Slimme vogelhuisjes: zo houd je alles met gepaste afstand in de gaten

Slimme vogelhuisjes: zo houd je alles met gepaste afstand in de gaten

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Eén van de meest tragische dingen der natuur is dat vogels hun jongen achterlaten wanneer ze merken dat er gevaar (lees: een mens) te dicht in de buurt is geweest. Enorm zielig, maar soms ben je nu eenmaal wel nieuwsgierig naar het wel en wee rondom je vogelhuis. Daar zijn slimme vogelhuisjes voor: de met een camera uitgeruste thuishavens voor gesnavelte kun je zo met gepaste afstand toch nog in de gaten houden.

Lovenest

De naam van dit vogelhuisje is al tof, maar wat het pas echt interessant maakt, dat is dat er varianten zijn met twee camera’s. Er zit er dan een aan de binnenkant van het vogelhuis en een aan de buitenkant. Zo kun je de eieren en babyvogels in de gaten houden, maar ook mooie beelden maken van aanvliegende vogels. Het voordeel van Lovenest is bovendien dat het een wat ouderwets uitziend vogelhuisje is, gemaakt van hout. Hierdoor is hij subtieler in de tuin en wordt hij hopelijk minder snel gestolen. En, ook bijzonder: dit vogelhuis werkt samen met Ring. Handig als er iemand bij de vogels aanbelt. Het is geen goedkoop vogelhuis: je bent er omgerekend ongeveer 275 euro aan kwijt.

Een alternatief voor de Lovenest is de Wasserstein Vogelhuis met camerahouder compatibel met Blink, Wyze en Ring camera‘s voor maar € 74,95

Bird Buddy

Dit is geen vogelhuis waar vogels in kunnen wonen, maar het is wel een soort plat huis met patio waarop de vogel kan staan om te eten. Een voederhuisje heeft als voordeel dat er veel verschillende vogels op afkomen en je deze met de ingebouwde camera geweldig in beeld kunt brengen. Zo zie je wat je allemaal voor natuurschoon in je tuin hebt, terwijl je de vogels meteen een handje helpt door ze eten te geven. Je krijgt ook een notificatie wanneer er een gevleugelde vriend voor ‘de deur’ zit, zodat je meteen live kunt kijken naar het diertje. Dit voederhuisje kost ongeveer 180 euro.

Birdfy Nest

Birdfy Nest is een vogelhuisje waarbij je ook via de app kunt streamen wat er allemaal in het huisje gebeurt. De app maakt meteen een korte video zodat je het wel en wee van je vogelvrienden kunt delen. Het mooie aan Birdfy is dat er ook een extra goede intentie is, namelijk dat er meteen ecologische gegevens mee worden ondersteund. Wat dit huisje extra aantrekkelijk maakt is zijn moderne look, terwijl het wel van hout is gemaakt. En: qua prijs valt hij ook best mee: Het apparaat kost ongeveer 210 euro.

Doe het zelf

Je kunt ook zelf een vogelhuisje bouwen (of kopen) en van een slimme camera voorzien. Er zijn varianten die je alleen hoeft op te laden en dus niet aan het netstroom zitten, wat het makkelijker maakt om ze op een plek naar wens te hangen. Je kunt op YouTube heel veel tutorials vinden over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Er zijn ook mensen die van karton een eenvoudig voederhuisje maken, maar dat is in het Nederlandse weer -zeker van de laatste tijd- toch een minder goed idee dan van stevig hout. Qua camera's kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Pixmy Smart Spy of de X & More Spy Camera.

Alternatieven

-> Green Feathers Wildlife Wi-Fi met Full HD 1080p Camera € 330,69
-> Cozion Smart Bird Feeder met camera, voederstation voor vogels € 91,09
-> 2 in 1 vogelvoerbak voor op het raam met HD 1080p WiFi-camera € 87,99

Heb je ook zo'n vogelhuisje in de tuin, zelfgebouwd of gekocht? Laat het nu achter in de reacties.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk