Inmiddels hebben al heel veel mensen een slimme deurbel aan hun huis hangen. Hiermee kunnen ze makkelijk zien wie er aan de voordeur staat of belt, maar de camera kan ook zien wie er langs loopt. Mag dat zomaar? Aan welke regels moet een slimme deurbel voldoen?
Aan welke privacyregels moet een slimme deurbel voldoen?
Wanneer je een camera aan je voordeur hangt dan doe je dat om te zien wie er aan de voordeur staat. Handig wanneer je niet thuis bent en de bezorger wil laten weten dat hij het bij de buren mag bezorgen. Er zit ook een veiligheidsaspect aan want je kunt controleren wie er aanbelt voordat je deur opendoet. Als derde kun je de camera in de deurbel gebruiken om de omgeving in de gaten te houden. Wanneer dit allemaal op eigen terrein is heb je geen rekening te houden met regels betreffende privacy.
Hangt de camera wel aan de openbare weg dan moet je er voor zorgen dat je personen die niet aan jou deur staat niet op de camera komen. Het is namelijk niet toegestaan in het openbaar andere mensen te filmen zonder dat ze daar wat van afweten. Dit is vastgelegd in de AVG en dat staat voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
Als bezitter van een slimme deurbel moet je zo goed mogelijk je best doen om de openbare weg niet te filmen. Veel producten geven je in de software de mogelijkheid om aan te geven in welke 'zones' er wel of geen opnames gemaakt mogen worden. Daarnaast moet je duidelijk maken aan diegene die bij je aanbelt dat hij of zij gefilmd wordt, dat kun je heel eenvoudig doen door middel van een sticker. Deze worden vaak meegeleverd door de fabrikant van een slimme deurbel.

Hoe lang mag je de beelden van de slimme deurbel bewaren?
In de wet staat dat beelden van een (beveiligings)camera maximaal vier weken bewaard mogen blijven, daarna moeten ze worden gewist. Daar kan een uitzondering op gemaakt worden wanneer bijvoorbeeld de politie de beelden nodig heeft in een onderzoek. Neem je de beelden van de slimme deurbel op, check dan dat ze na maximaal vier weken gewist worden. Veel diensten zoals Ring en Nest geven je de mogelijkheid om dat in te stellen. Neem je de beelden op een SDkaart op dan moet je daar zelf rekening mee houden.
Er is een uitzondering, wanneer je de filmbeelden niet bewaart en alleen live bekijkt dan hoef je je niet aan de bovenstaande regels te houden.