3 tips voor slim(mer) tuinieren

3 tips voor slim(mer) tuinieren

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Een mooie, goed onderhouden tuin is een echte oase van rust en ontspanning. Uit diverse onderzoeken blijkt elke keer weer dat Nederlanders graag in hun vrije tijd tuinieren. Hier vind je tips voor het moeiteloos onderhouden van de tuin met behulp van moderne technologie.

1. Altijd controle over de tuin met sensoren

Om alle planten goed te kunnen verzorgen, moeten je weten hoe het met bloemen, gazons, fruit en groenten gaat. Het gebruik van verschillende sensoren in de tuin kan hieraan een zinvolle bijdrage leveren. De intelligente sensoren geven informatie over de status van de tuin. Aan de hand van deze informatie weten we dan welke handelingen voor de tuin noodzakelijk zijn. Alleen techniek kan al snel nadelige gevolgen hebben voor de planten. Als een geïnstalleerd automatisch irrigatiesysteem niet is aangesloten op de bijbehorende sensoren, kan er al snel wateroverlast of droogte ontstaan. Een slim weerstation geeft informatie over de hoeveelheid neerslag, de temperatuur, de luchtvochtigheid en de windsnelheid. Dit zijn allemaal factoren die een belangrijke rol spelen bij de irrigatie van de tuin en een specifieke tuinverzorging mogelijk maken.

2. Bespaar water bij tuinonderhoud

Vooral in de zomer is het besproeien van de tuin een tijdrovende taak, die tijdens de vakantie vaak wordt overgedragen aan bereidwillige buren, zodat de bloemen in de tuin niet verwelken. Een slim irrigatiesysteem biedt uitkomst, want het zorgt volautomatisch voor de watertoevoer en is bovendien milieubewuster dan conventionele besproeiing. Door de nauwkeurige vaststelling van de waterbehoefte door sensoren wordt er niet meer water gegeven dan nodig is. Op die manier kunnen tuinders ook op lange termijn water besparen.

Slimme irrigatiesystemen kunnen tot 45 procent water besparen tijdens het droge seizoen ten opzichte van handmatig bediende irrigatiesystemen. Reken daarbij uit dat mensen met een tuin gemiddeld 1100 liter drinkwater gebruiken om te sproeien en je weet dat je flink wat water bespaart.

3. Draadloos internet in de tuin

Om de netwerken en alle sensoren in de tuin goed te laten functioneren, is een goede wifi-verbinding meestal noodzakelijk. De signaalsterkte reikt in de meeste gevallen vaak niet tot in de tuin en daarom is het nodig het netwerk uit te breiden met een geschikte oplossing. Via het gebruik van repeaters is het mogelijk om bij tuinvijver of op het terras een zuiver wifi-signaal te realiseren. Het apparaat hoeft alleen maar via een stopcontact op het stroomnet te worden aangesloten. Een repeater ontvangt het signaal en versterkt het. Voor een optimaal resultaat moet de repeater zo dicht mogelijk op de plek worden geplaatst waar het draadloos internet nodig is.

Wat gebruik jij aan slimme apparaten in en rondom je tuin? Laat het ons weten in de reacties.

3 tips voor slim(mer) tuinieren

Tips & guides

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk