Slimme cameradeurbel de openbare weg: dit mag wel en niet

Slimme cameradeurbel de openbare weg: dit mag wel en niet

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Eén van de meest populaire smarthomeproducten is de slimme camera. Of het nu gaat om de deurbel of om een gewone camera: er zijn regels die voorschrijven wat je zoal mag filmen met zo’n slimme camera. Dat is namelijk niet alles.

Videodeurbel ophangen

Het is goed om te weten dat het ophangen van een videodeurbel of beveiligingscamera is toegestaan. Echter ben je wel verplicht dat je er zoveel mogelijk voor zorgt dat de privacy van anderen gewaarborgd blijft. Zeker waar het gaat om je buren. Het is dan ook niet de bedoeling dat je de tuin van je buren filmt. Sterker nog: je mag alleen je eigen bezittingen filmen.

Voor wat betreft de voortuin en achtertuin van de buren is het logisch dat het niet mag, maar het wordt spannender als je kijkt naar het al dan niet filmen van de openbare weg. Een stoep, parkeerplaatsen: hoe zit het daarmee? Soms ontkom je er niet aan, zeker niet wanneer je deur direct aan een weg met zijdelangs parkeerplaatsen hebt. Op zich is dat geen ramp: het is niet volledig verboden om de openbare weg te filmen. Alleen moet je zorgen dat je dat zo min mogelijk doet. Zo kun je bijvoorbeeld je deurbel zo afstellen dat hij alleen filmt wanneer iemand daadwerkelijk heeft aangebeld.

Privacyschending

Je moet actief proberen om de privacy van voorbijgangers zo min mogelijk te schenden. Dat is natuurlijk wat vaag en subjectief. Wat de een veel moeite vindt, vindt de ander al een stuk minder ingewikkeld. Iemand kan eventueel naar de Autoriteit Persoonsgegevens stappen wanneer hij of zij meent dat je camera onnodig de privacy schendt. Maak je echter geen zorgen: de Autoriteit Persoonsgegevens zal altijd eerst aanraden om met elkaar in gesprek te gaan. Daarnaast kan het ook helpen om bij het ophangen van je camera het stappenplan van de Autoriteit Persoonsgegevens te gebruiken.

Misschien klinkt het nu alsof zo’n slimme camera of slimme cameradeurbel veel gedoe is en het alleen maar problemen geeft. Dat is echter niet het geval. De politie maakt bijvoorbeeld vaak dankbaar gebruik van wat zich zoal rond dit soort camera’s heeft afgespeeld. Als er bijvoorbeeld een zaak speelt in een buurt, dan kan de politie rondvragen naar beelden van slimme camera’s. Het heeft zelfs een databank gemaakt, Camera in Beeld, waarmee je de politie kunt helpen aan camerabeelden van of rond een plaats delict.

Slimme cameradeurbel de openbare weg: dit mag wel en niet

Politie blij met beelden

Het wordt door de politie dan ook gestimuleerd: het gebruik van slimme camera’s, zolang je in ieder geval zorgt dat je zo min mogelijk de privacy van anderen in het geding brengt. Je mag wel de openbare weg filmen, maar alleen als het echt niet anders kan. Zolang je je camera zoveel mogelijk op je eigen spullen en pad kunt richten, moet je dat dan ook zeker doen.

Praat er ook eventueel met je buren over als dat niet kan en gebruik eventueel de stickers van je camera op deuren en ramen om mensen op de hoogte te stellen dat ze gefilmd kunnen worden. Kijk bijvoorbeeld ook naar de mogelijkheden van je camera zelf. Zo kun je bij Ring een soort zwarte zones aanbrengen zodat je bijvoorbeeld niet de deur van het appartement van je buren filmt. Laat dus als het niet anders kan ook de technologie voor je werken.

Heb jij er met je buren over gesproken wat er al dan niet wordt gefilmd? Laat het nu achter in de reacties onder dit artikel.

Tips & guides

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk