Slimme deurbel en de openbare weg: dit mag wel en niet

Slimme deurbel en de openbare weg: dit mag wel en niet

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Eén van de meest populaire smarthomeproducten is de slimme camera. Of het nu gaat om de deurbel of om een gewone camera: er zijn regels die voorschrijven wat je zoal mag filmen met zo’n slimme camera. Dat is namelijk niet alles.

Videodeurbel en privacy

Het is goed om te weten dat het ophangen van een videodeurbel of beveiligingscamera is toegestaan. Echter ben je wel verplicht dat je er zoveel mogelijk voor zorgt dat de privacy van anderen gewaarborgd blijft. Zeker waar het gaat om je buren. Het is dan ook niet de bedoeling dat je de tuin van je buren filmt. Sterker nog: je mag alleen je eigen bezittingen filmen, dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Voor wat betreft de voortuin en achtertuin van de buren is het logisch dat het niet mag, maar het wordt spannender als je kijkt naar het al dan niet filmen van de openbare weg. Een stoep, parkeerplaatsen: hoe zit het daarmee? Soms ontkom je er niet aan, zeker niet wanneer je deur direct aan een weg met zijdelangs parkeerplaatsen hebt.

Je deurbel correct bevestigen

Op zich is het is niet volledig verboden om de openbare weg te filmen, alleen moet je zorgen dat je dat zo min mogelijk doet. Heel wat deurbellen komen met een bevestigingsstuk waarmee je de bel naar links of rechts kan richten, uit de richting van de openbare weg. Een alternatief is om een actieve zone in te stellen. In dat geval slaat de deurbel enkel beelden op zodra er iemand op je eigendom loopt, en het voetpad en de weg worden genegeerd.

Daarnaast kan je je deurbel zo afstellen dat hij alleen filmt wanneer iemand daadwerkelijk heeft aangebeld. Je kan ook bij de deurbel aangeven dat bellers worden gefilmd. Sommige fabrikanten, bijvoorbeeld Ring, leveren stickers bij hun deurbel die dat duidelijk maken.

Wat bij privacyschending?

Je moet actief proberen om de privacy van voorbijgangers zo min mogelijk te schenden. Dat is natuurlijk wat vaag en subjectief. Wat de een veel moeite vindt, vindt de ander al een stuk minder ingewikkeld. Iemand kan eventueel naar de Autoriteit Persoonsgegevens stappen wanneer hij of zij meent dat je camera onnodig de privacy schendt. Maar het is altijd aangeraden om eerst met elkaar in gesprek te gaan.

Een volgende stap is is inderdaad de feiten te melden bij de AP of een rechtszaak aangaan. Daarnaast kan het ook helpen om bij het ophangen van je camera het stappenplan van de Autoriteit Persoonsgegevens te gebruiken.

De rol van de politie

Misschien klinkt het nu alsof zo’n slimme camera of slimme cameradeurbel veel gedoe is en het alleen maar problemen geeft. Dat is echter niet het geval. De politie maakt bijvoorbeeld vaak dankbaar gebruik van wat zich zoal rond dit soort camera’s heeft afgespeeld. Als er bijvoorbeeld een zaak speelt in een buurt, dan kan de politie rondvragen naar beelden van slimme camera’s. Het heeft zelfs een databank gemaakt, Camera in Beeld, waarmee je de politie kunt helpen aan camerabeelden van of rond een plaats delict.

Toch weet de NOS dat er wel degelijk een probleem is geweest met individuele agenten die zelf aan burgers hebben aangeraden om hun camera's en videodeurbellen op de weg te richten. Zo zijn er in Almere bijvoorbeeld slimme deurbellen gratis aan burgers overhandigd. Dat is niet de bedoeling volgens de AP, en het is daarom ook over de kwestie is gesprek gegaan met de politie.

Heb jij er met je buren over gesproken wat er al dan niet wordt gefilmd? Laat het nu achter in de reacties onder dit artikel.

Slimme deurbel en de openbare weg: dit mag wel en niet

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk