Van idee naar product, zo kwam het slimme gordijnsysteem Slide tot stand

Van idee naar product, zo kwam het slimme gordijnsysteem Slide tot stand

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Kaj Beetstra, Founder & Nerd behind Slide, optimaliseerde graag 'dingen' door zich af te vragen hoe het beter, efficiënter of makkelijker kon. Een van zijn ideeën was zo goed dat het een Kickstarter-campagne werd en daarna een echte scale-up. Dat idee is nu een product dat twee jaar te koop is.

Klein wonen maakt je inventief

Wonen in Amsterdam kan prima wanneer je niet al te veel ruimte nodig hebt. Dat was voor Kaj geen probleem, want hij optimaliseerde zijn tweekamerwoning zodanig dat hij nog ruimte over had voor zijn vriendin. Zo installeerde hij luchtveren onder zijn bed zodat deze automatisch omhoog kon om er makkelijk spullen onder te leggen en laat hij zijn waszak verdwijnen in het systeemplafond. Daar gebruikte hij onder andere Arduino, een microcomputerplatform, voor.

Er kwam ook een beamer want dan hoef je ook geen grote TV in je kamer te zetten, dat scheelt ook weer ruimte. Een bekend nadeel van een beamer is de beperkte sterkte van het licht waardoor de kamer waarin je projecteert verduisterd moest worden. De gordijnen hingen er al, maar elke keer opstaan om ze open of dicht te doen... dat kan toch anders?

Van idee naar product, zo kwam het slimme gordijnsysteem Slide tot stand

Dat kan anders

Op dat moment bestonden er al elektrische gordijnen die je met een app kon openen en sluiten. Het nadeel van deze systemen was dat je ze op breedte moest laten maken. Zou je verhuizen naar een ander huis of een andere kamer dan kon je ze niet meer gebruiken. De oplossing hiervoor is een systeem waarbij het mechanisme niet direct gerelateerd is aan de breedte van het raam waardoor je het overal kunt gebruiken. Hierdoor kun je het gewoon aan een bestaande rails bevestigen. Kaj ging aan de slag met de 3D-printer die hij van zijn vader had gekregen. Het duurde even maar na een paar versies geprobeerd te hebben was het gelukt: een werkend prototype. Dit werkte zo goed dat hij besloot een Kickstarter-campagne te starten.

Van idee naar product, zo kwam het slimme gordijnsysteem Slide tot stand

En toen was er Slide

Slide kende een vliegende start en kreeg veel lof van de eerste gebruikers. Toch kende het bedrijf geen makkelijke start, een investeerder trok zich terug, een co-founder stopte ermee en er was ook nog zoiets als Covid. Toch bleef de verkoop stijgen zonder dat er grote marketinginspanningen waren. Dit gaf het bedrijf genoeg energie en vertrouwen om door te zetten en dit werd beloond met een investering van bijna `1 miljoen euro van diverse investeerders.

Wil je meer horen van Kaj en Slide luister dan de aflevering van de podcast Kan Niet Bestaat Niet waarin hij te gast was.

Wat is Slide?

Slide maakt 'normale' gordijnen slim. De gepatenteerde techniek zorgt ervoor dat je alle rechte rails elektrisch kunt maken en de gordijnen via de app of automatisch kan openen en sluiten. Zo kun je instellen dat de gordijnen open gaan wanneer de zon gaat schijnen. Of je stelt in dat ze dicht gaan wanneer de avond valt. Hiermee heb je het gemak van het bedienen van afstand, maar ook de besparing van gesloten gordijnen omdat deze de kou binnen houden en de warmte binnen.

De slimme gordijnen zijn te integreren met verschillende diensten zoals Google Home, Homey, Amazon Alexa en meer.

Gerelateerde artikelen

Slide kopen: kies uit drie varianten

Sinds kort bestaat het assortiment van Slide uit drie producten. Slide Comfort en Slide Light zijn twee nieuwe varianten op het originele product, Slide Pro. Hiermee wil Slide een oplossing bieden voor iedereen die niet alle geavanceerde functies nodig heeft van de Slide Pro.

De Slide, Comfort, Light en Pro beschikken allemaal over dezelfde motor die jouw gordijnen slim maken. Ze kunnen enkele en zelfs dubbele gordijnen tot een lengte tot maximaal zes meter trekken. Ook kunnen alle varianten gekoppeld worden aan zonsopkomst en zonsondergang en via de app overal ter wereld worden aangestuurd.

Van idee naar product, zo kwam het slimme gordijnsysteem Slide tot stand

Met de Slide Comfort kun je naast de standaard functionaliteiten bijvoorbeeld ook de snelheid van het sluiten of openen van de gordijnen instellen. Daarnaast gebruik je ook Touch & Go, je geeft een klein rukje aan de gordijnen en de motor start om de gordijnen te sluiten of te openen.

De Slide Pro heeft als extra functie dat hij binnen een bestaand smarthomesysteem kan worden geïntegreerd. Slide Pro heeft een adviesprijs van €299, Slide Comfort van €249 en Slide Light van €229.

Slide kopen
Slide kopen
Slide kopen

Slide kopen

Slide is dé upgrade voor jouw gordijnen. Met dit systeem kun je van bijna elk gordijn een slim gordijn maken. Gebruik de Slide-app voor al je favoriete features, of gebruik gewoon je stem met Google Assistent.

Vanaf €299,-

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk