wifinetwerk kunnen hackers via je slimme apparaten bij al jouw persoonlijke gegevens komen. Door je apparaten te updaten zorg je ervoor dat de nieuwste beveiliging op de apparaten staat. Zo maak je het criminele hackers veel moeilijker.”

Slimme deurbel van Netatmo

Slimme deurbel van Netatmo

Ongewilde kerstkaarten versturen via draadloze printer

Bartels ging op pad door Nederland en probeerde bij huishoudens in het netwerk binnen te komen via onvoldoende beveiligde apparaten. Voorafgaand gaven de huishoudens toestemming om de hacker te laten testen of hun netwerk en apparaten goed genoeg beveiligd waren. Lukte het hem om in te breken, dan printte hij tot hun verrassing via de draadloze printer een kerstkaart met tips om hun digitale veiligheid te verbeteren.

“Het was goed om mensen op deze ludieke manier bewust te maken van mogelijke beveiligingsrisico's”, aldus Bartels. “Vaak lees je in het nieuws dat bedrijven gehackt worden, maar zoiets kan jou privé ook overkomen. Bij de huishoudens waar het lukte, merkte je echt de verbazing. Gelukkig waren er ook mensen die al hun updates hadden gedaan en waar het dus niet lukte om in hun netwerk in te breken en de kerstkaart te printen. Of het nu om een bedrijf of huishouden gaat, het is gewoon belangrijk dat je je updates regelmatig doet.”

Wat zijn slimme apparaten?

Is je apparaat verbonden met internet? Dan is je apparaat slim. En is het verstandig om updates uit te voeren. Toch worden sommige slimme apparaten minder vaak geüpdatet. Zo updatet slechts 44% van de Nederlanders hun draadloze printer. Huishoudelijke apparaten zoals koelkasten en wasmachines (31%) en op afstand bedienbare schakelaars (27%) worden het minst geüpdatet.

Gerelateerde artikelen

Doe je updates

Niet alle slimme apparaten updaten automatisch, al wordt dit vaak wel gedacht. Ook krijg je niet altijd een melding als er een update klaarstaat. Daarom is het belangrijk om regelmatig zelf jouw slimme apparaten te checken op nieuwe updates. Dit doe je bij de meeste apparaten in de instellingen in de bijbehorende app. Door te updaten worden er naast nieuwe features, die je makkelijk ziet en herkent, ook vaak digitale kwetsbaarheden opgelost. Zo houd je je slimme apparaten veilig én bescherm je je netwerk tegen internetcriminelen.

Slimme camera van Arlo

Slimme camera van Arlo

Zo check je op updates bij slimme apparaten

Veel slimme apparaten worden niet automatisch van een update voorzien. Ook krijg je niet altijd een melding of notificatie als er een update klaarstaat. Het kan daarnaast zo zijn dat je zelf op zoek moet naar de juiste update, bijvoorbeeld via de website van de fabrikant. Het is daarom belangrijk regelmatig te checken of er nog updates klaarstaan voor je slimme apparaat. Om updates op je slimme apparaten te doen, doorloop je de volgende stappen:

  1. Breng in kaart welke slimme apparaten jij hebt. Het zijn er vaak meer dan je denkt.
  2. Ga naar de app waarmee je het apparaat bedient.
  3. Maak verbinding met het slimme apparaat en open de app op je smartphone.
  4. Kijk in de app bij Instellingen en klik daar op Updaten. Nu worden je updates uitgevoerd.
  5. Stel als dat kan direct automatisch updaten in. Kan dat niet, zet dan een afspraak in je agenda en check elk halfjaar of je slimme apparaten nog up-to-date zijn.

Check jij vaak op updates voor je slimme producten en en rondom je huis? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Nuki Smart Lock 3.0 Pro kopen
Nuki Smart Lock 3.0 Pro kopen
Nuki Smart Lock 3.0 Pro kopen

Nuki Smart Lock 3.0 Pro kopen

De Nuki Smart Lock 3.0 Pro heeft een ingebouwde wifi-module waarmee je van overal het slot kan bedienen en toegangsrechten kan beheren. Het maakt van de smartphone van zoon of dochterlief een slimme sleutel waarmee ze makkelijk de deur kunnen openen. En het brengt meteen ook gemoedsrust voor de ouders, want in de vergrendelingslog kan je steeds zien wie wanneer het slot bediend heeft. Dus je kan ten allen tijde even checken of ze goed en wel zijn thuisgekomen.

€ 269

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk