Wat is een smart home?

Wat is een smart home?

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Er wordt volop gesproken over smart home: sterker nog, je bent nu op een website die in het teken staat van de smart home. Maar wat betekent dat eigenlijk precies? Heb je een slim huis als je Philips Hue-lampen gebruikt? In dit artikelen leggen we uit wanneer we spreken over een smart home en waaraan je dan kunt denken.

Smart home

Smart home is slim huis, waarbij het nog ter discussie slaat wat slim is. De één meent dat slim betekent dat iets online is en je het kunt bedienen met een app. De ander vindt automatisering al slim. Het combineren van verschillende smarthomegadgets bij elkaar heet ook wel domotica. Door verschillende technieken in combinatie te gebruiken wordt de kwaliteit van het huis (en van het leven in huis) verbeterd.

Je zou een smarthome ook kunnen vatten in: de samenwerking tussen verschillende gadgets. Denk bijvoorbeeld aan lichten die automatisch doven en een televisie die automatisch aangaat als je tegen Google zegt: ‘Netflix & Chill’, of de verwarming die aangaat wanneer je slimme slot je naar binnen laat. Op die manier zijn verschillende elementen in je huis zo afgesteld dat je huis ‘slimmer’ wordt.

Wat is een smart home?

Smarthomeprotocol

De manier om verschillende gadgets met elkaar te laten ‘praten’ is een smarthomeprotocol. Zo heb je bijvoorbeeld Homey, een hub die je in je huis zet en waaraan je gadgets van verschillende merken kunt koppelen. Ook is er een smarthomestandaard in de maak: Matter. Deze standaard moet er voor zorgen dat zelfs producten van de grootste concurrenten ter wereld, bijvoorbeeld Google en Apple, toch samen kunnen worden gebruikt. Alleen als deze items met elkaar kunnen praten, kun je routines inschakelen zoals de hierboven beschreven Netflix & Chill-situatie.

Het voordeel aan zulke ‘kettingreacties’ is dat je niet meer vergeet om het licht uit te schakelen en dat de verwarming alleen aan is als jij ook daadwerkelijk thuis bent. Hierdoor denken veel mensen dat smart home een positieve inslag heeft op de energierekening, al moeten we ook niet vergeten dat we door smarthome mogelijk ook meer apparaten in huis halen. Of het dus onder de streep veel milieuvriendelijker -en portemonneevriendelijker- is, dat valt te betwijfelen, maar zeker als je langere periodes weg bent, dan kan het wat betreft de energierekening zeker schelen om toch nog even op afstand te zorgen dat de lichten en apparaten uit staan.

Steeds normaler

Smart home-apparaten in huis hebben wordt steeds normaler. Je vindt vanalles voor je slimme huis bij Bol.com en Coolblue, maar zelfs de Lidl en Action hebben diverse artikelen voor je slimme huis. Hierdoor starten steeds meer mensen met het integreren van online gadgets in hun woning, waardoor ze bijvoorbeeld op afstand een lamp aan en uit kunnen doen (vaak kan dit ook zonder tussenkomst van een hub, maar direct verbonden met een app).

Er wordt veel gesproken over de toekomst van smart home, maar het is moeilijk te zeggen hoe die zich ontwikkelt. In ieder geval is die ook onderhevig aan wat er in de wereld gebeurt. Zo hebben we net een paar jaar met chiptekorten te stellen gehad en zien we nu dat energieprijzen door het dak gaan, waardoor mensen misschien eerder gaan kijken naar bijvoorbeeld een batterij om zonne- of windenergie in opslaan voor later gebruik. Ook hebben mensen nu waarschijnlijk iets minder te besteden aan gadgets, omdat de financiële ruimte er niet is. Het is dus even afwachten, maar een ding is zeker: smart home is een blijvertje.

Heb jij smarthomegadgets in huis? Zo ja, welke? Laat het nu achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk