Welke soorten apparaten werken met de Matter-standaard? (2023)

Welke soorten apparaten werken met de Matter-standaard? (2023)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Matter is de nieuwe standaard voor smarthome-apparaten. Dankzij Matter is smarthome straks gebruiksvriendelijker en werken slimme apparaten met elkaar samen. Maar welke soorten apparaten kunnen straks met Matter werken?

De voordelen van Matter

Op dit moment zien we nog relatief weinig van Matter. Maar lezers van AW Smart kregen al een heel duidelijk beeld van wat we allemaal mogen verwachten van de standaard. Smarthome gaat eigenlijk next level dankzij Matter.

Apparaten communiceren onderling met elkaar, waardoor je meer kan automatiseren. Zo zou je verlichting automatisch kunnen uitgaan als een bewegingssensor detecteert dat je 's ochtends naar je werk vertrekt. Daarnaast wordt het instellen van smarthome makkelijker en je wisselt snel tussen de apps om je apparaten te bedienen.

Het blijft wachten

Voorlopig kunnen we alleen zien dat sommige merken hun apparaten via een update ondersteuning geven voor Matter. Er wordt ook gesleuteld aan een nieuwe Google-app en een manier waarop gebruiker makkelijk hun Google Home-apparaten kunnen terugvinden in de SmartThings-app van Samsung en omgekeerd.

Kortom: het is nog veel voorbereidend werk, er verschijnen nog weinig Matter-apparaten en we kunnen dus nog helemaal niet genieten van de voordelen van de standaard. Toch verwachten we dat in de loop van dit jaar wel verandering in komt, Zodra meer Matter-apparaten verschijnen en apps zoals Google Home zijn vernieuwd.

Een Tado V3+-thermostaat

Een Tado V3+-thermostaat

Ondersteunde Matter-apparaten

Het is daarom interessant om alvast te kijken welke apparaten straks op Matter kunnen werken. Op dit moment zijn er een aantal categorieën van smarthome-producten die ondersteuning krijgen voor de standaard, namelijk:

  • Verlichting: lampen, slimme lamparmaturen, slimme schakelaars en andere accessoires)
  • Deursloten
  • Thermostaten
  • Rolgordijnen en andere raamverduistering
  • Sensoren voor beveiliging (zoals raam- en bewegingssensoren)
  • Televisies
  • Smart displays en speakers
  • Routers

Het moet wel gezegd dat smart displays, speakers en routers een bijzonder geval zijn. Zij zijn de enige soorten apparaten op de lijst die alleen kunnen worden gebruikt om andere Matter-apparaten te bedienen, maar in omgekeerde richting kunnen zij niet worden bediend door een ander Matter-apparaat.

Een slim deurslot van Nuki

Een slim deurslot van Nuki

Niet ondersteund

Je zal daarnaast opmerken dat heel wat soorten Matter-apparaten nog ontbreken op deze lijst. Onder meer robotstofzuigers, rookdetectors of slimme huishoudelijke apparaten, worden nog niet door Matter ondersteunt. Dat zal in de toekomst wel veranderen, op het moment dat techbedrijven een nieuwe versie van de Matter-standaard ontwikkelen. Momenteel is alleen de bovenstaande lijst van apparaten ondersteund, maar het is de bedoeling dat de standaard in de loop van de jaren evolueert.

Gerelateerde artikelen

Als je toch een type apparaat bezit dat in principe met Matter kan werken, dan is dat helaas nog geen garantie dat het ook echt de update krijgt. Dat is ten eerste afhankelijk van de goede wil van de fabrikant van het apparaat, want die moet een update voorzien waarmee hij Matter ondersteuning toevoegt. Daarnaast is het ook de vraag of een apparaat voldoet aan de minimale hardwarevereisten. Je kan er meer over lezen in dit artikel.

De populairste artikelen over Matter

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips & guides

Dit vind je misschien ook leuk