Sonos Era 300 review: 6 dingen die je moet weten

Sonos Era 300 review: 6 dingen die je moet weten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De Era 300 is de nieuwste high-end speaker van Sonos, en dit compacte apparaat komt met ruimtelijke audio. Maakt deze compacte speaker met ruimtelijke audio indruk op mijn oren? Je leest het in deze review van de Sonos Era 300.

Sonos Era 300 met ruimtelijke audio

Sonos heeft onlangs twee nieuwe speakers aangekondigd, de Sonos Era 100 en de Era 300. De Sonos Era 100 is de opvolger van de Sonos One (SL) en de Sonos Era 300 kun je zien als opvolger van de Sonos Five. De Sonos Era 300 heeft wel een groot voordeel en één groot gemis. Lees snel verder!

Sonos Era 300 review: 6 dingen die je moet weten

1. Dolby Atmos!

De Sonos Era 300 is een gloednieuwe luidspreker met indrukwekkende ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Ruimtelijke audio (ook wel Spatial audio genoemd) is een vorm van surround sound, waarbij geluid overal om je heen vandaan lijkt te komen. De Era 300 weet, ondanks zijn compacte formaat, dit soort realistische geluiden te produceren en dat is een knap staaltje techniek. De Era 300 weet dit te bereiken met behulp van zes krachtige drivers die het geluid naar alle richtingen sturen.

Gerelateerde artikelen

Het is erg indrukwekkend wat deze compacte speaker aan geluid weet te produceren. Je merkt meteen op dat het geluid uit verschillende richtingen komt, alsof het lijkt dat je middenin een concertzaal staat. Dolby Atmos komt dus echt tot zijn recht en maakt een duidelijk verschil. De muziek neemt je meer mee en klinkt nooit geforceerd of overdreven. Nog een bijkomend voordeel, je ontdekt details in muzieknummers die je nog niet eerder hebt gehoord als je Dolby Atmos-loos door het leven ging. Knap werk Sonos.

Voor een Dolby Atmos-ervaring raadt Sonos overigens aan om twee Era 300-speakers te combineren met een Arc of Beam (Gen 2). Dat raad ik je alleen aan als je veel geld over hebt, want het is een behoorlijke investering. Hieronder vind je de Sonos-producten die ruimtelijke audio ondersteunen:

  • Arc
  • Arc SL
  • Beam (Gen 2)
  • Era 300
Sonos Era 300 review: 6 dingen die je moet weten

2. Muziek afspelen

Je kan Dolby Atmos-muziek afspelen via een beperkt aantal streamingdiensten: Apple Music en Amazon Music. Spotify biedt helaas nog geen ondersteuning voor ruimtelijke audio of lossless audio en dat is een groot gemis. Ik hoop dat deze muziekstreamingdienst snel stappen onderneemt om dit alsnog te doen. Bedenk je dus goed dat je een abonnement op één van deze twee platformen moet hebben om alles uit de Era 300 te kunnen halen.

Is dat het geval? Dan kun je Dolby Atmos-muziek afspelen als de Era 300 verbonden is met je wifi-netwerk en de ondersteunde muziekservice aan je Sonos-systeem is toegevoegd. Vervolgens moet je via de Sonos-app een muzieknummer kiezen dat ruimtelijke audio ondersteunt. Dat kan dus niet via de Apple Music-app of de Tidel-app, want dan krijg je stereogeluid voorgeschoteld, en geen spatial audio. Dat is best jammer want de Sonos-app maakt het niet makkelijk om Dolby Atmos-muziek te vinden.

 De Sonos-app laat via een Dolby Atmos-badge zien dat er muziek met ruimtelijke audio wordt afgespeeld

 De Sonos-app laat via een Dolby Atmos-badge zien dat er muziek met ruimtelijke audio wordt afgespeeld

De Sonos-app is de beste manier om muziek af te spelen, maar soms is het sneller en gemakkelijker om de touchbediening bovenop de speaker te gebruiken. Daar vind je de knoppen voor het afspelen en pauzeren van muziek, evenals de knoppen voor vooruit- en terugspoelen. Druk Play/Pauze langer in om af te spelen wat je laatste actieve speaker op dat moment afspeelt.

Er is natuurlijk ook een volumeregelaar en die heeft een extra optie. Je kunt nu naast vegen om het volume aan te passen, ook op de uiteinden van de regelaar tikken. Dat is net iets intuïtiever in vergelijking met oudere Sonos-speakers. Tenslotte is er een wit lampje in de vorm van een tekstballon te vinden dat aangeeft of de spraakassistent klaar is voor spraakopdrachten.

Sonos Era 300 review: 6 dingen die je moet weten

3. Verbindingen en TruePlay

De Era 300 heeft ondersteuning voor zowel wifi (ook wifi 6) als Bluetooth. Om je luidspreker te verbinden via Bluetooth, druk je eenvoudigweg op de Bluetooth-knop aan de achterkant van de luidspreker totdat je een geluidssignaal hoort en het statuslampje begint te knipperen in het blauw. Vervolgens zoek je de luidspreker in de Bluetooth-instellingen van je telefoon. Zodra je telefoon is verbonden, zal het statuslampje continu blauw branden, wat aangeeft dat de verbinding tot stand is gekomen. Zo kan je dus muziek streamen als je in de tuin zit, met de Era 300 naast je. Let wel, je kan dan geen ruimtelijke audio streamen.

TruePlay is een langverwachte functie die al geruime tijd beschikbaar is voor iPhone-gebruikers. Het stelt Sonos-apparaten in staat om hun geluidsweergave aan te passen aan de specifieke omgeving waarin ze zich bevinden. Helaas was TruePlay tot nu toe niet beschikbaar voor Android-telefoons. Gelukkig komt daar verandering in met de komst van de Era 100 en de Era 300. Sonos heeft namelijk een alternatief ontwikkeld dat bijna net zo effectief is als TruePlay. Met deze nieuwe functie kun je het geluid van de Era 300 afstemmen op de specifieke locatie waar hij zich bevindt.

Je kan de Era 300 tevens verbinden met je platenspeler, cd-speler of andere audioapparaat. Dit kan eenvoudig worden gedaan door de USB-C-poort van de luidspreker te gebruiken in combinatie met de lijningangsadapter van Sonos.

Sonos Era 300 review: 6 dingen die je moet weten

4. Bijzonder zandloperdesign

De Sonos Era 300 kun je nog het beste vergelijken met een zandloper want in het midden is de behuizing smaller dan aan de twee zijkanten. Dit kun je mooi of juist helemaal niet vinden, over smaak valt nou eenmaal niet te twisten. Gelukkig maar. Eén ding is wel zeker, dit is een high-end speaker en dat hoor je niet alleen, dat zie je ook aan de buitenkant. Die is namelijk gemaakt van hoogwaardige en tevens milieuvriendelijke materialen.

Je kan de Era 300 trouwens niet rechtop zetten, wat wel bij andere speakers van Sonos mogelijk is. Je kan de speaker wel aan een standaard (€169) of muurbeugel (€89) bevestigen.

Sonos Era 300 review: 6 dingen die je moet weten

5. Spraakassistenten

De Sonos Era 300 wordt geleverd zonder de Google Assistent, maar in plaats daarvan biedt de speaker Sonos Voice Control aan, een alternatief ontwikkeld door Sonos zelf. Hoewel de luidspreker ook is uitgerust met Amazon Alexa, wordt deze slimme assistent niet veel gebruikt vanwege het ontbreken van ondersteuning voor de Nederlandse taal. Helaas geldt hetzelfde voor Sonos Voice Control. Dit maakt dat deze speaker niet erg smart is. Je kan bijvoorbeeld geen spraakopdracht geven om een van je favoriete playlists op Apple Music aan te zetten. Daarvoor heb je een app nodig.

6. Duurzaam en lager stroomverbruik

De luidspreker is milieuvriendelijk, gemaakt van gerecycled plastic en verpakt in duurzaam materiaal. Bovendien is er extra aandacht besteed aan het stroomverbruik. Zo verbruikt de Era 300 in de stand-by modus minder dan twee watt en beschikt de speaker over een geavanceerde slaapfunctie.

Daarnaast is de Era 300 ontworpen om lang mee te gaan. De luidspreker is gebouwd met minder lijm en meer schroeven, waardoor ze eenvoudig uit elkaar kan worden gehaald en gerepareerd. Dit zorgt ervoor dat je langdurig van de luidspreker kunt genieten en dat deze gemakkelijk kan worden onderhouden.

Conclusie

Ik ben positief verrast door de Sonos Era 300. Het ruimtelijke audiogeluid wat deze compacte high-end speaker weet te produceren is indrukwekkend, maar ook de stereoprestaties zijn zeer goed. Daarnaast kan je muziek afspelen via zowel wifi als bluetooth en bedraad (via een adapter), er is dus meer dan voldoende keuze.

Het design van de speaker zal niet iedereen (meteen) aanspreken, maar strak en duurzaam is de vormgeving wel. En het gebruik van luxe materialen maken van de Era 300 ook een echte high-end speaker.

Wel zou ik graag zien dat ruimtelijke audio breder door de muziekindustrie wordt omarmt. Het aanbod is momenteel niet al te uitgebreid en er zijn maar twee streamingdiensten die het voor de Sonos Era 300 aanbieden. Daarnaast zijn de opties voor spraakassistenten zeer beperkt en kan de Sonos-app qua gebruikersvriendelijkheid nog wat stappen maken.

Als jij een liefhebber van goede muziekkwaliteit bent en graag naar muziek met ruimtelijk audio luistert, dan zal je me de Sonos Era 300 zeker niet misgrijpen. Deze niet zo slimme speaker biedt geweldige audio en meer waardoor de adviesprijs zeker acceptabel is. De speaker is kortom het proberen waard, zeker als je weet dat retourneren binnen 100 dagen gratis is.

Sonos Era 300 kopen

De Sonos Era 300 is in onderstaande winkels verkrijgbaar voor een adviesprijs van 499 euro. Je kan kiezen uit de kleuren wit en zwart.

Sonos Era 300 kopen
Sonos Era 300 kopen
Sonos Era 300 kopen

Sonos Era 300 kopen

De Sonos Era 300 is een gloednieuwe luidspreker met indrukwekkende ruimtelijke audio dankzij Dolby Audio. Ondanks zijn compacte formaat levert de Era 300 een realistisch geluid voor films en series, met zes krachtige drivers die het geluid naar alle richtingen sturen.

499 euro

Winkelen op:

Specificaties

Sonos Era 300
Afmetingen: 160 x 260 x 185 mm
Gewicht: 4.47 kg
Versterkers: 6 class-D
Tweeters: 4
Woofers: 2
Microfoons: 1
Geluid:  Stereo, Dolby Atmos
Connectiviteit: Wifi, Bluetooth
Aansluitingen:  USB-C line in
Functies: Equalizer via de Sonos-app, Trueplay, AirPlay 2, Sonos Voice Control
Gebruik: Zeer geschikt voor ruimtelijke audio en meeslepende thuisbioscoop
Kleur: Zwart of wit
Adviesprijs: € 499

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk