Sonos Era 100 review: 6 dingen die je moet weten

Sonos Era 100 review: 6 dingen die je moet weten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Ik heb een tijdje doorgebracht met de Sonos Era 100 en als je fan bent van de Sonos One, dan kun je met deze opvolger zeker uit de voeten. Dit is de review van de Sonos Era 100.

Sonos Era 100

De Sonos Era 100 is de opvolger van de Sonos One en de Sonos One SL. Het is wederom een compacte speaker maar wel met hele andere eigenschappen. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken van de Sonos Era 100.

Sonos Era 100 review: 6 dingen die je moet weten

1. Compleet ander design

Waarom zou je iets veranderen aan een product als het goed werkt? Sonos neemt de gok en heeft het welbekende uiterlijk van de Sonos One aangepast. Sonos heeft de speaker helemaal opnieuw ontworpen en daarvoor hebben het designteam en het geluidsteam lange discussies gevoerd. Uiteindelijk is de Sonos Era 100 met volledig nieuwe hardware en software het resultaat.

De Era 100 is qua doorsnede even groot als de Sonos One maar wel een stukje langer. Daarnaast is de One wat hoekiger en de Era 100 ronder van vorm. Wel zijn ze beide minimalistisch, zoals we van de Sonos-producten gewend zijn. Alleen is de Era 100 net wat frisser, moderner. Ook handig, voor de speaker is minder lijm gebruikt en juist meer schroeven. Hierdoor is de Era 100 makkelijk uit elkaar te halen om gerepareerd te worden. Zo kan de speaker volgens Sonos langer mee.

De Era 100 is volgens Sonos zeer geschikt voor een plekje op je boekenplank, aanrecht, bureau of nachtkastje. Je kan de Era 100 ook, als je er twee hebt, als achterspeakers gebruiken in je woonkamer. Je creëert zo surround sound-systeem voor bij je volgende Netflix-film.

2. Eenvoudige bediening

Net als alle andere Sonos-apparatuur laat je de Era 100 in een handomdraai je favoriete muziek afspelen. Stop de stekker in het stopcontact, verbind je telefoon of tablet met wifi, open de Sonos-app en voeg de speaker aan je Sonos-systeem toe.

Je kan ook de knoppen bovenop de speaker gebruiken. Daar vind je de knoppen voor het afspelen en pauzeren van muziek, evenals de knoppen voor vooruit- en terugspoelen. Dat is vergelijkbaar met wat de meeste Sonos-luidsprekers bieden. De volumeregelaar heeft een extra optie. Je kan niet alleen vegen om het volume aan te passen, maar ook top de '+' en '-' tikken. Dat is net iets intuïtiever in vergelijking met oudere Sonos-speakers.

Ook nieuw is de usb c-ingang aan de achterzijde van de Sonos Era 100. Deze ingang is bedoeld voor het aansluiten van randapparatuur zoals een platenspeler. Daarvoor heb je dan wel weer een usb-c naar 3,5mm-adapter nodig en die biedt Sonos aan voor 25 euro.

Gerelateerde artikelen

Sonos Era 100 review: 6 dingen die je moet weten

3. Uitstekende prestaties

De Era 100 komt dus met nieuwe hardware waaronder twee onder een hoek geplaatste tweeters. Deze tweeters maken stereogeluid mogelijk. Twee Sonos One-speakers zijn dus als het ware samengevoegd in één Era 100. Dat is zeker een pluspunt, want mono is toch al een tijdje niet meer de norm. Let wel, je kan je Sonos One niet met een Sonos Era 100 koppelen om een stereopaar te vormen.

De grotere midwoofer (25% groter) in de Era 100 zorgt voor verbeterde bas en dat is meteen merkbaar als je hetzelfde nummer afspeelt op de Sonos One en de Era 100. Ik hou van stevig basgeluid maar bij de Era 100 zou ik dit met de de equalizer zelfs een tandje kunnen terugschroeven, anders krijgen de buren er misschien last van. Ach, dan moeten ze er maar aan wennen.

De Era 100 levert gewoonweg uitstekende geluidsprestaties, veel beter dan zijn voorgangers. De speaker geeft over de gehele breedte een uitgebreider geluidsbeeld met lage tot hoge frequenties die goed klinken bij verschillende soorten muziekgenres. Van de Vlaamse art-rockers dEUS tot aan de eigentijdse klassieke muziek van Ludovico Einaudi.

Gerelateerde artikelen

4. Eindelijk bluetooth en TruePlay

De Sonos Era 100 komt met de gebruikelijke functies en meer. Er zijn wederom meer dan 100 muziekstreamingservices, er is een equalizer en je kan de Era 100 koppelen aan je Sonos-systeem. Maar je kan hem ook afzonderlijk gebruiken, bijvoorbeeld in de tuin of op de camping. Er is namelijk naast wifi- ook bluetooth-ondersteuning. Volgens Sonos was dit onder gebruikers een gewilde functie. Onder andere om YouTube te streamen naar de Sonos-speaker of om vrienden ervan gebruik te laten maken zonder dat ze de Sonos-app hoeven te downloaden.

TruePlay is een functie waar iPhone-gebruikers al geruime tijd gebruik van kunnen maken. Met TruePlay past een Sonos-apparaat zijn geluid aan aan de omgeving waarin hij zich bevindt. TruePlay werkt helaas niet met Android-telefoons, maar daar komt met de Era 100 een einde aan. Sonos heeft namelijk een alternatief ontwikkeld dat bijna net zo goed is als TruePlay. Je kan dus met deze functie het geluid van de Era 100 aanpassen aan de plek waar hij staat. Die mogelijkheid zagen we tot nu alleen nog bij de Sonos Move.

De functie is misschien niet zo geavanceerd als Trueplay, maar de Era 100 kan in ieder geval op deze manier het best mogelijke geluid leveren voor de ruimte waarin hij zich bevindt. Ik raad je sowieso aan om Trueplay-tuning uit te voeren op elke Sonos luidspreker die je hebt en hetzelfde geldt voor de Era 100. De aanpassingen zijn vaak klein, maar ze maken wel een verschil.

Sonos Era 100 review: 6 dingen die je moet weten

5. Geen Google Assistent

De Sonos Era 100 komt zonder Google Assistent maar met Sonos Voice Control te vinden. Dat is het alternatief voor de Google Assistant dat Sonos heeft ontwikkeld. Amazon Alexa is ook op de luidspreker te vinden maar deze slimme assistent wordt hier niet veel gebruikt. Ze kan namelijk geen Nederlands. Dat geldt ook voor Sonos Voice Control. Jammer, want hierdoor kan je de speaker niet echt slim noemen.

Gerelateerde artikelen

6. Geen ruimtelijke audio

De Sonos Era 100 is samen met de Era 300 aangekondigd. De Era 300 is ook een compleet nieuwe luidspreker en die beschikt over ruimtelijke audio via Dolby Audio (Spatial Audio). Dat is vrij ongewoon voor zo'n compacte speaker en ik had graag gezien dat de Era 100 ook over deze techniek beschikte. Misschien is de Era 100 daarvoor iets te klein is? Alhoewel de HomePod en HomePod mini van Apple ook over Spatial Audio beschikken en die speakers zijn ongeveer even groot als de Era 100 en niet veel duurder.

Sonos Era 100 review: 6 dingen die je moet weten

Waarom moet je de Sonos 100 kopen?

De Sonos Era 100 is zoals de naam zegt, een nieuw tijdperk voor Sonos. Ze hebben het aangedurfd om de populaire Sonos One-serie compleet te vernieuwen, van hardware tot software. Dat is niet altijd het recept voor succes maar in het geval van de Era 100 durf ik dat wel te beweren.

De speaker biedt niet alleen beter geluid dan zijn voorganger, maar ook stereo-, bluetooth- én TruePlay-ondersteuning. En als kers op de taart is er een usb c-ingang. Dat waren toch wel de belangrijkste gebreken van de Sonos One. Ben je van plan om je eerste Sonos-apparaat aan te schaffen, dan is de Sonos Era 100 de perfecte kandidaat. Ja, de Sonos Era 100 is wel wat duurder dan de Sonos One die een adviesprijs van 229 euro kreeg, maar dat is 'ie meer dan waard.

Sonos Era 100 kopen

De Sonos Era 100 is verkrijgbaar in de kleuren wit en zwart voor een adviesprijs van 279 euro via onderstaande winkels.

Sonos Era 100 kopen
Sonos Era 100 kopen
Sonos Era 100 kopen

Sonos Era 100 kopen

De Sonos Era 100 is de opvolger van de Sonos One en komt met nieuwe hardware waaronder twee onder een hoek geplaatste tweeters. Deze tweeters maken stereogeluid mogelijk. De grotere midwoofer in de Era 100 zorgt voor verbeterde bas. Daarnaast is er nu, naast wifi- ook bluetooth-ondersteuning.

279 euro

Winkelen op:

Specificaties

Sonos Era 100
Afmetingen: 182,5 x 120 x 130,5 mm
Gewicht: 2.02 kg
Versterkers: 3 class-D
Tweeters:
Woofers: 1
Microfoons: 1
Geluid:  Stereo
Connectiviteit: Wifi, Bluetooth
Aansluitingen:  USB-C line in
Functies: Equalizer via de Sonos-app, Trueplay,  AirPlay 2, Sonos Voice Control
Gebruik: Zeer geschikt voor compacte ruimtes zoals boekenplanken
Kleur: Zwart of wit
Adviesprijs: € 279

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk